Ideoita ruoanlaittoon

Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista maistuu keliaakikolle – ja kaikille muillekin

Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista on Kotilieden toimituksen keliaakikon mielestä paras piparkakkutaikina koskaan. Tätä ohjetta on pakko kokeilla!

Gluteeniton piparitaikina ja siitä leivotut gluteenittomat joulupiparit kilpailevat parhaan piparkakun palkinnosta tavallisten vehnäjauhoista leivottujen pipareiden kanssa. Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista onkin oltava jokaisen gluteenitonta leivontaa harrastavan to do -listalla.

Gluteenittomat piparkakut tattarijauhoista ovat siitä hyviä, että ne maistuvat ja sopivat kaikille: keliaakikoille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville tai gluteenia vältteleville sekä vehnäjauhoja käyttäville.

Kotilieden toimituksen keliaakikko on leiponut joulun piparit tällä reseptillä jo vuosikausia.

Lue myös: Keliaakikko paljastaa: Nämä ovat parhaat gluteenittomat herkut

Gluteenittoman piparitaikinan juju on tattarijauho

Tattarijauholla on vahva ominaismaku, joka voi häiritä muissa gluteenittomissa leivonnaisissa. Gluteenittomissa pipareissa mausteet kuitenkin peittävät tattarijauhojen maun ja piparkakut maistuvat melko samalta kuin vehnäjauhoista leivotut piparit.

Taikinassa voi käyttää mausteena perinteisiä piparitaikinaan tulevia mausteita, kuten kanelia ja neilikkaa, tai valmista piparimausteseosta. Kumpikin vaihtoehto toimii yhtä hyvin.

Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista
Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista on jokaisen keliaakikon unelmaohje.

Lue myös: Gluteenittomat herkulliset leivonnaiset x 8: poimi parhaat reseptit ja vinkit

Gluteenittomista jauhoseoksista valmistetut piparit tuppaavat jäämään vaaleiksi. Tattarijauhoista tehdyt piparit saavat kauniin pipariin kuuluvan ruskean värin ja aidon piparin maun.

Lisäksi tattari on kotimaista viljaa ja terveellistä sellaista, joskin piparitaikinaan tulevat sokeri, voi ja siirappi eivät tee pipareista varsinaista terveysherkkua.

Lue myös: 6 x gluteeniton sämpylä – leivo gluteenitonta helposti ja vaivattomasti

Gluteenittomien pipareiden leivonta on helppoa

Tattarijauhot tekevät pipareiden leipomisen monella tapaa helpoksi. Tattarijauhoja löytyy tavallisista ruokakaupoista eikä piparitaikinan leipominen ei vaadi jippoja vaan sen voi leipoa samalla lailla kuin taikinan, johon tulee vehnäjauhoja.

Gluteenittomat leivonnaiset vaativat monesti joko psylliumia tai ksantaania, jotta leivonnaisiin saadaan parempi rakenne. Tattarijauhoista tehdyt piparit eivät vaadi kumpaakaan.

Lue myös: Keliaakikon toiveopas – näin korvaat vehnäjauhot ja muut ideat gluteenittomaan leivontaan

Gluteeniton taikina tarttuu leivonta-alustaan ja hajoaa helposti. Gluteenitonta piparitaikinaa tattarijauhoista on lähes yhtä helppo käsitellä ja paistaa kuin vehnäjauhoista leivottuja. Käytä leivonnassa apuna samoja tattarijauhoja kuin itse taikinassa.

Gluteenittomat piparit ovat aavistuksen murenevampia, mutta niistä onnistuu myös piparitalon tekeminen. Jätä taikina piparkakkutalossa vain paksummaksi kuin pipareissa.

Lue myös: Menikö hermot? Tarttuuko gluteeniton torttutaikina kiinni? 4 nerokasta niksiä pelastaa

Gluteenittomat piparit ovat myös maidottomat, joten ne sopivat laktoosi-intoleranssista kärsiville ja maitoallergisille. Gluteenittomaan piparitaikinaan tulee kaksi kananmunaa, joten piparitaikina ei ole vegaaninen.

Kokeile, huomaako kukaan joulupöydässä eroa pipareiden maussa tai rakenteessa!

Katso gluteenittomien piparien ohje.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton piparitaikina tattarijauhoista maistuu keliaakikolle – ja kaikille muillekin

Kitteliini

Kiitos, aivan mahtavia pipareita, parempia tosiaan kuin tavalliset. Tästä tuli luottoresepti. Pysyvät muodossaan ja rapeita. Ihania.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.