suklaadippi ja churrot
Ideoita ruoanlaittoon

Espanjalainen ruoka ihastuttaa yltäkylläisyydellään

Espanjalainen ruokakulttuuri on moninainen, täynnä värejä ja makujen ilotulitusta. Espanjalaisessa keittiössä maistuvat merenantimet, auringon kypsyttämät kasvikset ja hedelmät, mausteiset makkarat, yrtit ja oliiviöljy sekä makeat herkut.

Herkkuja notkuva tapaspöytä aloittaa espanjalaisen aterian

Espanjalaisen aterian aluksi nautitaan pikkusuolaisia suupaloja eli tapaksia. Joskus pääruokaa ei edes tarvita. Tapaspöydässä voi olla esimerkiksi  ilmakuivattua kinkkua eli jamón serranoa, salameja, marinoituja kaloja ja äyriäisiä, kuten valkosipulisia ja sitruunaisia jättikatkarapuja, juustoja, kasviksia, munakasta, oliiveja ja rapeaa leipää, joka kastetaan oliiviöljyyn.

Manchego on La Manchan maakunnasta kotoisin oleva lampaanmaidosta valmistettu juusto. Sen maku on täyteläinen, aavistuksen hedelmäinen ja pähkinäinen. Manchego on parhaimmillaan tapaspöydässä sellaisenaan, marinoituna tai simppelin salaatin seassa.

Manchegojuusto_pähkinä_salaatti

Ohjeet:

Marinoitu manchego

Manchegojuusto-saksanpähkinäsalaatti

Kylmä keitto virkistää

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto on todellinen hellepäivän herkku, joka pienistä laseista tarjottuna istuu mainiosti myös tapaspöytään. Alkuperäinen gazpacho oli leipäkeitto, joka valmistettiin yhdistämällä kuivahtanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja viinietikkaa. Andalusiassa tarjoillaan yhä useita gazpachoja, joissa ei ole lainkaan tomaattia. Valkoinen gazpacho eli ajo blanco malagueño valmistetaan pääasiassa manteleista, leivästä, valkosipulista, viinietikasta ja oliiviöljystä.

Sittemmin gazpachon aineksina on alettu käyttää tomaattia ja paprikaa sekä muita vihanneksia, kuten sipulia, valkosipulia ja kurkkua. Gazpachon tekemiseen kannattaa valita vain niitä kaikkein kypsimpiä ja makeimpia tomaatteja.

Manteligazpacho

Ohjeet:

Gazpacho

Manteligazpacho

Espanjalainen perunamunakas eli tortilla

Perinteisiä perunamunakkaita eli tortilloja on tarjolla Espanjan jokaisessa tapasbaarissa. Se sisältää perunan lisäksi usein myös sipulia, toisinaan myös muita kasviksia sekä makkaraa. Ison kakun kokoinen tortilla on paloiksi leikattuna maittavaa pikkupurtavaa. Siitä saa myös ruokaisan aterian esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa tarjottuna.

uunimunakas

Ohje: Uunimunakas

Liharuokia

Myös liharuokia syödään Espanjassa paljon. Tunnettuja ovat tuhdit ja mausteiset makkarat, kuten chorizo sekä ilmakuivattu kinkku, jamon serrano.

Chorizo-makkaran valmistuksessa käytetään rasvaista sianlihaa, paprikaa ja chiliä. Mausteinen makkara maistuu sellaisenaankin, mutta se on omiaan muiden ruokien seassa, kuten keitoissa ja muhennoksissa. Tämä espanjalainen peruna-chorizokeitto ryyditetään chilillä sekä lorauksella valkoviiniä ja tarjotaan pähkinä-yrttihakkeluksen kanssa.

espanjalainen chorizo-perunakeitto

Ohje: Espanjalainen peruna-chorizokeitto

Roikkuvat kinkun järkäleet ovat tuttu näky espanjalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Nämä ilmakuivatut iberialaiset kinkut ovat Espanjan kansallisylpeys ja tärkeä osa maan ruokakulttuuria. Yleensä kinkku tarjoillaan sellaisenaan ohueksi leikattuina viipaleina tapaslautasella, mutta siitä saa muitakin maittavia alkupaloja pienellä vaivalla. Kääräise serranokinkun väliin esimerkiksi pehmeää vuohenjuustoa ja paahdettua paprikaa.

serrano-vuohenjuustorullat

Ohje: Serrano-vuohenjuustorullat

Espanjalainen pyttipannu, paella

Paella on alkujaan valencialainen piknikherkku, jonka miehet valmistivat laakealla pannulla. ”Paella” tarkoittaakin suurta laakeaa rautapannua. Nykyään se on juhlaherkku koko Espanjassa. Pyttipannun kaltaiseen, sahramilla ja tomaatilla värjättyyn riisipataan kätketään yleensä pekonia, broileria, kania tai porsasta, makkaraa, meren herkkuja ja kasviksia erilaisina yhdistelminä. Valmista paella kotikeittiössäsi suurimmalla mahdollisella pannulla tai kesällä ulkogrillissä esimerkiksi muurikkapannulla.

paella

Ohje: Paella

Jälkiruokia ja pikkumakeaa

Kuuluisa jälkiruoka paahtovanukas eli flan, joka tunnetan myös nimellä crema catalana, löytyy jokaisen espanjalaisen ravintolan jälkiruokalistalta. Se on pikkuisissa muoteissa vesihauteessa kypsennettävä kermavanukas, jossa on herkullinen sokeripinta ja mausteena häivähdys vaniljaa. Onneksi tätä herkkua varten ei tarvitse lähteä Espanjaan asti, vaan jälkiruoka onnistuu helposti myös kotioloissa.

paahtovanukas

Ohje: Paahtovanukas creme caramel

Churrot ovat espanjalaisia, huippusuosittuja munkkitankoja, jotka nautitaan täyteläisen suklaakastikkeen kanssa. Taikina valmistetaan tuulihattujen tapaan ilman kohotusta ja kypsennetään uppopaistamalla. Pintaansa pikamunkit saavat kanelia ja sokeria. Churroja kannattaa valmistaa paitsi espanjalaisen aterian pääteeksi, myös vappuna perinteisten vappumunkkien sijaan tai vaikka lastenkutsujen tarjottaviksi.

churrot ja suklaadippi

Ohje: Espanjalaiset churrot

Ruokajuomaksi punaviiniä, cavaa, olutta tai sangriaa

Tapasten kanssa nautitaan yleensä täyteläisiä punaviinejä, raikkaita valkoviinejä, cavaa tai lasillinen sherryä. Olut on punaviinin ohella suosittu ruokajuoma, ja tyypillisesti espanjalaiset oluet ovat kevyitä ja virkistäviä. Eikä espanjalainen ruoka ei olisi mitään ilman suurta kannua virkistävää sangriaa. Sangria on punaviinistä, hedelmistä ja kivennäisvedestä valmistettu juoma, johon voidaan lorauttaa myös brandyä.

raikas sangria

Ohje: Raikas sangria

Kommentoi

Kommentoi juttua: Espanjalainen ruoka ihastuttaa yltäkylläisyydellään

Marde

Espanjalainen pyttipannu, paella

Ajattele vähän mitä kirjoitat otsikoksi paellan kohdalla.
Paella ei todellakaan ole pyttipannua, vaan siinä käytetään laadukkaita ja tuoreita raaka-aineita, ei ruoan tähteitä kuten kotoisessa pyttipannussa jossa hyödynnetään vanhat keitetyt perunat ja kohta hölkkäävä makkara jääkaapista.
Kukaan ei laita pyttipannuun sahramia, sillä sitä käytetään laadukkaiden raaka-aineiden kanssa.

Espanjalainen loukkaantuisi jos tietäisi paellaa verrattavan pyttipannuun.

Aivan sama jos karjalanpiirakoita verrattaisiin empanadoihin eli espanjalaisiin pieniin täytettyihin piirakoihin tai poronkäristystä verrattaisiin estofadoon eli lihapataan.

Itse rakastan ilmakuivattua kinkkua, mutta en voi sietää kuivalihaa, jota Suomessa roikotetaan saastuneessa ulkoilmassa keväsin, kinkut kuivataan suljetussa tilassa, jossa niitä tarkkaillaan koko ajan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.