Ruoka

Galia, piel de sapo, okashi – tunnetko melonilajikkeet?

Vesimeloni on tuttu lähes kaikille. Samoin lienee cantaloupe ja hunajamelonikin, mutta miten on okashin, piel de sapon tai galian laita?

Melonit ovat kevyttä herkkua sellaisenaan ja tuovat makeaa raikkautta myös erilaisiin ruokiin alkupaloista jälkiruokiin sekä salaateista jäähilejuomiin. Miedon makeat melonit maistuvat kaiken ikäisille.

Lue myös: Meloni-avokadosalsa ja muut mehukkaat melonireseptit kesäaterialle

Melonit jaetaan kahteen pääryhmään: vesimeloneihin ja sokerimeloneihin. Tunnetuimpia sokerimeloneja ovat cantaloupe- ja hunajameloni. Muita sokerimeloneja ovat muun muassa suomalaisille vähemmän tunnetut galia ja okashi. Sokerimelonin tunnistaa siitä, että siinä siemenet ovat hedelmän keskellä. Kasvitieteellisesti sokerimelonit kuuluvat kurkkuihin, mikä näkyy niiden geelimäisessä rakenteessa.

Kaikkien tuntema vesimeloni puolestaan kuuluu nimensä mukaan vesimeloneihin. Siinä on vettä 94 % ja siemenet ovat levittäytyneet kauttaaltaan hedelmälihaan.

Näin tunnistat kypsän melonin

Kypsää melonia voi kaupassa yrittää etsiä kuorta kevyesti painamalla ja kopauttamalla sekä nuuhkimalla. Kypsä meloni kumisee sitä koputettaessa. Tyvi antaa hieman periksi painettaessa, vaikka hedelmän pinta on muutoin kova. Kypsässä hedelmässä on myös voimakas tuoksu. 

Vesimelonin kuoreen puolestaan ilmestyy läiskä siihen kohtaan, missä melonin kuori on ollut maassa. Kun läiskä on keltainen, on vesimeloni kypsä. Raakaa melonia voi kypsyttää huoneen lämmössä pari päivää. 

Lue myös: Tunnista kypsä vesimeloni – 4 vinkkiä, joiden avulla valitset täydellisen vesimelonin

Melonit säilyvät parhaiten jääkaapissa ja ne myös maistuvat parhaalta jääkaappikylminä. Erityisesti melonipalat tulee säilyttää viileässä. Sokerimelonit viihtyvät parhaiten +4-6 asteessa, vesimelonit +8-12 asteessa. 

Sokerimelonit tuottavat omenan tapaan runsaasti etyleeniä. Älä siis säilytä niitä etyleenille herkkien kasvisten, kuten perunoiden, porkkanoiden ja tomaattien läheisyydessä. Myös banaanit tummuvat nopeasti melonien läheisyydessä. 

Lue myös: Näin kypsytät raa’at hedelmät yhdessä yössä – Joko hallitset tämän yksinkertaisen niksin?

vesimelonitikut

Kevyt kesäherkku

Melonit sisältävät muun muassa A- ja C-vitamiinia, folaattia, kaliumia sekä runsaasti kuitua, mutta vain vähän energiaa. Moniin hedelmiin verrattuna meloneissa on vain vähän sokeria, keskimäärin noin 4 g/100 g, kun esimerkiksi ananaksessa ja banaanissa sokeria on noin 12 g/100 g. Melonit ovatkin hyvä valinta silloin, kun tekee mieli herkutella kevyesti.

Jäädytä jälkiruoaksi, pilko salaatteihin

Melonit taipuvat moneen. Ne ovat herkullinen lisuke savustetuille ja grillatuille kesäruoille sekä erinomainen jälkiruokien raaka-aine. Erilaiset melonit ovat kevyttä herkkua sellaisenaan ja tuovat makeaa raikkautta myös moniin ruokiin alkupaloista jälkiruokiin sekä salaateista jäähilejuomiin. Kokeile meloneita myös grillattuna.

Raikkaan makeat sokerimelonit sopivat mainiosti yhteen luonteikkaiden raaka-aineiden kanssa ja ovat parhaimmillaan voimakkaiden Välimeren ja Lähi-idän mausteiden seurassa. Sokerimelonit tarjotaan usein ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä.

vesimelonia ja fetajuustoa

Melonit leikkaavat hyvin myös ruoan rasvaisuutta. Paksun jogurtin lisäksi sokerimelonit maistuvat erityisen hyviltä halloumi-, pecorino- tai sinihomejuuston kanssa. Vesimeloni ja fetajuusto puolestaan ovat jo lähes klassikoksi muodostunut makupari. 

Kasviksista retiisi, mansikka ja makeat sitrushedelmät sekä punasipuli ja chili ovat hyviä makupareja esimerkiksi melonisalaattiin. Yrteistä erityisesti basilika ja minttu sopivat sokerimelonien seuraan.

Tunnista melonilajikkeet

Vesimeloni 

Vesimelonin kuoren väri vaihtelee vaaleasta tumman vihreään ja vihreäraitaiseen. Kuori on paksu ja hedelmäliha usein punainen, toisinaan myös keltainen. Makea ja mehukas vesimeloni maistuu sellaisenaan ja sopii monipuolisesti käytettäväksi alkupaloista jälkiruokiin. Kokeile vesimelonia myös grillattuna tai mehujääksi jäädytettynä. Ja valmistuupa vesimelonista myös hauska vesimelonikakku.

vesimeloni

Hunajameloni

Hunajamelonin kuori on sileä ja kirkkaan keltainen, hedelmäliha vaalea ja mehukas. Hunajameloni on herkullista sellaisenaan ja se sopii hyvin myös salaatteihin ja jälkiruokiin.

hunajameloni

Piel de Sapo -meloni

Espanjasta kotoisin oleva Piel de Sapo -meloni on saanut nimensä sammakon ihoa muistuttavan kuivioinnin mukaan. Sen pinta on sileä, väri samea ja kirjava. Piel de Sapo kuuluu hunajameloneihin ja sopii käytettäväksi hunajamelonin tapaan.

piel de sapo meloni

Cantaloupe-meloni

Cantaloupen kuori on rosoinen ja verkkopintainen. Oranssi hedelmäliha on mehukas ja makea. Cantaloupe sopii hunajamelonin tapaan syötäväksi sellaisenaan ja salaatteihin sekä lihan kaveriksi. Klassinen alkupala valmistuu kääräisemällä melonilohkon ympärille parmankinkkua.

cantaloupe meloni

Galia-meloni

Galia-melonin kuori on verkkomainen ja sekä kuori että hedelmäliha ovat väriltään kellanvihreitä. Makea ja aromikas galia on parhaimmillaan viileänä joko sellaisenaan tai salaateissa, alkupaloissa sekä lihan lisukkeena.

galia meloni

Okashi-meloni

Okashi muistuttaa galiamelonia niin ulkonäkönsä kuin makunsakin puolesta, mutta on väriltään aavistuksen tummemman vihreä. Okashi-meloni sopii käytettäväksi muiden sokerimelonien tapaan.

okashi

Jimbee-meloni

Jimbeen kermanvaalean kuoren alta paljastuu oranssi, voimakkaan makea ja aromaattinen hedelmäliha. Makea jimbee maistuu herkulta sellaisenaan ja on myös erinomainen lisä salaatteihin sekä tapaksiin. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Galia, piel de sapo, okashi – tunnetko melonilajikkeet?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.