Uuniruoka – täydellinen lohturuoka valmistuu jopa yhden vuoan taktiikalla

Uuniruoka pelastaa monet arki-illat ja ilahduttaa myös viikonloppuna. Kaiva esiin uskollinen uunivuokasi, nämä helpot vuokaruokat vievät kielen.

Uuniruoka on täydellinen kotiruoka, sillä se valmistuu uunissa kypsentämällä, helpoimmillaan jopa yhden vuoan taktiikalla. Kun hetken malttaa pilkkoa ja kuoria, valmistuu ruoka uunissa lähes itsekseen.

Lue myös: Uunivuoka on kodin monikäyttöastia – valitse sopivin materiaali ja kokkaa rohkeasti uutta

Uuniruokien ansioihin on luettava minimaalinen tiski, tähteiden tehokas hyödyntäminen sekä ajan ja rahan säästäminen. Parhaassa tapauksessa syötävää riittää myös seuraavalle päivälle. Kaalilaatikko, perunasosevuoka ja erilaiset kiusaukset sekä muut mahtavat uuniruoat onneksi vain paranevat uudelleen lämmitettäessä

Kokosimme parhaat uuniruoat perunasta, kasviksista, kalasta, broilerista ja jauhelihasta.

Uuniruoka broilerista 

Tiesitkö, että paistileikkeet ovat broilerin mehevimpiä ja myös edullisimpia paloja? Ne eivät kuivu uunissa paahdettaessa, ja ovat siten täydellinen valinta tähän herkulliseen mozzarella-kanapeltiin. Balsamicokastike tuo uuniruokaan ihanaa makeutta ja sopii hyvin mozzarellajuuston kumppaniksi. 

Broilerivuoka tehdään broilerin paistileikkeestä sekä riisistä ja maustetaan välimerelliseksi sitruunalla ja oliiveilla. Nahallinen ja luullinen broileri pysyy mehevänä kypsennyksen ajan. 

Kana-kaalipelti on helppo ja maukas uuniruoka. Varhaiskaali ja kana aasialaiseen tyyliin maustettuna valmistuu yhden pellin taktiikalla. Nerokkaan kevään ja alkukesän ruoan valmistus on todella helppoa. 

Kanacurry sakeutetaan muhevasti bataatilla. Intialaiset mausteet antavat ruoalle lämpöä, kookosmaito pehmentää kokonaisuutta. Uunissa meheväksi haudutettava curry on talviruokaa parhaimmillaan. 

Kokonaisesta broilerista valmistettava uunibroilerivuoka vaimistuu samassa astiassa, vähällä tiskillä. Spelttihelmet imevät uunissa kaikki herkulliset maut.

Kasvisuuniruoat

Täyteläinen punajuurilaatikko saa pehmeyttä ja makua vuohenjuustosta ja rouheaa rakennetta ohrasuurimoista. Voit kokeilla vuohenjuuston tilalla myös sinihomejuustoa tai piparjuurituorejuustoa.

Onko tattari jo tuttu? Tattari eli viljatatar on tatarkasveihin kuuluva kasvi, jonka proteiinipitoisia siemeniä käytetään viljan tapaan ruoanlaitossa. Tutustumisen tattariin voi aloittaa vaikka tästä vuohenjuuston mehevöittämästä glutenittomasta punajuuri-tattarivuoasta. Maukas kasvisruoka valmistuu helposti myös arki-iltana, sillä ainekset tarvitsee vain latoa vuokaan ja nostaa sitten uuniin muhimaan.

Punajuuresta valmistuu myös tämä helppo uuniruoka. Linssi-punajuurivuoka saa makua fetajuustosta ja vihervoimaa lehtikaalista. 

Nahistuneet juurekset voi raastaa pyttipannun kaltaiseen juuresröstiin. Uunissa rapeaksi paistuva juuresrösti on näppärä arkiateria, johon fetajuusto ja herneet sopivat täytteeksi. Kevyesti paistetut kananmunat toimivat kastikkeena ja ruokaisana lisänä.  

Gluteenittomassa kesäkurpitsarullalasagnessa on Italian värit ja maut. Se pitääkin sisällään maukkaan tomaattikastikkeen, iki-ihanaa pestokastiketta sekä roppakaupalla juustoa. Kasvislasagne maistuu hyvältä myös kylmänä.

Uuniruoka jauhelihasta 

Kaalilaatikko on edullinen kotiruoka, jonka tuntevat kaikki. Perinteisen, pitkään uunissa haudutetun kaalilaatikon perusraaka-aineena on keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan jauhelihaa, sipulia, riisiä ja mausteita.  

Paras kaalilaatikko syntyy, kun malttaa antaa laatikon hautua riittävästi. Kaksi tuntia on minimi, muttei vuokaruoka hätkähdä, vaikka muhii uunissa tovin pidempäänkin. 

Kun yhdistää kaksi lasten suoskkiruokaa eli makaronilaatikon ja spagetti bolognesen, lopputulos ei voi olla muuta kuin kaksin verroin parempi. Vappu Pimiän ohjeella valmistettava spagettivuoka mehevöitetään kermalla ja kruunataan juustoraasteella. 

Jauheliha-perunasosevuoka on ikisuosikki ja vuokaruokien aatelia. Kauhan varressa ei tarvitse kauaa hikoilla, kun teet jauhelihakastikkeen ja perunamuusin valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana ja nostat vuoan uuniin seuraavana päivänä.  

Moussaka on kreikkalainen suosikki. Peruna- ja munakoisoviipaleden väliin kerrostetaan muhevaa jauhelihakastiketta ja samettista valkokastiketta. Moussakan voi tehdä aivan valmiiksi jo monta päivää etukäteen. Sen maku vain paranee lämmittäessä.

Pesto-munakoisovuoka muistuttaa kreikkalaista moussakaa, mutta on vieläkin parempaa. Kermainen kastike, pinaatilla rikastettu jauheliha ja pestokastike muodostavat verrattoman makuliiton. Kourallinen oliiveja tekee elämyksestä täydellisen. 

Peruna-jauhelihalaatikko on arkiruokien kultaa monessakin mielessä. Helppo ja herkullinen vuokaruoka valmistuu vieläpä varsin edullisista raaka-aineista. Tässä ohjeessa jauheliha kuullotetaan uunin kestävässä padassa sipulin sekä mausteiden kera. Joukossa on myös porkkanaa sekä pussillinen herne-maissi-paprikaa. Kuoritut, viipaloidut perunat ladotaan jauhelihan päälle vieri viereen ja voidellaan sulalla voilla. Sitten pataruoan voikin jo nostaa uuniin ja vain odotella herkkuruoan valmistumista.

Kalaisat uuniruoat

Silakka ei ehkä ole kaikkien suosikki, mutta sen ystävät rakastavat varmasti tätä mehevää silakkalaatikkoa. Uskomattoman hyvä silakkalaatikko maustetaan kokonaisilla mustapippureilla ja kruunataan pinnalle lisätyillä voinokareilla tai kevyesti suolatuilla siankylkiviipaleilla. 

Klassikkoakin on lupa hieman peukaloida. Jos kaipaat silakkalaatikkoon jujua, mausta se veikeästi piparjuurella.

Tai vaihda silakka silliin. Sillilaatikko on maukas uuniruoka, joka valmistuu vaivattomasti muutamasta raaka-aineesta. Matjessillistä tulee ihana aromi lohturuokaan. 

Särki-perunalaatikko on arkiruokien kunkku. Säilykesärjestä ja perunasta valmistuu hetkessä iso satso ruokaa. Vuokaan laitetaan vain purkillinen maustettua Järki Särkeä, perunoita ja kerma-kalalientä. 

Muikkupelti on helppo ja hauska muikkuruoka. Rapsakat muikut saavat rapeutensa pankokorppujauhosta. Perunat ja muikut kuuluvat yhteen ja ne kypsyvätkin näppärästi samalla pellillä. Käytä Puikuloita, ne ovat perunalajikkeiden aatelia. 

Yöruokana tunnettu janssoninkiusaus sopii joulun välipäivien helpoksi ja herkulliseksi iltapalaksi tai uudenvuoden aaton huikopalaksi. Ohuena levynä rapeaksi paistettu kiusaus toimii myös oivana leivänpäällisenä. 

Isoäidin lohilaatikko saa raikkaan päivityksen lehtikaalista. Tämä uuniruoka tehdään keitetyistä perunoista, joten niitä kannattaa kypsentää edelliselle aterialle reilusti. 

Lohi-kesäkurpitsalaatikossa on rapea saaristolaisleipäkuori. Sen alta paljastuu kermainen täyte, johon tilli ja sitruuna tuovat raikkaan makuvivahteen.

Lue myös Anna.fi: Koko ateria samalla pellillä? Uunissa valmistuva peltiruoka säästää aikaa ja tiskiä – kokosimme parhaat reseptit

Uuniruoka perunasta 

Kiusaukset vaativat aktiivista kokkausaikaa parhaimmillaan vain viitisen minuuttia. Parilla pussillisella pakasteperuna-sipulisekoitusta, paketillisella kinkkusuikaleita tai savulohta sekä tölkillä kermaa pääsee jo mehevään lopputulokseen. 

Viitseliäs suikaloi perunat sekä silppuaa sipulit itse ja maksimoi siten makunautinnon. Lohi– ja kinkkukiusaus maistuvat arkena, viikonloppuna ilahduttaa maailman paras porokiusaus.

Kiusausten ohella myös perunasosevuoat lukeutuvat arkiruokalemppareihin. Pehmeän perunasoseen alle voi kätkeä niin linssejä, kuhaa kuin lammastakin.

Tartiflette tehdään perunasta, makkarasta tai pekonista ja Reblochon-juustosta, joka tulee Itä-Ranskan vuoristosta. Tämä helppo ja maukas uuniruoka on tyypillinen ranskalainen vuoristoruoka. 

Nikkarin vuoka on lohturuokien klassikko, joka valmistuu edullisista aineksista. Lenkkimakkara-, peruna-, sipuli- ja tomaattiviipaleet saavat päälleen kermaisen juustokuorrutuksen. Helppo ja maukas vuoka maistuu raikkaan salaatin kanssa. Nikkarin vuoka on näppärä hävikkiruoka, johon voi käyttää ylijääneet keitetyt perunat ja jääkaapissa nahistuneet tomaatit. 

Peruna-murupelti kokataan yhden pellin taktiikalla. Perunaviipaleet saavat pintaansa vegaanista kaurajauhista tai härkisrouhetta sekä yrttejä ja kuivattuja sieniä sisältävän mausteseoksen. Arki-illan pelastus valmistuu puolessa tunnissa pöytään.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uuniruoka – täydellinen lohturuoka valmistuu jopa yhden vuoan taktiikalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X