basilika
Ideoita ruoanlaittoon

Basilika on suomalaisten suosikkiyrtti – valloittava mauste sopii lähes kaikkiin ruokiin, myös jälkkäreihin!

Basilika on suomalaisten suosikkiyrtti. Sen mieto ja pehmeä maku sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Tutustu myös thai-basilikaan, kanelibasilikaan ja punaiseen basilikaan.

Basilika on saanut nimensä kreikan sanasta basileus, joka tarkoittaa sanatarkasti ”kansan johtajaa” eli kuningasta. Monet pitävätkin maustebasilikaa mausteiden kuninkaana.

Lue myös: Italialainen ruoka piristää arkea – katso parhaat reseptit

Basilika on tuttu erityisesti Välimeren keittiöstä, mutta alkujaan peräisin kuitenkin Aasian ja Afrikan trooppisista osista. 

Perinteinen basilika on tunnettu vahvoista, vihreistä ja kiiltävistä lehdistä sekä valloittavan voimakkaasta tuoksusta. Yrtistä on kuitenkin olemassa kymmeniä alalajeja ja satoja eri lajikkeita sekä lehtimuotoja: isoja, pieniä, kähäriä ja punaisia.

Suojaa kylmältä, pidä multa kosteana

Tropiikista kotoisin olevana kasvina basilika on varsin kylmänarka ja se tulee monista muista yrteistä poiketen säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa sen lehdet paleltuvat herkästi. Myös talvella yrtti kannattaa kaupasta kotiin kuljetettaessa suojata huolellisesti kylmältä.

Kaupasta ostetun basilikan voi saada kasvamaan myös kotona. Se pitää kosteudesta, ravinteikkaasta kasvualustasta ja auringonpaisteesta. Paras vaihtoehto basilikalle on altakasteluruukku, koska siinä mullan saa pidettyä tasaisen kosteana. Kesäaikaan basilika viihtyy hyvin ulkona tai lasitetulla parvekkeella. 

Lehtien nyppiminen tekee kasvulle hyvää, sillä se antaa tilaa uusille, tuoreille lehdille. Kukkiminen tekee mausta kitkerän. Siksi yrttiä kannattaa latvoa ja kerätä satoa jatkuvasti talteen.

basilika
Jos basilika pääsee nuupahtamaan, sitä ei automaattisesti kannata heittää pois. Kastele multa ja nypi osa nuupahtaneista lehdistä pois. Yleensä näillä keinoilla yrtti virkoaa jälleen syömäkuntoon.  Kuva: Seppo Saarentola

Basilika – monipuolinen yrtti sopii moneen

Jo basilikan tuoksu itsessään lumoaa kotona. Sen aromi perustuukin erilaisiin haihtuviin öljyihin. Aromien perusteella basilikoja voidaan jakaa esimerkiksi aniksen-, kanelin-, timjamin- ja sitruunanmakuisiin lajikkeisiin. Tunnetuimpia lajeja lienevät kaneliin vivahtava kanelibasilika, aasialaisessa keittiössä paljon käytetty thai-basilika sekä erityisesti leivontaan sopiva koristeellinen ja makea punainen basilika.

Ruoanvalmistuksessa basilikasta käytetään ensisijaisesti tuoreita lehtiä, mutta myös ohuimpia varsia ja nuoria kukkia voi käyttää. Basilikaa kannattaa käyttää tuoreena ja lisätä ne lämpimiin ruokiin vasta viime hetkellä juuri ennen tarjoilua, koska kuumennus heikentää maun nopeasti. Myös kuivatus vie suurimman osan mahtavasta aromista. Lehdet ovat parhaimmillaan kokonaisina tai kevyesti veitsellä hienonnettuna.  

Monikäyttöisen basilikan maku on lempeä ja siksi sen voi yhdistää helposti lähes ruokaan kuin ruokaan sekä muihin yrtteihin. Basilika sopii erinomaisesti esimerkiksi valkosipulin makupariksi sekä pasta-, kasvis- ja munaruokiin tai vaikka sellaisenaan leivän päälle. Kaunis lehti sopii erinomaisesti myös koristeluun.

Basilika on mahtava tomaatin makupari – lisää keittoihin, kastikkeisiin ja pizzan päälle

Välimeren keittiöissä käytetään paljon basilikaa. Basilika tunnetaan erityisesti täydellisestä makuyhdistelmästä tomaatin ja mozzarellajuuston kanssa ja sopii erinomaisesti myös muihin tomaattipohjaisiin ruokiin: keittioihin, kastikkeisiin ja pizzan päälle.

Makua salaatteihin

Tuore basilika tuo hurmaavan makulisän erilaisiin salaatteihin. Yhdistä basilikanlehdet simppeliin vihersalaattiin tai yllätä ruokavieraat Sikke Sumarin tapaan valmistetulla marinoidulla melonisalaatilla.

Basilikaa kannattaa kokeilla myös sitrusten ja fenkolin makuparina tai tehdä siitä yrttikastike vaikkapa perunasalaatille.

Pastan paras kaveri

Tuore basilika viimeistelee italialaiset pastat ja on myös peston pääraaka-aine. Perinteinen pesto tehdään morttelissa, mutta kelpo pikaversio valmistuu myös sauvasekoittimella tai monitoimikoneella surauttaen.

Lue myös Anna.fi: Vihreä pesto sopii moneen! 5 kätevää ruokaideaa peston ystävälle

Lämpimät ruoat ja täytetyt leivät

Lämpimissä ruoissa basilikan käyttöä ei kannata rajoittaa vain pastaan, vaan sitä kannattaa rohkeasti hienontaa vaikkapa grillibataattien tai uunikalan mausteeksi. Parhaimmillaan yrtti on, kun se lisätään ruokaan juuri ennen tarjoilua.

Täytetyt leivät käyvät muhkeaksi täytettynä vaikka kokonaisesta ateriasta tai ruokaisasta välipalasta. Tuoreet basilikanlehdet tuovat tuhteihin leipiin makua ja raikkautta.

Suut makeaksi!

Basilikaa voidaan käyttää myös makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa, jolloin se yhdistetään esimerkiksi hedelmien ja marjojen kanssa. Hurmaavia makupareja ovat muun muassa mansikka, vadelma sekä tummat luumut.

Suolaisissa leivonnaisissa basilika kannattaa parittaa sen tuttujen makuparien kanssa. Yrtti viimeistelee niin gluteenittoman vuohenjuustopiiraan kuin tomaatti-vuohenjuustotatininkin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Basilika on suomalaisten suosikkiyrtti – valloittava mauste sopii lähes kaikkiin ruokiin, myös jälkkäreihin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.