Ruoka

Mitä tehdä banaanista? Syö banaani välipalana ja upota ylikypsät ja tummuneet banaanit makeisiin herkkuihin

Banaani on oiva välipala ja sopii loistavasti myös leivontaan, jälkiruokiin ja muihin makeisiin herkkuihin. Mitä tehdä banaanista? Kokosimme makeimmat ideat.

Mitä tehdä banaanista? Banaani on Suomen myydyin hedelmä. Banskuterttu löytyy lähes jokaisen ruokakorista vuodenajasta riippumatta. Keskimäärin suomalainen syö banaaneja 16–18 kiloa vuodessa.

Banaani on herkku jo sellaisenaan ja hyvä vaihtoehto makeanhimon tyydyttämiseen. Välipalaksikin se sopii erinomaisesti ja luonnollisessa säilytysrasiassa eli omissa kuorissaan se kulkee näppärästi mukana niin käsilaukussa kuin treenikassissakin. 

Banaani sisältää vain vähän rasvaa, mutta runsaasti hiilihydraatteja ja on tästä syystä erityisesti urheilijoiden suosiossa. Yhdessä banaanissa on energiaa noin 100 kcal ja kivennäisaineista erityisesti kaliumia, jota tarvitaan muun muassa verenpaineen säätelyyn. 

Lue myös: Heitätkö banaaninkuoret roskiin? Ei kannattaisi – nekin voi syödä

Mitä tehdä ylijääneille banaaneille?

Banaani säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Jääkaappiin banaania ei kannata laittaa, siellä sen kuori tummuu nopeasti. 

Kypsyessään banaanin pinta muuttuu pikkuhiljaa täplikkääksi ja edelleen tummanpuhuvaksi. Samalla sen sisältämät pitkäketjuisen hiilihydraatit eli tärkkelys pilkkoutuu lyhytketjuisiksi sokereiksi, mikä tekee mausta makeamman ja koostumuksesta pehmeämmän. 

Banaanit tuottavat runsaasti etyleeniä, joka nopeuttaa hedelmien kypsymistä. Kun banaanin sulkee paperipussiin, etyleeni pysyy pussin sisällä ja banaani kypsyy nopeammin kuin sellaisenaan hedelmäkorissa säilytettynä. Myös omenat tuottavat etyleeniä, joten voit tehostaa banaanin kypsymistä laittamalla samaan pussiin omenan tai kaksikin.

Kypsät pantteribanaanit eivät ole kaikkien makuun, mutta pois niitä ei missään nimessä kannata heittää. Tummatäpläiset banskut sopivat täydellisesti erilaisiin jälkiruokiin ja taikinoihin, joihin ne antavat paitsi makeutta myös kuohkeutta ja mehevyyttä.

Vegaanisessa leivonnassa banaanilla voi joissain tapauksissa korvata myös kananmunan. Soseutettu banaani mehevöittää ja kiinteyttää esimerkiksi kakkutaikinoita ja sopii käytettäväksi myös vohveleihin ja lettuihin. Puolikas soseutettu banaani vastaa yhtä kananmunaa.

Jos et millään ennätä hyödyntää kaikkia hedelmäkorin banaaneja, ei hätää. Banaaneja voi mainiosti myös pakastaa. Viipaloi hedelmät ja sujauta ne pakastuspussissa pakastimeen. Sieltä niitä voi tarpeen tullen nakella smoothien raaka-aineeksi tai pyöräyttää astetta terveellisemmäksi pikajäätelöksi.

Mitä tehdä banaanista? Välipaloja

Soseutetulla banaanilla voi korvata kananmunat vegaanisissa pannareissa ja vohveleissa. Kypsä banaani tuo taikinaan myös makeutta, joten sokeriakaan ei näissä herkuissa tarvita.

Suklaa-banaanipuuro on oiva välipalaherkku makeannälkään tai vaikka aamupalaksi. Puuron jekku on soseuttaa kaurapuuron joukkoon kypsä banaani ja maustaa herkuksi kaakaojauheella sekä lusikallisella vaniljasokeria.

Smoothieen banaani tuo makeutta ja pehmeän kermaista koostumusta. Sama kikka toimii myös marjaisassa jogurttipirtelössä. Kun teet jogurttipallot pakastimeen valmiiksi, pirtelö onnistuu nopeasti vaikka koulusta kotiin palaavalta koululaiselta.

Lue myös Anna.fi: Hanna Sumarin huippuvinkki: Upota ylikypsät banaanit mehevän mausteiseen kakkuun!

Banaani pieneen makeannälkään

Jos mieli halajaa pientä hyvää, upota pari banaania pikkuleipätaikinaan. Banaanipikkuleivät ovat miedon makuisia pikkuleipiä, jotka saavat makua pinnalle ripotellusta kanelisokerista tai suklaarouheesta. Banaanipikkuleivät voi leipoa piparkakkujen tapaan eri mallisiksi.

Jos friteerattu bansku on mieleesi, kokeile samalla idealla valmistettavia banaani-kookosnugetteja. Kuuma banaaninugetti on herkullista kylmän vaniljajäätelön tai makean jälkiruokakastikkeen kera. 

Banana split – jäätelötikut tarjoavat klassikon uudessa muodossa. Soseutetusta banaanista ja tilkasta maitoa valmistetut jäätelöt saavat makuparin suklaasta ja pähkinöistä. 

Banaani on verratonta myös grillattuna ja uunissa paahdettuna. Kuumat banaanit saavat makua mantelilikööristä. Tarjoa banaanien kanssa kinuski- tai vaniljakastiketta tai jäätelöä. Kuumien banaanien kanssa maistuvat myös kaurakeksit tai piparkakut.

Soseutetusta pantteribanaaneista valmistuu myös pehmiksen kaltainen pikajäätelö. Mausteita ja makuaineita voi lisätä maun mukaan. Tässä mukana on kaakaojauhetta ja maapähkinävoita. Pikajäätelö valmistuu hetkessä, kunhan muistat pakastaa banaanit etukäteen. 

Syntisen hyvässä suklaamoussessa ei ole muuta syntistä kuin nimi. Banaanista, avokadosta, kookosmaidosta ja sokerittomasta kaakaojauheesta pyöräytetty samettinen suklaamousse  saa makeutensa taateleista. Banaaniviipaleet ja kinuskia muistuttava taatelikastike viimeistelevät makuelämyksen

Mitä tehdä banaanista? Mehevöitä kakut

Banaani sopii erinomaisesti kakkuihin, joihin se tuo niin rakennetta, mehevyyttä kuin makeuttakin.

Ilman uunia, maitoa, valkoista sokeria ja vehnää syntyy herkullinen raakakakku, jossa maistuu banaanin ja taatelin suussa sulava yhdistelmä.

Gluteeniton banaani-kookoskakku saa makua valkosuklaasta. Kakun viimeistelee kookoshiutaleilla maustettu kermavaahto, jonka päälle voi lisätä valkosuklaalastuja ja kookoslastuja tai -hiutaleita.

Helppo banaanikakku on täydellinen loppusijoituskohde hedelmäkorin ylikypsille banaaneille. Mehevä kahvikakku säilyy pitkään hyvänä ja sen voi mainiosti myös pakastaa.

Banaanileipä eli banana bread on klassikko ja nimestään huolimatta kakkumaiseen tapaan mehevä ja makea herkku. Punainen väri tulee elintarvikeväristä ja sen voi halutessaan jättää myös pois.

Suositulta banoffeepiiraalta makunsa lainannut banoffeekakku saa yllensä makean kinuskikuorrutteen. Tuhdisti kanelille, inkiväärille ja pomeranssille maistuvat kahvikakku on hauskaa vaihtelua vaikkapa perinteisille joulun maustekakuille. Tai jos leivot mieluummin ilman eläinperäisiä tuotteita, kokeile vegaanista taateli-banaanikakkua.

Banaani yllättää pullissa ja piirakoissa

Banoffeeblondiet yhdistävät brownieleivoksen vaalean siskon blondien sekä banaania ja kinuskia sisältävän suositun banoffeeherkun. Makeantahmeat herkkupalat ovat todellinen sokerihiiren unelma.

Jos rakastat banaanin ja kinuskin äkkimakeaa yhdistelmää, ihastut taatusti myös banaani-kinuskitorttuun sekä keikauskakun tapaan leivottavaan banaani-maapähkinä tarte Tatiniin.

Kermalla, banaaniviipaleilla ja kookoshiutaleilla kruunattu banana cream pie kätkee sisäänsä pehemän banaanikiisselin. Tilkka rommia terästää leivonnaisen aikuiseen makuun.

Banaani sopii myös pullaan. Gluteenittomissa banaani-taatelikorvapuusteissa taikinaan soseutettu bansku korvaa kananmunat ja villissä laskiaispullassa banaaniviipaleet sujahtavat kerman, marenkien ja nutellan kera pullan täytteeksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä banaanista? Syö banaani välipalana ja upota ylikypsät ja tummuneet banaanit makeisiin herkkuihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.