Avokado antaa makua salaattiin – 11 reseptiä
Raikas avokadosalaatti hurmaa hedelmäisyydellään, mistä pitävät huolen tuoreen ananaksen palaset ja granaattiomenan siemenet. Salaatinkastikkeessa maistuva kirpsakka sitruunamehu antaa vastapainoa makeudelle, jota tulee hedelmien lisäksi makeasta chilikastikkeesta. Neljä avokadoa takaavat salaatille samettisen kermaisen suutuntuman. Kokonaisuus kootaan kauniisti tarjoiluvadille salaattisekoituksen ja basilikanlehtien päälle.
Sitruunainen peruna-avocadosalaatti on maukas eväs vaikkapa piknikille. Tarjoiluastia vuorataan voimakkaan makuisella rucolalla, jonka päälle asetellaan muut ainekset: peruna- ja avokadoviipaleet, hienonnettu kevätsipuli ja ilmakuivatun kinkun palaset. Eteläeurooppalaistyylinen salaatti saa viimeisen silauksen raikkaan sitruksisesta kastikkeesta, joka mehevöittää salaattia mukavasti.
Ruokaisa munakokkeli-kasvissalaatti on mainio valinta tuhdiksi aamupalaksi tai kevyeksi lounaaksi. Salaatin valmistus alkaa munakokkelin tekemisellä: Kananmunat rikotaan kulhoon ja niiden rakenne rikotaan. Seos kaadetaan pannulle ja paistetaan miedolla lämmöllä välillä massaa liikutellen. Raikkaaseen salaattiin tulee lisäksi tomaattia, avokadoa ja kurkkua. Annos viimeistellään herkullisilla ruisleipätikuilla, jotka paistetaan rapeiksi öljytyllä pannulla.
Raikas ja kevyt perunasalaatti on kesäruokaa parhaimmillaan. Salaatissa suven parhaat maut eli kesäkurpitsa ja perunat yhdistyvät eksoottisempiin fenkoliin ja avokadoon. Lisäksi maukkaat kirsikkatomaatit tuovat makua ja näköä salaattiin. Kevyt kastike syntyy helposti öljystä, sitruunamehusta, mustapippurista ja merisuolasta.
Raikas katkarapusalaatti kootaan näyttävästi lasimaljaan, jossa salaatin kauneus pääsee oikeuksiinsa. Kerroksittain koottavan salaatin huipulle tulevat katkaravut, joiden päälle valutetaan laadukasta oliiviöljyä. Nimikkoraaka-aineen alle kerrostetaan pakasteherneitä, avokadoa sekä tomaatti-punasipuliseosta. Pohjimmaiseksi tulee revitty roomansalaatti, joka muodostaa maukkaan pohjan kokonaisuudelle.
Herkullisessa avokadojuustosalaatissa yhdistyvät avokadon samettinen pehmeys ja goudajuuston suolaisuus. Idut, rucola ja salaatinlehdet tuovat runsautta salaattiin. Mustat oliivit sekä raikas öljypohjainen kastike viimeistelevät ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Herkullinen broileri-pistaasisalaatti vie kovankin nälän, sillä salaatissa ei ole säästelty lihan määrässä. Broilerin rintapalat kuorrutetaan pähkinäseoksella ja paistetaan nopeasti pannulla kauniin kullanruskeiksi. Tämän jälkeen broilerit kypsyvät vielä noin 15 minuuttia uunin lämmössä. Annosta kootessa lautanen vuorataan ensiksi roomansalaatilla, minkä jälkeen päälle nostellaan viipaloitua broileria sekä paistettua salottisipulia. Salaatin seurana tarjoillaan herkullista kastiketta, jossa maistuvat avokado, sipuli ja limetti.
Kevyt avokadosalaatti on maukas alkuruoka kesäiselle aterialle. Salaatissa maistuvat endiivi, auringonkukanversot ja avokado. Makeutta annokseen tuovat hunajamelonin palaset sekä tuoreet vadelmat. Mehevyys on peräisin maukkaan vadelmaisesta kastikkeesta, jonka pohjana toimii vadelmaviinietikka. Lisäksi kesän raikkaimmassa kastikkeessa maistuvat hunaja ja saksanpähkinäöljy.
Näyttävä cobbin salaatti yhdistää ruokaisat raaka-aineet kesäisen kevyisiin herkkuihin. Broilerin fileesuikaleista ja kananmunanpaloista koostuvat salaattiraidat vievät nälän mennessään. Samettinen avokado sekä tuoreet vadelmat ja karhunvatukat puolestaan kutkuttelevat herkuttelijan makunystyröitä. Salaatissa maistuvat lisäksi paahdetut mantelit, voimakas sinihomejuusto sekä raikas salaattipohja, jonka päälle herkulliset salaattiraidat kootaan.
Hauskan kuuloinen emmersalaatti saa nimensä sen pääraaka-aineen eli Malmgårdin Emmer-viljariisin mukaan. Viljariisiä liotetaan yön yli, jonka jälkeen se kiehautetaan nopeasti suolavedessä ja jäähdytetään irtonaisiksi jyväsiksi. Salaatin joukkoon tulee kuullotettua punasipulia, joka maustetaan kriikunaviinietikalla. Annos kootaan asettelemalla lautaselle miniluumutomaatteja, kurkkua ja avokadoa. Herkku kruunataan emmer-punasipuli-persiljaseoksella, jota lusikoidaan reilu keko kasvisten päälle.
Kesäinen salaatti on aivan ehdoton herkku Suomen suvessa. Pehmeän makuinen avokado saa rinnalleen makeita mansikoita ja tuoretta ananasta. Erilaiset salaatinlehdet, basilika ja kirveli tuovat raikkautta kokonaisuuteen. Yksinkertainen kastike valmistuu näppärästi limetin mehusta, öljystä, suolasta ja pippurista. Kevyen salaatin rinnalle sopii pala uunituoretta leipää, jonka päälle on valutettu valkosipulilla maustettua oliiviöljyä.
Lisää maukkaita salaatteja:
Salaatti on loistava lounaseväs
Ruokaisa salaatti x 10
Raikkaat ja ruokaisat salaatit
Salaatti on raikasta ruokaa
Salaatti x 7
Ruoka.fi: Buffet-pöydän parhaat salaatit
Keskustelu
Kommentoi juttua: Avokado antaa makua salaattiin – 11 reseptiä