Burrata

Burrata – näin pääset kermaisen pehmeän trendijuuston makuun

Burrata on italialainen juusto, joka on hurmannut herkkusuut ympäri maailmaa. Jos pidät mozzarellasta, koukutut takuulla myös kermaisen pehmeään burrataan.

Burrata – hävikistä herkuksi

Burrata muistuttaa tuttua italialaista suosikkijuustoa, mozzarellaa. Samankaltaisuus ei ole sattumaa, sillä juusto tehdään mozzarellan ylijäämäpaloista. Juustomassa venytetään pussiksi, jonka sisään kääräistään tuoretta kermaa sekä mozzarellan valmistuksesta tähteelle jääneitä juustonpaloja.

Lue myös: Vaahdotettu feta – kesän paras lisuke kaikelle

Kun juustonyytti sitten leikataan halki, samettisen pehmeä ja kermaisen täyteläinen sisus valuu vastustamattomasti lautaselle. Siitä se on helppo kaapia parempiin suihin esimerkiksi rapeakuorisen leivän avulla.

burrataa lautasella

Hartaasti metsästetty juusto

Burrataa ei myydä ihan jokaisessa lähikaupassa. Herkkusuun kannattaa metsästää sitä kauppahalleista, juustokaupoista sekä italialaisiin ruokiin erikoistuneista myymälöistä. Myös joissakin hyvin varustelluissa ruokakaupoissa sitä saattaa olla tarjolla. Jos saat herkkujuuston käsiisi, hylkää aiemmat ruokasuunnitelmasi ja käy aikailematta juustoon käsiksi.  

Kiirettä kannattaa pitää, sillä burrata on tuorejuusto sanan todellisessa merkityksessä. Juusto on tarkoitettu syötäväksi mahdollisimman pian sen valmistuksesta. Joidenkin mielestä juusto menettää makunsa ja pehmeytensä jo parin vuorokauden kuluttua valmistuksesta. Koska juusto valmistetaan yleensä Italian Apuliassa ja kuljetetaan Suomeen lentorahtina, on juusto syötävä heti ostopäivänä.

Minkä kanssa burrata tarjotaan?

Burrata on miedon makuinen juusto, joka sopii käytettäväksi siihen mihin mozzarellakin. Se tarjotaan huoneenlämpöisenä, mutta lämmittää sitä ei kannata. Sen sijaan lämpimien ruokien, kuten pastan sekaan tai vaikkapa rapeaksi paahdettujen leipien eli bruschettojen päälle se kyllä sopii. 

burrata ja tomaatteja

Burrata on hurmaava juusto paitsi makunsa, myös helppoutensa vuosi. Juustoa ei kannata paljoa käsitellä, sillä burrata on parhaimmillaan sellaisenaan yksinkertaisten lisukkeiden kera tarjottuna. Nosta juusto tarjoiluvadille, lorauta päälle laadukasta oliiviöljyä ja rouhaise päälle mustapippuria. Nauti juusto haarukalla ja veitsellä vaikka suoraan tarjoiluvadilta ja kaavi viimeistet juustopisarat talteen rapeakuorisen leivän avulla. 

Helsinkiläinen suosikkiravintola BasBas tarjoilee burratan oliiviöljyn, mustapippurirouhaisun sekä tuoreiden yrttien kera ja tallinnalaisen F-hoonen alkupala-annoksessa juuston seurana on makeita kirsikkatomaatteja sekä raikasta mansikka-minttusalsaa.

Yhtä hyvin voit tarjota juuston suositussa caprese-salaatissa mozzarellan sijaan tai uunikuivattujen tomaattien kanssa ja keväällä paahdetun parsan kaverina. Kylkeen vain rapeakuorista leipää tai pala tuoretta focacciaa. 

Yksinkertaista ja vastustamattoman hyvää!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Burrata – näin pääset kermaisen pehmeän trendijuuston makuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X