Ruoka

Chorizo antaa ruokaan potkua ja saa sen maistumaan entistä paremmalta – katso 6 koukuttavaa reseptiä!

Kun kaipaat lautasellesi tujua takapotkua sekä espanjalaista menoa ja meininkiä, valitse makkarahyllystä mausteista chorizoa.

Chorizo on espanjalainen, usein sianlihasta valmistettu makkara, joka saa tuhdin savuisen makunsa savupaprikasta sekä savustetusta lihasta. Kestomakkara-chorizot voi syödä sellaisenaan ja ne kuuluvat erottamattomasti espanjalaiselle alkupalalautaselle, mehevät raakachorizot taas ovat nimensä mukaan raakoja ja käyvät kypsennettyinä kaikkiin lämpimiin makkararuokiin.

Lue myös: Helppoja makkararuokia arkeen – katso helpot ohjeet!

Mausteinen chorizo sopii tapaslautaselle tai grillattavaksi sellaisenaan, mutta monipuolisena makkarana siitä on muunkinlaiseen ruoanlaittoon. Sujauta chorizoa esimerkiksi pizzojen ja piirakoiden täytteeksi sekä keittoihin ja patoihin.

Ruoanlaittoon tarkoitetut raakachorizot voi valmistaa ruoaksi kuorineen tai pusertaa kuorestaan pannulle tai keittoon siskonmakkaroiden tapaan. Paistinpannulle ei tarvitse lorottaa öljyä, sillä chorizoista valuu pannulle rasvaa riittämiin.

Makkarapata chili con carnen tapaan

Makkarapata tehdään tutun meksikolaisruoka chili con carnen tapaan. Sen maun salaisuutena on chilin lisäksi kaneli, juustokumina ja savupaprika. Anna padan hautua liedellä hissukseen ja lisää pannulla erikseen ruskistetut chorizot joukkoon vasta lopuksi.

makkarapata chili con carnen tapaan
Makkarapadan voi tehdä chorizon sijaan myös muista makkaroista, lihasuikaleista, jauhelihasta tai kokonaan ilman lihaa. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Makkarapata chili con carnen tapaan

Savupaprikakeitto chorizolla

Savupaprikakeitto saa ruokaisuutta chorizomakkaroista, jotka lämmittävät kepeällä tulisuudellaan. Erityisen maukasta keittoa saat, kun teet keiton uunipaahdetuista paprikoista ja tomaateista ja lisäät mausteeksi reilun tujauksen savupaprikajauhetta. Soseuta keitto lopuksi sauvasekoittimella ja tarjoa paistettujen chorizoviipaleiden kanssa.

savupaprikakeitto
Tähän soppaan haluat iskeä lusikkasi! Savupaprikalla maustettu keitto ryyditetään mausteisella chorizomakkaralla. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Savupaprikakeitto

Chorizolla ryyditetyt lihapullat

Maukas espanjalainen chorizo-raakamakkara antaa särmää myös lihapullille. Purista chorizomakkaroiden sisus kuoristaan pannulle paistumaan ja hienonna massaa samalla lastalla. Sekoita chorizomuru lihapullataikinan joukkoon ja paista pyöryköiksi. Chorizopyöryköiden koukuttavuus piilee niiden makeantulisessa pinnassa, jonka saat pyörittelemällä valmiit lihapullat chili-sokeriseoksessa ja ruskistamalla ne vielä kevyesti pannulla.

chorizopyörykät
Pyöräytä chorizopullat lopuksi ruokosokeri-chiliseoksessa ja ruskista pannulla, niin saat herkullisen makeantulisen pinnan. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Chorizopyörykät

Chorizopiirakka

Chorizon voi viipaloida myös piirakan täytteeksi. Chorizopiirakan pohja on perinteinen piirakkapohja, jonka teet nyppimällä keskenään voin ja jauhot ja lisäämällä joukkoon tilkan vettä. Täytteessä on chorizon lisäksi rutkasti paprikaa ja päällä mehevä juustokuorrute. Jos jalapeno ei pelota, niin muutama viipale antaa chorizopiirakalle runsaasti potkua.

chorizopiirakka
Chorizopiirakka saa makua espanjalaisesta makkarasta, jalopenoista, paprikasta ja juustosta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Chorizopiirakka

Sujauta soppaan

Tuhdin mausteiset ja ruokaisat keitot lämmittävät ja maistuvat ilmojen viilettyä taivaallisilta. Chorizo tuo tähän espanjalaistyyppiseen peruna-makkarakeittoon mukavan mausteisen takapotkun. Keitto ryyditetään chorizon lisäksi valkoviinillä sekä chililä, joten se on aidosti lämmittävä ruoka. Jos haluat erityisen maukasta soppaa, viimeistele annos manteli-yrttihakkeluksella ja tarjoa rapeakuorisen leivän kera.

espanjalainen chorizo-perunakeitto
Tässä keitossa maistuu Espanja. Peruna-chorizokeitto ryyditetään chilillä ja lorauksela valkoviiniä. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Espanjalainen chorizo-perunakeitto

Chorizo-shakshuka 

Shakshuka on Lähi-idästä kotoisin oleva ruoka, jossa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. Lähi-idässä shakshukaa syödään usein aamupalaksi, mutta tuhti kananmunapannu sopii aterialle kuin aterialle brunssista illalliseen. Shakshukaa voi hyvällä syyllä kutsua Lähi-idän pyttipannuksi, sillä siihen voi mainiosti tyhjentää jääkaapin tähteet.

Chorizo tekee shakshukasta erityisen hyvää. Paista kuorestaan puristetut makkaranpalat pannulle ruskistumaan, lisää tomaattimurska sekä muut aineet ja etene ohjeen mukaan. Rapeakuorinen leipä on shakshukan kaverina verraton. 

shakshuka
Shakshuka eli Lähi-idän aamiaispannu on ruokaisa, Lähi-idässä suosittu aamu- ja iltapala. Ruoan voi mainiosti ryydittää myös mausteisella chorizolla. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Shakshuka eli Lähi-idän aamiaispannu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Chorizo antaa ruokaan potkua ja saa sen maistumaan entistä paremmalta – katso 6 koukuttavaa reseptiä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.