Ruoka

Dukkah – kokeile eksoottista mausteseosta keittoon, salaattiin ja muuhun maustamiseen

Dukkah – alkuperältään egyptiläinen mausteseos sopii monien muiden Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ruokien ja mausteiden tapaan makunsa puolesta täydellisesti suomalaiseen jouluun. Hurmaa siis vieraasi ja ripottele ruokiin eksoottista dukkah-mausteseosta. Purkillinen jouluista dukkahia sopii hyvin myös lahjaksi tai joulun myyjäisiin

Dukkah sisältää perinteisesti erilaisia siemeniä ja pähkinöitä sekä lämpimiä mausteita, toisinaan myös yrttejä. Dukkahia löydät hyvin varustelluista kaupoista valmiina, mutta sen tekeminen itse on varsin helppoa ja huomattavasti edullisempaa. Tällä ohjeella valmistat dukkahin itse. 

Katso ohje: Jouluinen dukkah-mausteseos

Dukkah
Egyptiläinen dukkah-mausteseos sisältää erilaisia siemeniä ja pähkinöitä sekä lämpimiä mausteita

Dukkah – näin se syntyy

Dukkahin valmistukseen tarvitset paistinpannun ja tehosekoittimen tai vaikkapa sauvasekoittimen monitoimiosan. Dukkahin valmistus alkaa pistaasien ja manteleiden paahtamisella. Paahtaminen voimistaa pähkinöiden makua, joten tätä vaihetta ei kannata ohittaa.

Kun pähkinät ovat paahtuneet ne siirretään syrjään odottamaan ja pannulle lisätään korianterinsiemenet ja mustapippurit sekä pienen pienet seesaminsiemenet, jotka ovat kovin herkkiä palamaan. Siksi hetken kuumennus on niille riittävä. Suosi kokonaisia mausteita, joiden aromi on jauhettuihin verrattuna moninkertainen.

Kun pähkinät, siemenet ja mausteet on paahdettu, ne lisätään tehosekoittimeen ja pyöräytetään rouheaksi seokseksi. Jouluista twistiä dukkahiin saat kuivatuista karpaloista, jotka lisätään mausteseoksen joukkoon vasta viimeiseksi. 

Jos kaipaat dukkahiin vaihtelua, vaihda pähkinöitä ja kuivamausteita. Kokeile esimerkiksi fenkolinsiemeniä ja juustokuminaa eli jeeraa. Myös karpalot voi korvata esimerkiksi kuivatulla puolukalla tai jättää kokonaan pois.

Lue lisää: Uusia makuja ruokapöytään – kokeile dukkahia, ras el hanoutia, za’ataria ja harissaa

Kokeile dukkahia esimerkiksi

Porkkanakeitto
Ripottele dukkah-mausteseosta esimerkiksi kasvissosekeittojen päälle.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Ras el  hanout -mausteseoksella höystetty kasviscouscous

Kommentoi

Kommentoi juttua: Dukkah – kokeile eksoottista mausteseosta keittoon, salaattiin ja muuhun maustamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.