Ideoita ruoanlaittoon

Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään

Espanjalainen ruoka yrteille, valkosipulille ja oliiviöljylle. Nappaa ohjeet, joilla makumatka onnistuu myös kotikeittiöstä käsin.

Espanjalainen ruoka on sekoitus eurooppalaista ja afrikkalaista ruokakulttuuria. Pohjois-Afrikasta tulleiden maurien mukanaan tuomat arabivaikutteet ovat tyypillisiä etenkin Andalusian ruokakulttuurille.

Espanjalaiselle ruokakulttuurille tyypillistä on alueellinen vaihtelevuus. Eri alueilla on oma, vahva ruokakulttuurinsa, jossa arvostetaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja perinteisiä reseptejä. 

Jokaisella maakunnalla on omat tyypilliset perinneruokansa, ja jopa ruoissa käytetyt ainekset saattavat erota suuresti toisistaan alueesta riippuen. Jos espanjalaista ruokakulttuuria pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, se olisi paikallisuus.

Yhtäläisyyksiäkin eri alueiden ruokakulttuureilla on, kuten ruokailutilanteen sosiaalisuus, auringon kypsyttämät kasvikset sekä yrtit, valkosipuli ja oliiviöljy. 

Ruokailu Espanjassa

Espanjassa ateria on tärkeä ystävien tai perheenjäsenten kokoontumis- ja seurusteluhetki. Espanjassa ruoka liittyy melkein joka tapahtumaan. Juhlapäivien kunniaksi on omia juhlaruokia ja ruokien kunniaksi puolestaan omia juhlapäiviä.

Aamupala syödään espanjassa usein omaan tahtiin, mutta päivän pääaterialle, lounaalle kokoonnutaan kahden maissa iltapäivällä yleensä kotiin yhdessä perheen kesken. Myös päivällinen syödään perheen kesken, tyypillisesti iltakymmeneltä. Sitä ennen illansuun tukevaksi välipalaksi voidaan ottaa tapaksia vaikkapa baarissa tai kahvilassa.

Espanjalainen ruoka: Tapakset pikkunälkään tai aterian alkuun

Espanjalaiset tapakset eli suolaiset pikkuherkut ovat syntyneet Andalusiassa, kun paahteisen päivän päätteeksi rentouduttiin nauttimalla pikkusuolaisia ja juomaa. Alkujaan tapas tarkoitti viinilasin päälle aseteltua makkara- tai leipäviipaletta, joka suojasi juomaa kärpäsiltä. Espanjan sana tapa onkin suomeksi kansi.  

Nykyään tapaksia nautitaan pikkusyötävänä juomien kera, aterian alkupalaksi tai joskus jopa kokonaisena ateriana niin, ettei pääruokaa edes tarvita. 

Tapaspöydässä voi olla vaikka ilmakuivattua kinkkua eli jamón serranoa, salameja, marinoituja kaloja ja äyriäisiä, kuten valkosipulisia ja sitruunaisia jättikatkarapuja, juustoja, kasviksia, munakasta, oliiveja ja rapeaa leipää, joka kastetaan oliiviöljyyn. 

Perinteisiä perunatortilloja eli -munakkaita on tarjolla Espanjan jokaisessa tapasbaarissa. Ison kakun kokoinen tortilla on ruokaisa ateria salaatin kanssa tarjottuna, ja paloiteltuna siitä saa maittavaa pikkupurtavaa.

Tapasten tapaan nautittavia pikkusyötäviä ovat myös pintxot eli trendikkäät baskilaiset tapasherkut. Pintxojen läpi työnnetäänkin usein cocktail-tikku, ja sana pintxo tarkoittaakin lävistettyä. Kuten tapakset, erilaiset pintxot nostetaan tarjolle yhdessä, seurueen kanssa naposteltavaksi.

Tapasten kanssa nautitaan täyteläisiä punaviinejä, raikkaita valkoviinejä, olutta, cavaa tai lasillinen sherryä.

Paikalliset raaka-aineet ruoanvalmistuksen keskiössä

Kaikkialla Espanjan värikylläisessä keittiössä maistuvat erityisesti auringon kypsyttämät kasvikset ja hedelmät sekä oliivit, oliiviöljy, valkosipuli ja vaalea leipä sekä ruokajuomana viini. Leipää syödään kuin Suomessa perunaa pääruoan kanssa eikä espanjalainen ymmärrä ateriaa ilman sitä.

Monet merenantimet, kuten kala, simpukat ja mustekala ovat tuttuja erityisesti rannikkoalueilla. Maan sisäosissa suositaan monipuolisesti lihaa, kuten possua, nautaa ja lammasta sekä kania ja kanaa. Maassa syödään runsaasti myös mausteista chorizo-makkaraa. Serrano kinkku on espanjalainen klassikkoherkku ja maan ylpeydenaihe. 

Kansainvälisesti tunnettu juusto on vain La Manchan maakunnasta kotoisin oleva lampaanmaidosta valmistettu manchego.

Espanjalainen ruoka: Kylmä keitto gazpacho 

Kylmänä tarjottava keitto, gazpacho, tulee alkujaan Andalusiasta. Vaikka se nykyään tunnettaankin parhaiten kylmänä tomaatti- tai vihanneskeittona, alkuperäinen versio piti sisällään vain kuivahtanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä sekä suolaa ja viinietikkaa. 

Tomaatti, paprika ja muut vihannekset yleistyivät gazpachon aineksina vasta paljon myöhemmin. Vähintään yhtä ihanalta keitto maistuu myös mansikoista valmistettuna tai manteleilla täytelöitettynä.

Espanjalainen ruoka: Pääruoat 

Paella on yksi Espanjan tunnetuimmista ruokalajeista ja lähtöisin Valencian seudulta. Sen raaka-aineita ovat riisi, kasvikset ja mausteet. Lisäksi paellaan käytetään alkuperästä riippuen kanaa, kania tai mereneläviä.

Paellan lisäksi espanjalaisella aterialla voidaan nauttia vaikka nauhapastaa äyriäisten kera. Espanjasta makunsa lainaava peruna-chorizokeitto puolestaan ryyditetään chilillä ja lorauksella valkoviiniä. Tarjoa soppa pähkinä-yrttihakkeluksen kanssa.

Espanjan rikas juomakulttuuri

Espanja on tunnettu viinimaa. Maailmalla tunnettuja ovat esimerkiksi Rioja viinit sekä katalonialainen kuohuviini eli cava sekä Andalusiasta, Jerez de la Fronterasta peräisin oleva sherry eli jerez. 

Sangria on suosittu viini- ja hedelmäjuoma, mutta sitä juovat enemmän matkailijat kuin paikalliset.  Ruokajuomana myös kevyt ja virkistävä espanjalainen olut, cerveza, on suosittu. 

Kahvi tarjoillaan joko mustana, café solo, maitotilkan kera, café cortado tai kuumaan maitoon sekoitettuna, café con leche.

Espanjalainen ruoka: Makeat herkut 

Espanjalainen jälkiruoka saattaa hyvinkin olla simppelisti korillinen tuoreita, sesongin hedelmiä, fruta del tiempo

Kuuluisa jälkiruoka flan eli paahtovanukas on pikkuisissa muoteissa vesihauteessa kypsennettävä munavanukas. Munat vatkataan maitokermaseokseen, joka kaadetaan vuokiin paahdetun sokerin päälle. Muita klassikkoja ovat muun muassa kermainen crema catalana sekä maitoriisi eli arroz con leche.

Espanja on tunnettu myös makoisista munkkitangoistaan, churroista, jotka dipataan suussa sulavaan suklaakastikkeeseen

Joulun aikaan Espanjassa herkutellaan mantelikaramelleilla. Manteliturrón on perinteinen espanjalainen jouluherkku jo tuhansien vuosien takaa. Tarvitset vain kolme ainetta tämän viettelevän herkun valmistamiseen.

Lue myös Anna.fi: Cava ja tapakset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.