Mitä tehdä kovettuneen fariinisokerin kanssa? Näillä kahdella kikalla saat helposti fariinisokerin pehmeäksi
Fariinisokeri kovettuu nopeasti, jos et käytä avattua pussia heti. Harmillinen ongelma on kuitenkin helposti pelastettavissa. Kokosimme niksit, joilla saat fariinisokerin pehmeäksi ja käyttökuntoon helposti.
Fariinisokeri kovettuu, koska sen joukossa oleva vesimäärä haihtuu nopeasti. Fariinisokeri valmistetaan kidesokerista ja ruokosokerisiirapista. Siirapissa on vähän vettä mukana. Avattuna vesi haihtuu.
Lue myös: Ravitsemusasiantuntija vastaa: Onko tumma sokeri terveellisempää kuin valkoinen sokeri?
Fariinisokeri pehmeästä kovaksi ja takaisin pehmeäksi
Siirappi sisältää pienen määrän vettä, minkä ansiosta fariinisokeri on kosteaa ja pehmeää. Kuivassa säilytettynä kosteus pääsee ajan kuluessa haihtumaan ja tuote kovettuu.
Kovettumista voi hidastaa säilyttämällä fariinisokeripussin hyvin suljettuna kannellisessa rasiassa. Kun ympäröivän ilman kosteus kasvaa riittävästi, fariinisokeri pehmenee jälleen.
Ilman kosteus voi nousta esim. sään, ilmaston tai säilytyspaikan muutoksen johdosta. Vuodenajat muuttavat kotona ilmankosteutta. Kesällä kotona on kosteampaa kuin talvella.
Suomen Sokerin markkinointipäällikkö Inari Kettula kertoo, mitä fariinisokerissa tapahtuu, kun se kovettuu.
”Jos fariinisokerin ympärillä oleva ilma on liian kuivaa, fariinisokerista haihtuu vettä ja sokeri kovettuu. Jos ilmassa on riittävästi kosteutta, fariinisokerin hygroskooppiset (= ympäristöstään kosteutta imevät) partikkelit pidättävät vettä ilmasta, jolloin tuote pysyy pehmeänä tai pehmenee jälleen”, hän selventää.
Parhaat niksit kovettuneen fariinisokerin käyttöön
Suomen Sokerilta vinkataan, että jos kaapissa on kovettunutta fariinisokeria ja kaappien siivous käynnissä, niin kovettuneen fariinisokerin voi käyttää myös sellaisenaan esimerkiksi juomiin. Talvinen marjasima on herkullinen idea. Nyt pitäisi tyhjentää pakastinta ja ottaa käyttöön viime kesänä kerätyt marjat. Marjasimasta tulee todella herkullinen fariinisokerilla maustettuna.
Kotilieden vinkki on käyttää kovettunut fariinisokeri kinuskin tekoon. Etenkin suolainen kinuski onnistuu täydellisesti fariinisokerista. Se tehdään Koskenlaskija sulatejuustoruokakermaan. Usko tai älä, mutta se on todella koukuttavaa ja herkullista. Tarjoa kinuski karpaloiden tai jäätelön kanssa.
Fariinisokeri pehmeäksi? Tässä kaksi kätevää tapaa
Tuttu perinteinen kotikonsti pehmittää fariinisokeri on lisätä pakkaukseen tilkka vettä tai sulkea pakkaus vedellä kostutetun paperinpalan kanssa tiiviiseen purkkiin.
Fariinisokerin voi pehmittää myös mikroaaltouunissa. Mikroaaltouuni polttaa sokerin tosin nopeasti, ja siksi sen kanssa pitää olla tarkkana. Parasta on tehdä pehmennys osissa parinkymmenen sekunnin pituudella kerrallaan sulatusteholla, ja kokeilla välillä onko sokeri pehmentynyt. Jos sokeri sulaa ja palaa, siitä tulee pahan makuista, eikä se sovi enää leivontaan.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mitä tehdä kovettuneen fariinisokerin kanssa? Näillä kahdella kikalla saat helposti fariinisokerin pehmeäksi
Fariinisokeri pysyy pehmeänä, kun heti ensi kerran paketti sulkiessa ’kiristään’ tiukaksi, sen lisäksi varmetaan tiukkuus parilla kumirenkillä. Aika hyvin pitää sokerin pehmeänä harvaisella käytölläkin.
Pieni pala hapanleipää fariinisokerin sekaan.
Säilytä fariinisokeri jääkaapissa, ei kovetu.
Syö leivonnassa ylijäänyt pois ni ei häiritse kaapissa. 😀
Superleipuri 2021
Kemiaa…
Älä päästä sokeria kuivumaan. Lusää3-4 vaahtokarkkia fariinisokeri sekaan ja sulje tiukasti. Ei meinaan kovetu.
Ilmat pois, jos omistaa vakuumilaitteen, niin sokeri pysyy pehmeänä vacumpussissa.
Kuivumisongelma ilmaantui vasta, kun fariinisokerin pakkausmateriaali muuttui.