Gluteeniton leivonta – näillä ohjeilla onnistut!

Tuntuuko leipominen ilman gluteenia haastavalta? Ei hätää. Kokosimme parhaat vinkit ja mehevimmät leivonnaiset. Näillä ohjeilla onnistut taatusti!

Pari vinkkiä onnistumiseen

Gluteenittomat jauhot poikkeavat koostumukseltaan gluteenipitoisista jauhoista. Siksi gluteenittomaan taikinaan lisätään usein esimerkiksi psylliumia tai ksantaania. Niiden tehtävä on parantaa taikinan rakennetta. Myös erilaisilla valmiilla jauhoseoksilla onnistut helposti. Uskalla jättää taikina riittävän löysäksi, sillä liika jauhojen lisääminen tekee lopputuloksesta kuivan ja murenevan. Käytä muotoiluun apuna lusikkaa tai jauhotettuja tai öljyttyjä käsiä.

Erityisesti gluteenittomat hiivataikinat mielletään vaikeiksi valmistaa. Koska gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko, leivonnaiset lässähtävät helposti. Juju on vaivata taikina huolella mahdollisimman ilmavaksi ja kuohkeaksi, mielellään yleiskonetta tai sähkövatkainta apuna käyttäen. Taikina kohotetaan vain kerran, mutta pitkään.

Kun leivot gluteenittomasti, muista huolehtia puhtaudesta, sillä pienikin gluteenimurunen on keliaakikolle haitallinen. Puhdista siis työvälineet ja -tasot huolellisesti ja säilytä jauhot sekä leivonnaiset erillään gluteenipitoisista tuotteista.

Suolainen piirakka juustotäytteellä

Kvinoajauhoista valmistuu herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Mehukkaan juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Vuohenjuusto-basilikapiiras on täydellinen tarjottava esimerkiksi kevätjuhlien noutopöydässä.

gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiirakka

Resepti: Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras

Mehevät sämpylät

Nämä gluteenittomat sämpylät nostavat veden kielelle. Taikia tehdään teff- ja tattarijauhoista sekä gluteenittomista kaurahiutaleista. Mausteena on fenkolin- ja  aniksen siemeniä sekä jauhettua pomeranssinkuorta. Saksanpähkinä- ja aprikoosisattumat nostavat lämpimäiset luksusluokkaan. Taikinan annetaan kohota yön yli jääkaapissa, minkä jälkeen siitä nostellaan lusikalla nokareita pellille, kohotetaan vielä toiseen kertaan ja paistetaan vasta sitten. Hidasta ehkäpä, mutta helppoa ja taatusti odottelun arvoista.

gluteenittomat saksannpähkinä-aprikoosisämpylät

Resepti: Gluteenittomat saksanpähkinä-aprikoosisämpylät

Keksejä kikherneistä

Kyllä vain, myös kikherneet sopivat gluteenittomaan leivontaan kun joukkoon lisää pari kananmunaa  sekä riisi- tai mantelijauhoja. Aja taikina tasaiseksi monitoimikoneessa ja nostele kahdella lusikalla leivinpaperoidulle uunipellille pieniä nokareita, tasoita ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Tässä ohjeessa keksit tarjoillaan pähkinäisen sienisalaatin kera, mutta toki päälle voi lastata herkkuja oman maun mukaan.

kikhernekeksit-sienisalaatilla

Resepti: Kikhernekeksit sienisalaatilla

Patonkia kaurajauhoista

Tämä patonki tehdään kaurasta ja valmiista gluteenittomasta jauhoseoksesta. Kaura sopii useimmille keliaakikoille, kunhan käytät puhdistettua kauraa, joka ei ole ollut missään tuotannon vaiheessa kosketuksissa gluteeniviljojen kanssa. Vaivaa taikina huolella ja kohota ajan kanssa, siinä avaimet onnistumiseen.

Gluteeniton_patonki

Resepti: Gluteeniton kaurapatonki

Näkkileipää siemenillä

Muutama vuosi sitten siemennäkkäribuumi oli kovimmillaan ja moni koukuttui niin pahasti, että löysi itsensä paistamasta jo viidettä pellillistä viikon aikana. Näkkäri on huikea herkku edelleen ja täynnä hyvää tekeviä ravintoaineita, sillä se tehdän gluteenittomasti auringonkukan-, seesamin- ja pellavansiemenistä sekä maissijauhoista. Taikina kannattaa taputella pellille mahdollisimman ohueksi, jotta siitä tulee superrapsakkaa.

gluteeniton siemennäkkäri ja mummonkurkut

Resepti: Helppo, gluteeniton siemennäkkäri

Pikapulla kardemummalla

Gluteeniton kardemummapulla kohotetaan hiivan sijaan leivinjauheella, joten se on sekä nopea että vaivaton valmistettava. Taikina tehdään gluteenittomasta jauhoseoksesta, mutta muutoin maku ja ainekset ovat kuin perinteisessä pullassa: seassa on rusinoita ja kardemummaa, koristeena raesokeria ja mantelirouhetta. Tarjoa herkku uunilämpimänä, silloin se on parhaimmillaan. Tähteelle jäänyt kannattaa viipaloida ja pakastaa, jolloin tuoretta pullaa voi ottaa sulamaan aina tarpeen mukaan.

gluteeniton kardemummapulla

Resepti: Gluteeniton kardemummapulla

Kaurakeksit suklaakuorrutteella

Kahvipöytään sopivat keksit tehdään kaura- sekä riisijauhoista ja aateloidaan suklaakuorrutuksella. Suosio on taattu, kun vaihdat valkoisen sokerin kookossokeriin ja ripautat mausteeksi kardemummaa sekä vaniljaa.

gluteenittomat suklaa-kaurakeksit

Resepti: Suklaa-kaurakeksit

Suklaakakkua ilman jauhoja

Jauhoton suklaakakku on tietysti gluteeniton, sillä nimensä mukaan se ei sisällä lainkaan jauhoja. Herkku on täyttä tavaraa, sillä siinä on sokeria, voita, kananmunia ja peräti puoli kiloa suklaata. Kakku kohoaa uunissa kuin hattu ja näyttää lopuksi lässähtäneeltä silinterihatulta. Rinnalleen se kaipaa vain raikasta vadelmaa ja pehmeää kermavaahtoa.

Gluteeniton leivonta, suklaakakku

Resepti: Jauhoton suklaakakku

Kaurakeksikuppeja valkosuklaalla

Näiden gluteenittomien marja-valkosuklaa kaurakeksikuppien juju on taikinassa, johon lisätään seesaminsiemenistä valmistettua vaaleaa tahinitahnaa. Täytteessä on kermaa, tuorejuustoa sekä valkosuklaata, koristeena marjoja ja valkosuklaalastuja. Valmista leivonnaiset arjen iloksi tai tarjoa juhlaherkkuna esimerkiksi pääsiäispöydässä tai kevään buffetpöydässä.

Gluteenittomat_keksikupit

Resepti: Gluteenittomat marja-valkosuklaa kaurakeksikupit

Raikas limettijuustokakku

Erilaiset juustokakut on helppo valmistaa gluteenittomina. Vaihda vain pohjataikinan keksit gluteenittomiksi ja lisää päälle täytteet. Amerikkalainen Key lime piiras on saanut nimensä tortun maustavista Key-limeteistä. Täyte tehdään kananmunan keltuaisista, limetin kuoresta ja mehusta sekä kondensoidusta maidosta. Koristeeksi sopii kermavaahto, joka kesyttää kirpeän makean leivonnaisen.

key lime pie

Resepti: Key lime pie

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton leivonta – näillä ohjeilla onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X