Broileri kypsyy uunissa meheväksi – uunibroilerin paahtaminen onnistuu yhtä hyvin kokonaisena ja paloina

Broileri uunissa valmistuu hitaasti mureaksi hauduttaen tai tarvittaessa vähällä vaivalla nopeasti maukkaaksi arkiruoaksi.

Broileri uunissa voi olla nopea ja hyvä arkiruoka tai viikonlopun herkkuruoka. Kokosimme Kotilieden parhaat uunibroileriohjeet. 

Lue myös: Kanapata hautuu hissukseen – kurkista helpot ja hurmaavat patareseptit broilerista

Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaiset, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Toki myös vähärasvaiset rintafileet voi kypsentää uunissa, mutta kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka. Nopea paistaminen 200-asteisessa uunissa vartin verran riittää.

Jos haluat olla tarkka ja varoa, että liha ei pääse ylikypsäksi ja kuivaksi, käytä paistolämpömittaria. Aseta mittari lihan paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittari osu luuhun. Kun sisälämpötila on 73–75 astetta, broilerinliha on parhaimmillaan. 

Jos et omista paistolämpömitaria, kypsyyden voi tarkistaa myös pistämällä tikulla lihan paksuimpaan osaan. Kun valuva neste on kirkasta, liha on kypsää.

uunibroileri

Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaiset, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Lisukekasvikset kypsyvät lihan kanssa rinta rinnan. Kuva: Jorma Marstio

Rippeet ja roippeet hyötykäyttöön

Tähteelle jääneestä broilerista loihdit myös seuraavana päivänä maittavan aterian. Älä huoli, vaikka kypsä, jääkaappikylmä broileri olisi kuivaa ja hieman kovaakin. Riivi liha kastikkeen tai keiton joukkoon, jossa se mehevöityy hetkessä syöntikuntoon.

Luista ja roippeista puolestaan saa keitettyä maukkaan liemen, jota voi käyttää keiton tai risoton pohjana. Kanaliemen voi käyttää heti tai pakastaa annosrasioissa myöhempää tarvetta varten. Näin uunibroilerin kaikki osat tulevat tehokkaasti käytettyä.

Lue myös: Broilerin tähteet – niitä ei kannata heittää pois, niistä syntyvät helpot herkut hetkessä

Kokonainen broileri uunissa kypsyy hissukseen viikonlopun herkkuruoaksi

Kokonaisena paahdettu broileri uunissa on juhlava ruoka, jota kelpaa tarjota myös fiinimmille viikonloppuvieraille. Uunissa kokonaisena paahdettu broileri on parhaimmillaan pinnalta ihanan rapea ja sisältä suussa sulavan mehevää.

Kokonaisia broilereita ei aina löydy sulana kaupan tuorehyllystä. Silloin kannattaakin suunnata pakastealtaalle, jossa valikoimaa saattaa olla jopa muutaman erilaisen linnun verran. Kokonaisena uunissa paistettuna parhaalta maistuu perusbroileri tai sen luomuversio.

Nosta pakastebroileri sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin, noin vuorokausi ennen ruoan valmistusta. 

Kokonaisen uunibroilerin voi maustaa maun mukaan vaikka korealaisittain soijapaputahnalla ja seesamiöljyllä tai provencelaisittain sitruunalla, valkosipulilla ja yrteillä. Kokeilemisen arvoista on myös sivellä pintaan maukas yrttivoi. Kun pintaa valelee paistamisen aikana vuoassa olevalla nesteellä, lopputulos on entistä maukkaampi.

Kokonainen broileri uunisa valmistuu vähällä vaivalla, kun sen kanssa samassa vuoassa kypsentää myös lisukeperunat tai –kasvikset tai miksei vaikka spelttihelmet, jotka imaisevat itseensä kaikki vuokaan tihkuneet ihanat maut. Yksinkertaisia, mutta suuria makuja ja kaikki samalla kertaa. 

Nyhtöbroilerin juju on kypsentää liha miedossa uunin lämmössä reilusti ylikypsäksi. Nyhtöbroileri onkin leppoisan viikonlopun ruokaa pahaimmillaan, sillä täydellinen lopputulos saattaa vaatia aikaa neljäkin tuntia. Odotus kuitenkin palkitaan, sillä hissukeen meheväksi muhinut liha suorastaan sulaa suuhun.

Broileri uunissa ja lisukkeet samalla pellillä: vuoat, padat ja paistokset

Vuoassa meheväksi muhinut tai pellillä kokonaiseksi ateriaksi vähällä vaivalla paahtuva uunibroileri on arkiruokaa parhaimmillaan. Miedon ja neutraalin makunsa ansiosta broilerin seuraan sopivat monet maut ja lisukkeet. 

Uunibroilerin makuun sopivat hyvin erilaiset yrtit, sitrukset, valkosipuli sekä tomaatit ja juurekset, mutta tarvittaessa broileri kestää hyvin myös ronskimpaa maustamista. Uunissa vähällä vaivalla valmistuva kanacurry sakeutetaan muhevasti bataatilla. Intialainen currytahna antaa ruoalle lämpöä ja kookosmaito viimeistelee ruoan pehmeäksi. 

Mainio maalaiskananpoikapata valmistuu hieromalla lihan pintaan suolaa, pippuria ja kokojyväsinappia. Broilerin seuraksi pataan ujutetaan runsaasti valkosipulia, keräkaalia, loraus valkoviiniä sekä sitruunamehua, pari oksaa rosmariinia, oliiveja ja saksanpähkinöitä. Sitten vain vuoka uuniin ja lihat ruskistumaan ensin 225-asteeseen, lopuksi hautumaan miedompaan lämpöön. 

Gremolatabroileri on helppo arkiruoka, joka vie ajatukset hetkeksi Italian auringon alle. Raikkaat yrtit, uunissa makeiksi paahtuneet tomaatit ja mantelinen gremolatakuorrutus lohtivat uunibroileriin hetkessä makua ja väriä. 

Vähintään yhtä helppo ja maukas arkiruoka on aasialaiseen tyyliin maustettu kana-kaalipelti, joka valmistuu vaivatta yhden pellin taktiikalla.

Mozzarellalla mehevöitetyn kanapellin jekku puolestaan on tuplamarinadi, jolloin maku ei taatusti jää vaisuksi.

Sekä yrttikuorrutetussa broilerissa että sitruuna-broileri-oliivivuoassa maistuvat Välimeren maut: sitruuna, valkosipuli ja tuoreet yrtit. Riisin kera hautuva sitruuna-broilerivuoka on kokonainen ateria jo sellaisenaan, yrttikuorrutetun broilerin kylkeen voi valmistaa vaikkapa risoton.

Lue myös Anna.fi: 6 x nopea arkiruoka broilerista – pyöräytä broilerista herkullinen kastike, salaatti, keitto tai pasta

Koipireidet, nuijat ja siivet ovat edullista arkiruokaa

Koipireisi on perinteinen ja edullinen luullinen broilerin jalkaosa, joka sopii erinomaisesti arkikokkailuun. Rasvaisuutensa ansiosta se säilyy mehevänä uunissa kypsennettyinä eikä ole moksiskaan, vaikka muhisi uunissa hieman pidemmänkin aikaa.

Itse asiassa rapea ja paahteista väriä saanut reisi on parempi kuin viittä vaille valmiina uunista nostettu vetelä koipi. Pinnan voi halutessaan paahtaa uunissa ensin hieman kovemmassa lämpötilassa ja kypsentää lihat sitten loppuun hieman miedommassa lämmössä. 

Mausteilla ja kastikkeilla broilerin koipireisiin saa lähes loputtomasti vaihtelua. Kokeile koipireisiä aasialaisittain inkiväärillä, tähtianiksella ja chilillä maustettuna tai hauduta ne Sikke Sumarin tapaan meheviksi tomaattisessa kastikkeessa. 

Broilerinuijat eli koivet ilman reisiosaa ovat herkullista sormisyötävää ja erityisesti paneroituna myös perheen pienimpien mieleen. Japanilainen panko-korppujauho takaa superrapean lopputuloksen. Sitruunalla, valkosipulilla ja timjamilla maustettujen broilerinkoipien lisukkeeksi voi kypsentää vaikka uuniporkkanoita samalla uunin lämmöllä.

Aasialaiset broilerinkoivet puolestaan saavat kypsyä ensin uunissa meheviksi limetillä ja soijakastikkeella valeltuina. Kypsät koivet dipataan lopuksi tiukasti maustetussa, siirappisessa hoisin-kastikkeessa ja tarjotaan sellaisinaan salaatin, nuudelin tai riisin kanssa.

Broilerinsiivet ovat erityisen suosittuja Yhdysvalloissa, mutta niillä on vahva kannattajakuntansa myös Suomessa. Vahvasti maustetut siivet valmistuvat uunissa vaivatta mainioksi naposteluruoaksi erilaisten kastikkeiden kera nautiskeltaviksi. 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Broileri kypsyy uunissa meheväksi – uunibroilerin paahtaminen onnistuu yhtä hyvin kokonaisena ja paloina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X