Ideoita ruoanlaittoon

Etsitkö gluteenittomia tarjottavia noutopöytään? Tässä 8 parasta!

Juhlissa on hyvä olla tarjolla myös jotain gluteenitonta. Kokosimme parhaat suolaiset ja makeat gluteenittomat tarjottavat kevään ja kesän juhliin.

Gluteenittomat juhlatarjottavat vievät vierailta jalat alta. Tässä Kotilieden tyrmäävän hyvät ohjeet! 

Lue lisää: 6 x gluteeniton kakku kevään juhliin

Gluteeniton täytekakku

Juhlapöydän kuningatar on tietysti näyttävä täytekakku. Maailman paras gluteeniton kakkupohja tehdään kolmen jauhon yhdistelmästä: gluteenittomasta jauhoseoksesta, kookosjauhosta ja perunajauhosta.

Poimi maailman parhaan gluteenittoman kakkupohjan ohje. Yksi annos taikinaa riittää yhteen noin 10 hengen kakkuun. Tee kaksi kakkupohjaa, jos teet kerroskakun tai kahden numeron numerokakun. Näyttävät, maukkaat ja mehevät gluteenittomat täytekakut keräävät kehut ja suosionosoitukset.

gluteeniton kerroskakku
Maailman paras gluteeniton kakkupohja on mehevä, maukas ja sopii moneen. Kuva: Mirva Kakko

Ohjeet:

Gluteeniton kaurapatonki

Gluteeniton kaurapatonki on helppo valmistaa itse. Vaivaa taikina huolellisesti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla ja kohota tavallisesta hiivataikinasta poiketen vain kertaalleen.

Tee patongin kaveriksi muutama värikäs vegetahna. Gluteeniton kauraleipä maistuu herne-avokadolevitteen ja punajuurihummuksen kanssa.

gluteeniton kaurapatonki
Erilaiset leivät ja tahnat sopivat kevätjulien noutopöytään. Voit laittaa tahnat kulhoihin ja jokainen voi itse sipaista tahnaa tuoreelle leivälle tai tee leivät valmiiksi juuri ennen vieraiden tuloa. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohjeet:

Gluteenittomat suklaa-kaurakeksit

Maailman parhaat gluteenittomat keksit tehdään kaura- sekä riisijauhoista ja aateloidaan suklaakuorrutteella.

Suosio on taattu, kun vaihdat valkoisen sokerin kookossokeriin ja ripautat mausteeksi kardemummaa sekä vaniljaa. Suklaiset kaurakeksit ovat taattu ykkösvalinta myös lasten keskuudessa mehulasillisen kanssa tarjoiltuna.

gluteenittomat suklaa-kaurakeksit
Gluteenittomat suklaa-kaurakeksit voittavat kaupan valmiskeksit mennen tullen. Noutopöytään sopivat kaurakeksit aateloidaan suklaakuorrutuksella. Kuva: Anton Reenpää

 

Ohje: Suklaa-kaurakeksit

Marjaisa pavlova

Kesäistä marjapavlovaa rakastavat kaikki. Sen koukuttavuus piilee rapeiden marenkilevyjen, pehmeän kermaisen täytteen ja makeiden marjojen yhdistelmässä.

Luontaisesti gluteeniton kakku kootaan marenkilevyistä, jotka voi leipoa valmiiksi hyvissä ajoin ennen juhlia. Marenkikakun ansioihin on luettava myös se, että siitä saa rennoilla otteilla varsin näyttävän tarjottavan. Anna täytteen pursuta houkuttelevasti marenkilevyjen välistä ja kokoa pinnalle näyttävä keko kauden makeimpia marjoja sekä syötäviä kukkia.

marjaisa pavlova
Yhtä aikaa makea ja raikas, rapea ja pumpulin pehmeä pavlova katoaa kahvi- tai jälkiruokapöydästä nopeasti viimeistä marenkimurua ja kermapisaraa myöten. Kuva: Kristiina Kurronen

 

Ohje: Marjaisa pavlova

Gluteenittomat marja-valkosuklaa kaurakeksikupit

Näiden gluteenittomien marja-valkosuklaa kaurakeksikuppien juju on taikinassa, johon lisätään seesaminsiemenistä valmistettua vaaleaa tahinitahnaa sekä makeudeksi kookossokeria ja vaahterasiirappia. Valkosuklainen kermakuorrute viimeistellään tuoreilla marjoilla sekä valkosuklaalastuilla.

gluteenittomat valkosuklaa-marja-kaurakeksikupit
Raoeat kaurakeksikupit aateloidaan pehmeällä valkosuklaavaahdolla ja tuoreilla marjoilla. Kuva: Kristiina Kurronen

 

Ohje: Gluteenittomat marja-valkosuklaa kaurakeksikupit

Pienet muffinit munakkaiden tyyppiin

Munakasmuffinit ovat hauska ja gluteeniton vaihtoehto juhlien noutopöytään. Näiden miniparsakaalimunakasmuffinien koukuttavuus piilee peräti kolmen juuston yhdistelmässä. Munakasmuffinit maistuvat hyvältä myös kylmänä, joten ne ovat täydellistä noutopöydän tarjottavaa.

mini parsakalimunakasmuffinit
Pienet, ruokaisat munakasmuffinit voi popsia käsin. Muffinssivuoka toimii minimunakkaisen paistamisessa näppärästi. Kuva: Sampo Korhonen

 

Ohje: Miniparsakaalimunakasmuffinit

Raikas katkarapusalaatti

Kylmät salaatit ovat juhlien buffetpöydän ykkösjuttu. Raikas katkarapusalaatti on paitsi hyvän makuinen, myös näyttävän näköinen, kun se kerrostetaan tarjolle suureen lasimaljaan. Salaattiin on koottu kaikkea hyvää raikkaasta tomaatti-sipulisalsasta kermaiseen avokadoon ja aromikkaaseen korianteriin.

raikas katkarapusalaatti
Raikas katkarapusalaatti on näyttävä tarjottava noutopöytään, kun kerrostat raaka-aineet kauniiseen lasimaljaan. Kuva: Sampo Korhonen

 

Ohje: Raikas katkarapusalaatti

Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti

Gluteenittomat juhlatarjottavat voi valmistaa myös pienellä vaivalla. Unohda siis turhat kikkailut ja valmista noutopöytään jotain helppoa ja yksinkertaista. Tämä raikas salaatti kootaan vain kolmesta raaka-aineesta: aromikkaasta manchego-juustosta, rouskuvista saksanpähkinöistä sekä erilaisista yrteistä. Raikkaan manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatin viimeistelee hunaja-balsamicokastike.

manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti
Yksinkertainen on hyvää ja kaunista. Aromikas manchegojuusto saa makuparikseen pikanttia rucolaa ja saksanpähkinöitä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Manchego-saksanpähkinä-rucolasalaatti

Bataatti-guacamoletoastit

Niin vegaanille kuin gluteenitonta ruokavaliotakin noudattaville sopivat suolaiset suupalat valmistuvat paahdetuista bataattiviipaleista ja kermaisesta avokadotahnasta eli guacamolesta. Leivän asemaa toimittavat bataattipohjat voi paistaa jo etukäteen, mutta tee guacamoletäyte vasta juuri ennen juhlien alkua.

bataatti-guacamoletoastit
Noutopöydässä maistuvat myös ohueksi siivutetut bataatit, joiden päälle kootaan nokare avokadotahnaa ja pikkutomaatteja. Kuva: Roope Permanto

 

Ohje: Bataatti-guacamoletoastit

Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras

Yksi juhlien noutopöydän parhaista tarjottavista ovat takuulla erilaiset suolaiset piiraat. Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras vie ykköspalkinnon herkullisuudessa – eikä kukaan arvaisi pohjan olevan täysin gluteeniton!

Tämä gluteeniton juustopiiras yllättää vieraasi, sillä tuhdin täytteen päälle on koottu marinoitu tomaattisalaatti, joka tekee kokonaisuudesta juuri sopivan raikkaan. Tätä piirakkapohjaa voi käyttää myös muiden suolaisten ja gluteenittomien  piirakoiden leipomiseen.

gluteeniton vuojenjuusto-basilikapiiras
Kvinoajauhoista valmistuu herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Mehukkaan juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Kuva: Roope Permanto

 

Ohje: Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras

Katso myös Anna.fi/ruoka: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etsitkö gluteenittomia tarjottavia noutopöytään? Tässä 8 parasta!

keliaakikko

Kiitos vinkeistä. Kaikissa gluteenitonta leivontaa tai ruoanlaittoa käsittelevissä artikkeleissa olisi kuitenkin hyvä jo johdannossa muistuttaa, että gluteeniton leivonta vaatii myös erilliset leivontavälineet ja kontaminaatiovapaan ympäristön, jos kokkaa keliaakikoille tai vilja-allergikoille. Ei riitä, että pelkät raaka-aineet ovat gluteenittomia. Jos ei ole varma pystyykö tätä toteuttamaan, on parempi tarjota valmistuotteita erillisiltä tarjoilulautasilta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.