
Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään
Espanjalainen ruoka yrteille, valkosipulille ja oliiviöljylle. Nappaa ohjeet, joilla makumatka onnistuu myös kotikeittiöstä käsin.
Espanjalainen ruoka on sekoitus eurooppalaista ja afrikkalaista ruokakulttuuria. Pohjois-Afrikasta tulleiden maurien mukanaan tuomat arabivaikutteet ovat tyypillisiä etenkin Andalusian ruokakulttuurille.
Espanjalaiselle ruokakulttuurille tyypillistä on alueellinen vaihtelevuus. Eri alueilla on oma, vahva ruokakulttuurinsa, jossa arvostetaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja perinteisiä reseptejä.
Jokaisella maakunnalla on omat tyypilliset perinneruokansa, ja jopa ruoissa käytetyt ainekset saattavat erota suuresti toisistaan alueesta riippuen. Jos espanjalaista ruokakulttuuria pitäisi luonnehtia yhdellä sanalla, se olisi paikallisuus.
Yhtäläisyyksiäkin eri alueiden ruokakulttuureilla on, kuten ruokailutilanteen sosiaalisuus, auringon kypsyttämät kasvikset sekä yrtit, valkosipuli ja oliiviöljy.
Ruokailu Espanjassa
Espanjassa ateria on tärkeä ystävien tai perheenjäsenten kokoontumis- ja seurusteluhetki. Espanjassa ruoka liittyy melkein joka tapahtumaan. Juhlapäivien kunniaksi on omia juhlaruokia ja ruokien kunniaksi puolestaan omia juhlapäiviä.
Aamupala syödään espanjassa usein omaan tahtiin, mutta päivän pääaterialle, lounaalle kokoonnutaan kahden maissa iltapäivällä yleensä kotiin yhdessä perheen kesken. Myös päivällinen syödään perheen kesken, tyypillisesti iltakymmeneltä. Sitä ennen illansuun tukevaksi välipalaksi voidaan ottaa tapaksia vaikkapa baarissa tai kahvilassa.
Espanjalainen ruoka: Tapakset pikkunälkään tai aterian alkuun
Espanjalaiset tapakset eli suolaiset pikkuherkut ovat syntyneet Andalusiassa, kun paahteisen päivän päätteeksi rentouduttiin nauttimalla pikkusuolaisia ja juomaa. Alkujaan tapas tarkoitti viinilasin päälle aseteltua makkara- tai leipäviipaletta, joka suojasi juomaa kärpäsiltä. Espanjan sana tapa onkin suomeksi kansi.
Nykyään tapaksia nautitaan pikkusyötävänä juomien kera, aterian alkupalaksi tai joskus jopa kokonaisena ateriana niin, ettei pääruokaa edes tarvita.
Tapaspöydässä voi olla vaikka ilmakuivattua kinkkua eli jamón serranoa, salameja, marinoituja kaloja ja äyriäisiä, kuten valkosipulisia ja sitruunaisia jättikatkarapuja, juustoja, kasviksia, munakasta, oliiveja ja rapeaa leipää, joka kastetaan oliiviöljyyn.
Perinteisiä perunatortilloja eli -munakkaita on tarjolla Espanjan jokaisessa tapasbaarissa. Ison kakun kokoinen tortilla on ruokaisa ateria salaatin kanssa tarjottuna, ja paloiteltuna siitä saa maittavaa pikkupurtavaa.
Tapasten tapaan nautittavia pikkusyötäviä ovat myös pintxot eli trendikkäät baskilaiset tapasherkut. Pintxojen läpi työnnetäänkin usein cocktail-tikku, ja sana pintxo tarkoittaakin lävistettyä. Kuten tapakset, erilaiset pintxot nostetaan tarjolle yhdessä, seurueen kanssa naposteltavaksi.
Tapasten kanssa nautitaan täyteläisiä punaviinejä, raikkaita valkoviinejä, olutta, cavaa tai lasillinen sherryä.
-
Pimientos de Padron – grillatut vihreät paprikat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Grillatut paprika-makkaravartaat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Jamón Serranoa ja melonia
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Espanjalainen uunimunakas
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Biskajan tapas
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Xavierin tapas
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
Paikalliset raaka-aineet ruoanvalmistuksen keskiössä
Kaikkialla Espanjan värikylläisessä keittiössä maistuvat erityisesti auringon kypsyttämät kasvikset ja hedelmät sekä oliivit, oliiviöljy, valkosipuli ja vaalea leipä sekä ruokajuomana viini. Leipää syödään kuin Suomessa perunaa pääruoan kanssa eikä espanjalainen ymmärrä ateriaa ilman sitä.
Monet merenantimet, kuten kala, simpukat ja mustekala ovat tuttuja erityisesti rannikkoalueilla. Maan sisäosissa suositaan monipuolisesti lihaa, kuten possua, nautaa ja lammasta sekä kania ja kanaa. Maassa syödään runsaasti myös mausteista chorizo-makkaraa. Serrano kinkku on espanjalainen klassikkoherkku ja maan ylpeydenaihe.
Kansainvälisesti tunnettu juusto on vain La Manchan maakunnasta kotoisin oleva lampaanmaidosta valmistettu manchego.
Espanjalainen ruoka: Kylmä keitto gazpacho
Kylmänä tarjottava keitto, gazpacho, tulee alkujaan Andalusiasta. Vaikka se nykyään tunnettaankin parhaiten kylmänä tomaatti- tai vihanneskeittona, alkuperäinen versio piti sisällään vain kuivahtanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä sekä suolaa ja viinietikkaa.
Tomaatti, paprika ja muut vihannekset yleistyivät gazpachon aineksina vasta paljon myöhemmin. Vähintään yhtä ihanalta keitto maistuu myös mansikoista valmistettuna tai manteleilla täytelöitettynä.
-
Mansikkagazpacho
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Manteligazpacho
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 17 annosta
-
Pepen gazpacho
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
Espanjalainen ruoka: Pääruoat
Paella on yksi Espanjan tunnetuimmista ruokalajeista ja lähtöisin Valencian seudulta. Sen raaka-aineita ovat riisi, kasvikset ja mausteet. Lisäksi paellaan käytetään alkuperästä riippuen kanaa, kania tai mereneläviä.
Paellan lisäksi espanjalaisella aterialla voidaan nauttia vaikka nauhapastaa äyriäisten kera. Espanjasta makunsa lainaava peruna-chorizokeitto puolestaan ryyditetään chilillä ja lorauksella valkoviiniä. Tarjoa soppa pähkinä-yrttihakkeluksen kanssa.
-
Paella
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Nauhamakaronia äyriäisten kera
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Espanjalainen chorizo-perunakeitto
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Espanjan rikas juomakulttuuri
Espanja on tunnettu viinimaa. Maailmalla tunnettuja ovat esimerkiksi Rioja viinit sekä katalonialainen kuohuviini eli cava sekä Andalusiasta, Jerez de la Fronterasta peräisin oleva sherry eli jerez.
Sangria on suosittu viini- ja hedelmäjuoma, mutta sitä juovat enemmän matkailijat kuin paikalliset. Ruokajuomana myös kevyt ja virkistävä espanjalainen olut, cerveza, on suosittu.
Kahvi tarjoillaan joko mustana, café solo, maitotilkan kera, café cortado tai kuumaan maitoon sekoitettuna, café con leche.
Espanjalainen ruoka: Makeat herkut
Espanjalainen jälkiruoka saattaa hyvinkin olla simppelisti korillinen tuoreita, sesongin hedelmiä, fruta del tiempo.
Kuuluisa jälkiruoka flan eli paahtovanukas on pikkuisissa muoteissa vesihauteessa kypsennettävä munavanukas. Munat vatkataan maitokermaseokseen, joka kaadetaan vuokiin paahdetun sokerin päälle. Muita klassikkoja ovat muun muassa kermainen crema catalana sekä maitoriisi eli arroz con leche.
Espanja on tunnettu myös makoisista munkkitangoistaan, churroista, jotka dipataan suussa sulavaan suklaakastikkeeseen.
Joulun aikaan Espanjassa herkutellaan mantelikaramelleilla. Manteliturrón on perinteinen espanjalainen jouluherkku jo tuhansien vuosien takaa. Tarvitset vain kolme ainetta tämän viettelevän herkun valmistamiseen.
-
Paahtovanukas (creme caramel)
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Joululta tuoksuva paahtovanukas (Creme caramel)
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Espanjalaiset churrot-munkkitangot
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Suklaadippi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Espanjalaiset nougatpalat eli manteliturrón
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Espanjalaiset ensaimadas-pullat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
Lue myös Anna.fi: Cava ja tapakset
Kommentoi
Kommentoi juttua: Espanjalainen ruoka valloittaa värikkyydellään
Tsekkaa myös http://www.espanjalainenruoka.com josta löydät parhaat espanjalaiset reseptit!