Ruoka

Briejuusto – ranskalaisten ylpeys on näyttävä ja suussasulava tarjottava juhlapöytään

Briejuusto on ranskalainen herkkujuusto, joka sopii niin aamupalalle, juustopöytään kuin ruoanlaittoonkin. Kokonainen briejuustokiekko on näyttävä ilmestys juhlapöydässä ja pienellä vaivalla tuunaat sen tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivaksi.

Briejuusto kuuluu ranskalaisen juustovalikoiman kruununjalokiviin. Pehmeä homejuusto on saanut nimensä Brien alueen mukaan, ja sitä on tiettävästi valmistettu jo 700-luvulta lähtien. 

Lue myös: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

Nimet Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat suojattuja ja niitä saa käyttää vain näillä alueilla valmistetuista briejuustoista. Pelkällä briejuustolla ei kuitenkaan ole nimisuojaa, joten sitä voidaan valmistaa missäpäin maailmaa tahansa. Suomessakin valmistetaan erinomaisia briejuustoja, jotka ovat voittaneet myös monia juustokilpailuja. 

Useat briejuustotyypit kypsyvät kuudesta kahdeksaan viikkoa. Nuoret briejuustot ovat sisältä kiinteitä ja niiden pinnalla on kauniin valkoinen homekerros. Maultaan ne ovat lempeän pähkinäisiä. 

Kypsyessään briejuuston koostumus alkaa pehmetä ja sisus muuttua vauvaksi. Samalla sen maku muuttuu voimakkaammaksi ja tuoksusta voi erottaa häivähdyksen ammoniakkia. Myös valkoiseen pintaan ilmestyy oransseja täpliä ja raitoja.

Briejuuston makuparit

Briejuusto on herkuttelujuusto, joka yhdistetään usein juhliin ja hienompiin illanviettoihin, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla myös arkisemmassa ruoanvalmistuksessa. 

Briejuuston kanssa yksinkertaisuus on kaunista ja kokonaisena kiekkona se on näyttävä tarjottava vaikka sellaisenaankin. Joulun aikaan briejuusto kannattaa nostaa jälkiruokapöydälle piparkakkujen, pähkinöiden sekä kuivattujen hedelmien, hillojen tai vaikkapa päärynöiden, persimonien ja viikunoiden kera.

Jos haluat säväyttää, kokeile brien makupariksi suolakeksejä sekä suolaista, makeaa ja savun makua yhdistävää pekonihilloa.

briejuusto ja pekonihillo
Pekonihillo ja briejuusto ovat yllättävä, mutta toimiva makupari. Kuva: Pekka Holmström

Briejuusto nautitaan usein punaviinin kanssa, mutta mitään oikeaa tapaa viinin ja juuston yhdistämiselle ei ole. Maistele sitä siis rohkeasti myös makeiden valkoviinien kanssa.

Huoneenlämpöisenä briejuuston maut ja aromit pääsevät parhaiten esiin. Lämpötilan vaihteluista briejuusto ei kuitenkaan pidä. Älä siis jätä sitä huoneenlämpöön pehmenemään ja laita sitten takaisin jääkaappiin viilenemään. Lämpötilan vaihtelu vie briejuustosta sille ominaisen maun ja koostumuksen.

Briejuustoa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös uunissa paahdettuna. Paahda briejuusto 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia sisältä valuvaksi ja koristele se sitten juhlakuntoon esimerkiksi pähkinöillä, hunajamanteleilla ja karpaloilla tai tarjoa makuparina vaikkapa paahdettuja viinirypäleitä ja balsamiviinietikkaa.

Lue myös Anna.fi: Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Briejuusto salaateissa, leivällä ja croissantin välissä

Briejuusto täyttää maukkaasti bagelit ja siitä syntyy helposti myös herkullinen salaatti mansikoiden ja balsamicon kera. 

Aseta pala briejuustoa aamupalapöytään ja nostat päivän ensimmäisen aterian hetkessä luksusluokkaan. Viipale pehmeää briejuustoa sopii sekä leivän tai bagelin  päälle että vaikkapa mansikoiden kera croissantin väliin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Briejuusto – ranskalaisten ylpeys on näyttävä ja suussasulava tarjottava juhlapöytään

typo

…ja sisus muuttua vauvaksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.