Ruoka

Dijon-sinappi on ranskalaisen keittiön ylpeydenaihe – maustekaapin vakiovaruste sopii melkein mihin vain

Dijon-sinappi on todellinen keittiön moniottelija. Se on kotonaan niin salaatinkastikkeissa, marinadeissa kuin pasta- ja pataruoissakin. Purkki dijoninsinappia kuuluukin maustekaapin vakiovarusteisiin.

Dijon-sinappi on herkku, josta ei puutu luonnetta. Kokosimme vinkit ja reseptit klassikkosinapin käyttöön.

Lue myös: Sinapin säilyvyys puhuttaa – pitäisikö sinappi säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Dijon-sinappi on periteinen ranskalainen sinappi. Se on nimetty Burgundin maakunnassa koillisranskassa sijaitsevan Dijon-kaupungin mukaan, joka oli keskiajalla sinapin valmistuksen keskus. 

Dijoninsinappia on valmistettu jo 1300-luvulla, mutta erityisen suosittua siitä tuli 1800-luvulla. Tuolloin valmistuksessa perinteisesti käytetty viinietikka korvattiin verjuisella eli happamalla, raaoista viinirypäleistä valmistetulla mehulla.

Mihin dijoninsinappia voi käyttää?

Dijon-sinappi on maultaan voimakasta eikä lainkaan niin makeaa kuin perinteinen sinappi, sillä valmistukseen ei käytetä lainkaan sokeria.

Dijoninsinappia on tarjolla sekä sileää että karkeaa kokojyväsinappia. Pehmeässä laadussa siementen kuoret suodatetaan pois, kokojyvälaadussa ne jätetään mukaan. Kokonaiset sinapinsiemenet tekevät sinapin suutuntumasta rouhean, ja samalla sinappi näyttää hienolta annosten viimeistelyssä. 

Dijon-sinappia on saatavissa sen kotikaupungista kaikissa mauissa ja sävyissä – esimerkiksi viherpippurilla, mustaherukalla tai rakuunalla maustettuna, mutta pohjana on aina sama sokeriton, etikkainen ja nenän aukaisevan vahva perussinappi. Suomessa suosittua on myös hunajalla maustettu astetta makeampi versio.

Dijonia käytetään mausteena, marinadeissa sekä esimeriksi salaattikastikkeiden pohjana. Voimakkaan makuinen sinappi sopii täydellisesti niin punaisille lihoille, siipikarjalle, riistalle kuin salaatinkastikkeisiin, mutta toimii hyvin myös esimerkiksi pasta- ja pataruoissa.

Dijon-sinappi säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Avattu purkki tulee säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä kuukausia, kunhan sinappia ottaa aina puhtaalla lusikalla.

Dijon-sinappi sopii salaatinkastikkeisiin ja majoneesin valmistukseen

Nokare dijon sinappia on tärkeä osa perinteisen majoneesin valmistusta ja täydellinen makulisä moniin salaatinkastikkeisiin.

Tarjoa pääsiäsaterialla punajuurivärjättyjä kananmunia ja parmankinkkusalaattia dijonkastikkeen kera ja sinappista peruna-nakkisalaattia vappubrunssilla. Parsa-mansikkasalaatti ja dijon sinapilla maustettu yrttikastike sopii sekin täydellisesti keväiseen ruokapöytään.  

Ranskalainen öljykastike puolestaan viimeistelee simppelin vihersalaatin. Kastikkeen maku tulee dijon sinapista ja valkosipulista. 

Viherpippurilla ja reilulla nokareella dijon sinappia maustettu ranskankermakastike sopii niin grillatulle porsaan-, naudan kuin broilerinkin lihalle.

Dijoninsinappi maustaa tahnat, leivät, piirakat ja muut pikkusyötävät

Erilaiset tahnat ja muut pikkusyötävät saavat dijon sinapista oivan makulisän. Gubbröra eli silli­kaviaarin ruot­salainen haastaja valmistuu nopeasti purkista smetanaa sekä anjovik­sesta, kananmunista ja lusikallisesta dijon sinappia. Suolainen, kalaisa tahna on omiaan saaristolaisleivällä tai keitettyjen peru­noiden kaverina. 

Vegaaninen munakoisosilli sopii kasvissyöjän pöytään. Kermainen, sinapilla maustettu kastike ja siivutetut munakoisot tuovat erehdyttävästi mieleen aidon sinappisillin. 

Chorizopiirakka saa makua espanjalaisesta makkarasta, jalopenoista, paprikasta ja dijon sinapista. Tässä oiva ohje isoihin kekkereihin, sillä ohjeella leivot piirakkaa koko pellillisen.

Dijon-sinappi antaa makua myös täytetyille leiville. Sipaise sinappia leipäviipaleelle ja lisää päälle voissa rapeaksi paistettu silakkapihvi. Viimeistele silakkaleipä ranskankermalla ja yrteillä.

Tai maistuisiko mieluummin lämpimät kinkkuvoileivät? Nämä lämppärit ovat tuhtia tavaraa. Leivän väliin tulee runsaasti sinappia, rasvais­ta savukinkkua ja voimakasta gru­yerejuustoa. Tässä ohjeessa kokojyväinen dijon sinappi on kuin kotonaan.

Lue myös Anna.fi: Tee itse lempeä ja hedelmäinen joulusinappi

Dijon-sinappi antaa luonnetta kastikkeille

Lisää nokare dijoninsinappia mausteeksi erilaisiin kastikkeisiin. Esimerkiksi tumma dijonkastike sopii täydellisesti karitsan paahtopaistin ja tattirisoton kylkeen. 

Helppo kastike lampaalle tehdään lihaliemipohjaan. Sen voi halutessaan maustaa minttu- tai viinimarjahyytelöllä. Hunajainen dijon sinappi on tässä ohjeessa omiaan.

Ärhäkkä dijon sinappi sopii loistavasti myös kunnon pihvin makuun. Grillaa härän marmorifilee ja tarjoa se tuhdin bearnaisekastikkeen kera tai liekitä pihvi pannulla konjakkitilkan kanssa ja valmista paistorasvasta, worcestershirekastikkeesta, salottisipulista ja dijon sinapista maukas kastike pihvin kaveriksi.

Luonteikkaalle sinapille on syytä antaa mahdollisuus myös kalan kaverina. Nämä vaaleasta kalasta valmistetut kalapullat saavat mehevän maun kermasta, sitruunamehusta, kananmunankeltuaisista ja dijon sinapilla maustetusta kastikkeesta.

Lisää sinappia liha- ja broileriruokien mausteeksi

Sinappihuntu on joulukinkun päällä klassikko, mutta luonteikas sinappi sopii erinomaisesti myös persimonilla täytetyn porsaanfileen, karitsan kruunukyljysten sekä broilerileikkeiden makuun.

Onko klassinen tartar suosikkisi? Valmista se vaihteeksi hirven paistista. Makua hirvitartariin tuovat kaprikset, kokojyväinen dijonin sinappi, yrtit sekä tilkka Worcestershire-kastiketta. 

Lihapullat on koko perheen lemppari ja riistajauhelihasta valmistettuna niihin saa aivan erityisen herkullisen ja syksyisen maun. Lisää riistalihapullien mausteeksi nokare dijonin sinappia sekä tuoretta timjamia. Kermainen suppilovahverokastike kruunaa makuelämyksen. 

Ranskalainen jänispata on herkku, jota rustiikkisempaa pataa saa etsiä. Helposti kuivaksi jäävä jänis muhii meheväksi sinapin maustamassa olutliemessä. 

Paahdettu broileri juuresten ja vaahterasiirappi-sinappikastikkeen kera on herkullinen viikonloppuruoka, joka valmistuu vähällä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla. Porkkanat, palsternakat ja perunat paahtuvat broilerin kanssa rinta rinnan. 

Varhaisperunoista, parsoista ja katkaravuista pyöräytetyn alkukesän pyttipannun maustaa dijonin sinappi sekä pikantti suolayrtti.

Dijon-sinapin valmistus

Perinteisestä sinapista dijon-sinappi eroaa niin makunsa kuin valmistustapansa puolesta.

Dijon tehdään kokonaisista sareptansinapinsiemenistä, joita käytetään tavalliseen sinappiin verrattuna kaksinkertainen määrä. Sen sijaan vettä käytetään hieman vähemmän, jolloin tahnasta tulee paksua ja tiheää. Mukaan sekoitetaan myös valkoviiniä tai viinietikan, veden ja suolan sekoitusta, joiden on tarjoitus imitoida reseptissä alkujaan käytettyä verjuisea.

Dijoninsinapin valmistus kestää perinteistä sinappia kauemmin, sillä ainesosat käyvät säilytysastiassa 12 tunnin ajan. Tämä prosessi antaa sinapille ominaisen voimakkaan ja ärhäkän maun.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Dijon-sinappi on ranskalaisen keittiön ylpeydenaihe – maustekaapin vakiovaruste sopii melkein mihin vain

Sinun täytyy kommentoidaksesi.