Ruoka

Säilytä jouluruoat oikein – unohda vanhan kansan tavat!

Jouluruokia syödään usein monta päivää. Varoituksen sananen lienee paikallaan, kun puhutaan kinkun, kalojen tai laatikoiden säilymisestä.

Jouluruoat ovat usein ruokapöydässä pitkään. Kinkku saattaa olla niin suuri, ettei se edes mahdu jääkaappiin.

Ennen vanhaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle koko yöksi. Jouluvieraat saivat käydä syömässä kinkusta päivän ja yön mittaan aina, kun nälkä yllätti. Nykyään näitä tapoja ei suositella – ei minkään jouluruoan kohdalla. Ei edes suolaisen kinkun.

Hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju, ruoan oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun edellytykset myös jouluna, Evira muistuttaa.

Muista kinkkumittarin testaus ennen joulua.

Toimi kinkun kanssa näin – ei lämpimänä jääkaappiin

Kinkun kanssa mennään pieleen monesti jo heti uunista ottamisen jälkeen.

Jäähdytä kinkku oikeaoppisesti. Kinkku tulee paistamisen jälkeen jäähdyttää nopeasti ja säilyttää koko ajan kylmässä. Yleisin virhe mitä ihmiset tekevät, on kinkun jäähdyttäminen huoneenlämmössä. Kinkkua pitäisikin jäähdyttää nopeasti viileässä.

Jääkaappi ei kuitenkaan ole paras paikka lämpimälle kinkulle. Jääkaappi on huono vaihtoehto kuuman kinkun jäähdyttämiseen, koska kinkku isona lämpimänä massana nostaa jääkapin lämpötilaa ja vaarantaa muidenkin jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyyttä.

Hyvä paikka saada suuri kinkku nopeasti jäähdytettyä on kylmä parveke tai piha. Suojaamaton piha voi kuitenkin olla huono vaihtoehto, etenkin jos kinkkua ei ole suojattu.

Herkullinen kinkun tuoksu houkuttelee nopeasti paikalle naapurin koiran tai linnut. Suojattu piha tai parveke on hyvä, kunhan lämpötila on alle + 5 astetta. Pieni pakkanen ei haittaa.

Jäähtyneen kinkun voi nostaa jääkaappiin. Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteenvuoteen mennessä.

Kalat, mädit ja sinappi

Evira muistuttaa myös oikeista lämpötiloista ja säilyvyysajoista. Joulun herkuista esimerkiksi tuorejuustot ja pateet ovat säilytettävä koko ajan kylmässä, alle +6 asteessa.

Tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää 0 – +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Käytä pakastettu ja sulatettu mäti yhden vuorokauden sisällä.

Säilytä mädit kylmässä.

Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat mm. valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Säilytä itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Tarjoile vain kerralla tarvittava ruokamäärä – äläkä sekoita lämmintä ja kylmää keskenään

Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata esimerkiksi kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään.

Hävitä syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen.

Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on se jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai peitettynä ulkona.

Laita tarjolle joulukaloja vain sen verran kuin syötte.

Sulata pakastetut laatikot oikein ja kuumenna oikeaan lämpötilaan

Sulata pakastetut laatikkoruuat jääkaapissa, jotta ne eivät pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Kuumenna laatikot kunnolla kuumaksi yli +60 asteen lämpötilaan. Älä kuumenna ja jäähdytä laatikoita useita kertoja –  äläkä sekoita kerran lämmitettyä tuotetta uuteen.

Lämpimän ruoan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen mahdollistaa ruokamyrkytysbakteerien lisääntymisen tuotteessa. Lämmitä mieluummin kerralla syötävä määrä laatikkoruokaa ja säilytä loput jääkaapissa kylmässä. Älä pakasta sulatettua laatikkoa uudelleen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilytä jouluruoat oikein – unohda vanhan kansan tavat!

Liisa134

Kun kinkku on valmiiksi paistettu, se jäähdytetään huoneenlämmössä. Sitten suurin osa kinkusta leikataan viipaleiksi ja viipaleet pakataan tiiviisiin astioihin ja astiat jääkaappiin. Aterialla otetaan vain tarvittava osa viipaleista pöytään. Isoa lihamöhkälettä ei pienessa taloudessa tarvitse koskaan nostaa pöytään. Potkaosa pakataan tiviisti ja pannaan jääkaappiin odottamaan uutta tulemistaan hernekeiton osana. Hernekeittoakin voi pakastaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.