Ennennäkemätön perunauutuus kaupoissa – huipputerveellinen vitamiinipommi

Tuttujen keltamaltoisten perunoiden rinnalle on tulossa täysin punamaltoinen peruna, jonka väri on peräisin luonnollisista antosyaaneista. Antosyaanit ovat antioksidanttisia yhdisteitä, joilla on tutkitusti myös terveysvaikutuksia.

Tiesitkö, että peruna ei ole ollut alun perin vain vaaleamaltoinen? Peruna on luonnostaan paljon monimuotoisempi kasvis. Luonnossa villinä esiintyessään peruna tuottaa kaiken muotoisia ja monenvärisiä perunoita. Perunan syntysijoilla Perussa perunaa näkee toreilla sadoissa eri muodoissa ja väreissä. Niitä on kirkkaan punaisesta, vihreään, oranssiin ja keltaiseen ja muodot vaihtelevat sileästä kuhmuraisiin ja moneen siltä väliltä.

Lue lisää: 8 hyvää syytä syödä perunaa ja perunan terveysvaikutukset

Suomessa on totuttu syömään vaaleamaltoista perunaa, mutta esimerkiksi naapurissamme Ruotsissa on myyty väriperunoita jo pitkään.

Väriperunat tulevat kauppoihin.

Violet Queen (vas.) ja Mulberry Beauty -perunat ovat väriperunoita, jotka sisältävät huikean määrän antosyaaneja. Kuva Satokausikalenteri.fi

”Ruotsissa Ican vihannesosastolla on kuin karkkikaupassa olisi. Perunahylly pursuilee eri värisiä, muotoisia ja näköisiä perunoita. Väriperunat ovat siellä kovassa huudossa ja yksi suosituimmista tuotteista on perunalajitelmapussi, jossa on kaiken värisiä perunoita yhdessä pussissa”, perunanviljelijä ja Luonnosta Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuusisto kertoo.

Väriperunan terveysvaikutukset

Joulukuussa kaikkiin S-ryhmän kauppoihin tulevan Mulberry Beauty –perunan malto ja kuori ovat täysin punaisia. Väri tulee luonnollista antosyaaneista.

Antosyaanien ryhmään kuuluvat väriaineet tunnetaan luonnossa esimerkiksi kukkiin ja hedelmiin ja muihin värikkäisiin kasvinosiin antavista sävyistään. Muita antosyaanien lähteitä ovat marjat, punakaali ja punaviini.

Mulberry Beauty –perunaa tuottavan HZPC-Kantaperuna Oy:n tiedotteessa antosyaaneista kerrotaan seuraavasti:

”Antosyaaneihin liitetään ihmisten terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten sydän-ja verisuonitautien, metabolisen oireyhtymän kehittymisen ja ikääntymiseen liittyvien aivotoimintoja rappeuttavien häiriöiden ehkäisy sekä silmien terveyden ylläpito. Tieteellistä näyttöä antioksidanttien terveysvaikutuksista tuotetaan jatkuvasti, enenevissä määrin. Tuoreimmat tutkimukset osoittavat, että antosyaanit voivat edistää myös jaksamista ja elimistön palautumista urheilusuorituksen jälkeen sekä auttaa alentamaan kolesterolia.”

Lue lisää: Kuoritko perunan ja heitit kuoret pois? Ei olisi ehkä kannattanut

Mitä ruokia väriperunsta voi tehdä? ”Rosolli joulupöytään”

Väriperunoita voi käyttää samaan tapaan kuin tavallistakin perunaa. Väriperunat sopivat niin keittämiseen kuin uunissa valmistukseen.

”Itse valmistaisin väriperunat uunissa paahtamalla tai höyryttämällä, jolloin ne säilyttävät värinsä hyvin. Keittäessä väri laimenee ja liukenee keitinveteen”,  lokakuussa 2018 Peruna – parhaat reseptit -keittokirjan julkaissut Kotilieden Food Manager Sanna Mansikkamäki kertoo.

Lue lisää: ”Eivätkö lapset enää saa perunaa?” Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

Mansikkamäki ehdottaa, että väriperunoita kannattaa hankkia joulupöytään.

”Itse taidan tehdä punaisen rosollin jouluksi. Eli höyrytän kypsäksi punaisia Mulberry Beauty -perunoita ja punajuuria, ja teen niistä rosollin. Siitä tulee varmasti joulupöydän upein ruoka!”

Punainen peruna – pitkän tuotekehityksen tulosta

Värikkäät perunat ovat syntyneet pitkällisen tuotekehityksen tuloksena risteyttämällä perunan maatiaislajikkeita modernien lajikkeiden kanssa.

”Näin on vuosien saatossa löytynyt yhä satoisampia ja viljelyvarmempia värikkäitä perunoita. Näitä keskenään risteyttämällä on lopulta saatu aikana nykyaikaisilla kasvitaudinkestävyyksillä ja satotasolla varustettuja, herkullisia violetteja ja punaisia perunoita”, valikoimapäällikkö Mika Paassilta kertoo yrityksen tiedotteessa.

Mulberry Beautyn lisäksi kuluttajalle on ollut saatavilla keväästä 2018 Violet Queen –nimistä sertifioitua siemenperunaa. Violet Queen taas on sisältä violetti ja myös kuoreltaan tummansininen peruna, joka sisältää vieläkin enemmän antosyaaneja kuin Mulberry Beauty.

Mulberry Beauty tullaan näkemään joulukuussa Prismojen Satokausituotteena. 

Avainsanat

Keskustelu

Oli kiva yllätys pinkki peruna on vähemmän hiilareits ja enemmän antioksidantteja. Alettiin uudestaan peruna syönti.

Kommentoi juttua: Ennennäkemätön perunauutuus kaupoissa – huipputerveellinen vitamiinipommi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X