Gluteeniton runbergintorttu on herkullinen.

Gluteeniton runebergintorttu – 2 tapaa täydelliseen lopputulokseen

Gluteenittoman runebergintortun valmistus ei ole vaikeaa. Teimme kaksi erilaista ohjetta. Toinen on kostea ja mehevä, toinen klassisesti vähän kuivempi. Kumpi on sinun suosikkisi?

Gluteeniton runebergintorttu on mahdollista tehdä usealla tavalla.

Gluteenittomat jauhot tuovat omat haasteensa leivontaan. Koska jauhoista puuttuu vehnän sitkoproteiini eli gluteeni, leivonnaiset jäävät usein murumaisiksi ja kuiviksi. Runebergintortussa tämä ei haittaa, sillä tortun vehnäjauhoillakin tehtävä versio on hieman murumainen koostumukseltaan.

Kotilieden gluteeniton runebergintorttu leivotaan gluteenittomaan jauhoseokseen, mantelijauheeseen ja korppujauhoon. Taikinaa sitomaan käytetään ksantaania.

Kosteampi gluteeniton runebergintorttu tehdään perunamuusijauheeseen, joka tuo taikinaan kosteutta. Yllättävää, mutta toimivaa! Kokeile tätä ohjetta ja ylläty kuinka maukaan ja kostean tortun saa perunamuusista. Perunamuusin tehtävä tässä taikinassa oli tuoda nimenomaan kosteutta ja mehevyyttä taikinaan.

Runebergintorttu

Runebergintortun voi tehdä myös kakun muotoon. Kokeile esimerkiksi pitkulaista leipävuokaa.

Gluteeniton runebergintorttu: Psyllium vai ksantaani sitkoa tuomaan?

Psyllium on intialaisen ratamokasvin jauhettua siementä. Sillä on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, eli se antaa taikinalle sitkoa ja kuohkeutta. Psylliumin käyttö on helppoa: sitä annostellaan taikinanesteeseen 1–2 rkl litraan nestettä ja annetaan turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Joskus sen voi lisätä taikinaan myös suoraan jauhojen joukkoon esimerkiksi kuivakakkutaikinoissa.

Ksantaani valmistetaan käymisen avulla sokeriliemestä ja sen tehtävä on sama kuin psylliumilla. Eli korvata sitkoa, antaa kuohkeutta ja tuoda esimerkiksi leipätaikinaan rapean kuoren. Ksantaani sekoitetaan suoraan jauhoihin. Ksantaaania käytetään usein leivinjauheella kohotettavissa taikinoissa. Joten käytimme sitä myös gluteenittomissa runebergintortuissa.

Lue myös Anna.fi:stä: Runebergintorttu-fanin hittiherkku: helppo ja ihana runeberginkääretorttu

Kostutus vai ei?

Kotilieden gluteenittomat runebergintortut maistuvat sellaisenaan koristeltuna, mutta jos välttämättä haluat erityisen kosteita torttuja valitse kostutukseen esimerkiksi mantelilikööriä tai punssia. Taikinassa on käytetty loraus karvasmanteliaromia, joten taikinan maku on jo valmiiksi erittäin mantelinen.

Käytä kostutusta varovasti. Laimenna likööri tai punssi esimerkiksi omenamehuun tai vesi-sokeriliemeen, niin tortuista ei tule liian alkoholisia. Alkoholi puskee helposti läpi tortusta ja se ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

Lämmitä omenamehu tai vesi-sokeriliemi ja lisää kuumaan liemeen likööri tai punssi. Upota torttu kostukkeeseen puoliväliin saakka. Anna olla nesteessä parikymmentä sekuntia, nosta ylös ja kasta sitten toinen puoli. Anna vetäytyä ennen koristelua.

Kotilieden gluteenittomat runbergintorttuohjeet

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton runebergintorttu – 2 tapaa täydelliseen lopputulokseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X