Dukkah – kokeile jouluista mausteseosta keittoon, salaattiin ja muuhun maustamiseen

Alkuperältään egyptiläinen dukkah on monipuolinen mausteseos, joka monien muiden Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ruokien ja mausteiden tapaan sopii makunsa puolesta täydellisesti suomalaiseen jouluun. Hurmaa siis vieraasi ja ripottele ruokiin eksoottista dukkah-mausteseosta. Purkillinen jouluista dukkahia sopii hyvin myös lahjaksi tai joulun myyjäisiin

Perinteisesti dukkah sisältää erilaisia siemeniä ja pähkinöitä sekä lämpimiä mausteita, toisinaan myös yrttejä. Dukkahia löydät hyvin varustelluista kaupoista valmiina, mutta sen tekeminen itse on varsin helppoa ja huomattavasti edullisempaa. Tällä ohjeella valmistat dukkahin itse. 

Katso ohje: Jouluinen dukkah-mausteseos

Dukkah

Egyptiläinen dukkah-mausteseos sisältää erilaisia siemeniä ja pähkinöitä sekä lämpimiä mausteita

Näin teet dukkahin

Dukkahin valmistukseen tarvitset paistinpannun ja tehosekoittimen tai vaikkapa sauvasekoittimen monitoimiosan. Dukkahin valmistus alkaa pistaasien ja manteleiden paahtamisella. Paahtaminen voimistaa pähkinöiden makua, joten tätä vaihetta ei kannata ohittaa.

Kun pähkinät ovat paahtuneet ne siirretään syrjään odottamaan ja pannulle lisätään korianterinsiemenet ja mustapippurit sekä pienen pienet seesaminsiemenet, jotka ovat kovin herkkiä palamaan. Siksi hetken kuumennus on niille riittävä. Suosi kokonaisia mausteita, joiden aromi on jauhettuihin verrattuna moninkertainen.

Kun pähkinät, siemenet ja mausteet on paahdettu, ne lisätään tehosekoittimeen ja pyöräytetään rouheaksi seokseksi. Jouluista twistiä dukkahiin saat kuivatuista karpaloista, jotka lisätään mausteseoksen joukkoon vasta viimeiseksi. 

Jos kaipaat dukkahiin vaihtelua, vaihda pähkinöitä ja kuivamausteita. Kokeile esimerkiksi fenkolinsiemeniä ja juustokuminaa eli jeeraa. Myös karpalot voi korvata esimerkiksi kuivatulla puolukalla tai jättää kokonaan pois.

Lue lisää: Uusia makuja ruokapöytään – kokeile dukkahia, ras el hanoutia, za’ataria ja harissaa

Kokeile dukkahia esimerkiksi

Porkkanakeitto

Ripottele dukkah-mausteseosta esimerkiksi kasvissosekeittojen päälle.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Dukkah – kokeile jouluista mausteseosta keittoon, salaattiin ja muuhun maustamiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X