Ruoka

Gluteenittomat jauhot – tunnista yleisimmät jauhot ja opettele käyttämään niitä rohkeasti leivonnassa

Tunnetko gluteenittomat jauhot? Tiedätkö, miten niitä käytetään leivonnassa? Kokosimme tähän liudan tunnetuimpia gluteenittomia jauhoja ja vinkkejä niiden käyttöön.

Gluteenittomat jauhot tuovat iloa keliaakikoille ja innokkaille kotileipureille. Tutustu yleisimpiin jauhoihin ja opi käyttämään niitä monipuolisesti leivonnassa. 

Viljoista vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Keliaakikolle nämä viljalajit eivät sovi. Keliakia on elinikäinen, perinnöllinen autoimmuunisairaus, ei vilja-allergia. Vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine aiheuttaa keliaakikoilla suolinukassa tulehdustilan, jonka ainoa hoitokeino on täysin gluteeniton ruokavalio. 

Gluteenittomat jauhot sopivat keliaakikoille ja monet voivat käyttää myös niin kutsuttua puhdistettua kauraa, joka on käsitelty erillään gluteenia sisältävistä viljalajeista.

Glutteenittomat jauhoseokset helpottavat gluteenitonta leivontaa

Gluteenittomassa leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa vehnän, ohran ja rukiin voi korvata gluteenittomilla jauhoseoksilla, jotka tehdään sekoittamalla keskenään gluteenittomia viljalajeja. Useimmat valmiit jauhoseokset on valmistettu gluteenittomaksi käsitellystä vehnätärkkelyksestä, johon on sekoitettu muita gluteenittomia jauhoja.

Jauhojen rakenteessa sekä niiden maussa ja leipomisominaisuuksissa voi kuitenkin olla suuriakin eroja. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi. 

Gluteenittomia jauhoja moneen lähtöön

Gluteenittomat jauhoseokset helpottavat huomattavasti gluteenitonta leivontaa, mutta jauhoseoksen voi korvata myös maissi- tai perunatärkkelyksellä sekä vaikkapa tattari-, hirssi-, riisi-, maissi-, soijajauhoilla. Makua leivonnaisiin voi lisätä erityisesti manteli-, kookos- tai pähkinäjauhoilla.

Kuitua keliaakikon leivonnaisiin tuovat siemenet, pähkinät, niistä valmistetut jauhot sekä sokerijuurikashiutaleet. Leivonnan apuaineilla, kuten ksantaanilla ja psylliumilla voidaan parantaa leivonnaisten rakennetta. 

Lopputuloksen maku ja rakenne vaihtelevat jauhoista riippuen, ja jopa jauhojen eri jauhatuserät voivat käyttäytyä leivonnassa eri tavoin.

Kokosimme alle liudan gluteenittomia jauhoja ja vinkkejä niiden käyttöön. 

Gluteenittomat jauhot: Maissijauhot

Maissijauhoa saadaan jauhamalla maissijyvän uloimpia kerroksia. Keltainen ja makeahko maissijauho soveltuu niin näkkileivän, keksien kuin meksikolaisten tortillojen ja maissileivän valmistukseen. Karkeat maissijauhot sopivat leivittämiseen ja niistä voi valmistaa myös ohukaisia ja velliä.

Gluteenittomat jauhot: Kaurajauhot

Kaurajauhot ovat hyvä raaka-aine leivontaan ja ruoanlaittoon ja niin kutsuttu puhdistettu kaura sopii usein myös gluteenittomaan ruokavalioon. Kaurajauhoja myydään valmiina, mutta niitä voi tehdä myös itse kaurahiutaleista tehosekoittimella tai monitoimikoneella hienontamalla.

Kaura sisältää runsaasti kuitua, proteiinia sekä useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Yhdistele kaurajauhoja muihin gluteenittomiin jauhoihin tuomaan leivonnaisiin makua ja parantamaan niiden ravintoarvoa. 

Kaurajauhot sopivat hyvin esimerkiksi kekseihin, muro- ja piirakkataikinoihin sekä pannareihin. Ne sopivat myös suolaiseen leivontaan, kuten sämpylä– ja leipätaikinoihin sekä pizzapohjaan.

Gluteenittomat jauhot: Teff-, durra- ja riisijauhot

Afrikkalaisen hirssinsukuisen viljakasvin siemenistä jauhetuissa teffjauhoissa on pähkinäinen ja hieman makeahko maku. Jauhot soveltuvat niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin, lettutaikinan joukkoon sekä kastikkeiden suurustamiseen. Leivo teffjauhoista vaikkapa suussa sulavia hasselpähkinä-nutellakeksejä.

Maailman viidenneksi tärkeimmän viljakasvin durran siemenet ovat pieniä kuten teffinkin, minkä vuoksi niitä käytetäänkin täysjyvänä. Durrajauhoja käytetään lähinnä kohottamattomiin leipiin (flatbread) sekä puuroihin, mutta sillä voi korvata lähes minkä tahansa täysviljan. 

Erityisen hyvin durrajauhot sopivat sämpylöiden leivontaan yhdessä vaikkapa gluteenittomien kaurahiutaleiden kanssa. Leivo durrajauhoista esimerkiksi gluteenittomia tyrnisämylöitä.

Riisijauhot valmistetaan pitkäjyväisestä riisistä tai tummemmat jauhot jauhamalla täysjyväriisiä. Riisijauhoja on saatavilla tummaa täysjyväjauhoa ja kuoritusta riisistä jauhettua vaaleaa. 

Riisijauhojen koostumus on hieman karkea ja hiekkainen, vaikka niitä löytyykin niin hienompijakoisena kuin karkeampina. Miedon makuiset riisijauhot sopivat kaikenlaisiin leivonnaisiin sekä jauhoseoksiin, mutta myös kastikkeiden ja keittojen suurustamiseen. Karkeampia riisijauhoja kannattaa käyttää leivitykseen tai vaikkapa gluteenittoman vispipuuron valmistukseen. 

Gluteenittomat jauhot: Tattarijauhot

Tattarijauho valmistetaan tattarin eli tatarkasveihin kuuluvan viljatatarin siemenistä. Tattari lasketaan yleensä viljaksi, vaikka se ei ole muiden viljojen tapaan heinäkasvi vaan kaksisirkkainen. Tattarijauho on huomattavasti tummempaa kuin vehnäjauho, vaikka nykyään myllyt jauhavat myös vaaleaa tattarijauhoa. 

Tattarijauhoissa on voimakas ominaismaku, minkä vuoksi sitä käytetään harvemmin leivonnassa yksinään. Tattari sopii blinien sekä leipien ja sämpylöiden valmistukseen sekä osaksi leivontajauhoseoksia.

Gluteenittomat jauhot: Mantelijauhot

Mantelijauhot sopivat gluteenittomaan leivontaan, mutta tuovat myös tavallisiin leivonnaisiin makua ja erityisesti ihanaa  mehevyyttä. Lisää mantelijauhoja vaikkapa kakku– ja piirakkataikinoihin.  

Gluteenittomat jauhot: Kookosjauhot sekä erilaiset pähkinä- ja siemenjauhot 

Erilaiset pähkinöistä ja siemenistä jauhetut jauhot tuovat gluteenittomiin leivonnaisiin makua ja mehevyyttä. 

Kookosjauhot valmistetaan kookospähkinän mallosta jauhamalla. Ne sisältävät vähän hiilihydraatteja, mutta melko paljon rasvaa sekä kuituja ja ovat luonnostaan gluteenittomia.

Kookosjauhot sopivat gluteenittomaan ruokavalioon, mutta myös ruoanvalmistukseen sekä tavalliseen leivontaan tuomaan leivonnaisiin vienon kookoksen maun. Tavallisessa leivonnassa kookosjauhoilla voi korvata noin 30 prosenttia jauhosta, mutta samalla taikinaan kannattaa lisätä nestettä.

Kurpitsansiemenistä jauhettu proteiinipitoinen kurpitsansiemenjauho on hienojakoista ja vihreää. Sitä voidaan käyttää erilaisiin leivonnaisiin, joissa väri ei haittaa. Kurpitsansiemenjauho sopii myös lettutaikinaan ja smoothien joukkoon. Kokeile kurpitsansiemenjauhoja riisijauhon kaveriksi gluteenittomaan matchakakkuun.

Chiasiemenistä valmistettu jauho käyttäytyy leivonnassa samoin kuin chiasiemenetkin eli se sitoo itseensä kosteutta. Jauho saa leivonnaiset myös pysymään kasassa ilman psylliumia, joka yleensä antaa gluteenittomiin taikinoihin sitkoa. Nesteeseen liuetessaan rouheinen jauho muuttuu geelimäiseksi. 

Chiajauhoja käytetään leivonnaisissa yhdestä puoleentoista ruokalusikallista noin viiteen desilitraan nestettä.  Lisää chiajauhoja vaikkapa suklaisen appelsiini-maustekakun taikinaan.

Gluteenittomat jauhot: Lupiinijauhot

Lupiinijauho on makealupiinista valmistettu luontaisesti gluteeniton jauho, joka sisältää runsaasti laadukasta kasviproteiinia sekä kuituja. Tästä syystä lupiinijauhoa käytetään muun muassa parantamaan ruoan ravintoarvoa erityisesti erilaisissa leipomotuotteissa, kuten leipä- ja sämpylätaikinoissa.

Lupiinijauhojen maku on mukavan mieto ja se on hyvä lisä kastikkeissa, keitoissa, kasvispihveissä, leivissä ja sämpylöissä sekä makeissa leivonnaisissa. Lupiinijauho keltasävyistä, joten leivonnaisista tulee kellertäviä. 

Lupiinijauhoa voi kokeilla makeissa leivonnaisissa siten, että korvaa vehnäjauhot suhteessa 2:1 eli lupiinijauhoja riittää yleensä puolet vähemmän kuin vehnäjauhoja. Taikinan täytyy jäädä löysähköksi, koska lupiinijauho sitoo nestettä. Nesteensitomiskykynsä ansiosta lupiinijauhoilla voi joissain tapauksissa korvata myös kananmunan.

Gluteenittomat tapiokajauhot 

Tapiokajauhoissa eli tapiokatärkkelyksessä on neutraali tuoksu ja maku, ja ne sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Tapiokajauhot ovat lähes puhdasta tärkkelystä ja sisältävät vain pieniä määriä proteiinia, rasvaa ja kuitua.

Tapiokajauhoja voi käyttää keittojen ja kastikkeiden sakeuttamiseen sekä yhdessä muiden jauhojen kanssa erilaisten leivonnaisten valmistukseen.

Gluteenittomat kikhernejauhot

Kikhernejauhot tehdään kikherneistä jauhamalla ja ne ovat luontaisesti gluteenittomia. Niissä on erittäin hienojakoinen, lähes perunajauhomainen koostumus. Maussa on vivahde hernemäistä makua, joka usein katoaa kypsennennyksen myötä.

Kikhernejauhot ovat erityisen suosittuja intialaisessa keittiössä, jossa niitä on käytetty aina. Länsimaissa ne ovat suosittuja erityisesti vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa. 

Kikhernejauhot tuovat gluteenittomiin taikinoihin sitkoa ja niillä voi korvata osan perinteisistä jauhoista esimerkiksi sämpylätaikinassa.

Jauhojen yhteen sitova ominaisuus korvaa kananmunan monessa ruoassa, kuten kasvispihveissä ja niistä voi valmistaa myös vegaanisen munakkaan.

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteenittomat jauhot – tunnista yleisimmät jauhot ja opettele käyttämään niitä rohkeasti leivonnassa

Hilkka

Miten voisi tehdä gluteenittomat puolukkaruismarjapuuron? Eli mitä käytän ruisjauhon tilalle?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.