Ruoka

Tiedätkö, mitä eroa on greipillä ja verigreipillä? Ota raikkaat sitrukset mukaan kokkailuihin

Greippi ja verigreippi ovat happaman kirpsakoita sitruksia, jotka kuuluvat monen aamiaispöytään mehuna tai sellaisenaan syötynä, mutta hedelmät sopivat myös salaatteihin, juomiin sekä jälkiruokiin. Lue mitä eroa on greipillä ja verigreipillä ja miten hedelmiä kannattaa käyttää!

Greippi ja verigreippi muistuttavat toisiaan, mutta eroavat erityisesti makunsa puolesta. Jos olet happaman ystävä, tartu greippiin. Jos pidät makeasta, on verigreippi valintasi.

Lue myös: Veriappelsiini on talvisesongin suosikki – katso vinkit ja parhaat reseptit

Mitä eroa on greipillä ja verigreipillä?

Greippi on pomelon ja appelsiinin risteymä, joka geneettisesti muistuttaa enemmän pomeloa kuin appelsiinia. Greipin maku on kirpeän hapan ja hedelmäliha vaalean kellertävää. Greippi on energiamäärältään kevyin sitrus ja muiden sitrushedelmien tapaan hyvä C-vitamiinin lähde.

greippi
Greippi on väriltään vaalean keltainen ja maultaan kirpeän hapan. Kuva: iStock

Verigreipin väri on tavallista greippiä tummempi ja punaisempi. Punainen väri tulee antioksidanttisesta lykopeenista, jota on paljon myös muun muassa tomaatissa, papaijassa ja vesimelonissa. Lajista riippuen hedelmäliha voi olla syvänpunainen tai vain sisältää punaisia alueita.

Maultaan verigreippi keltaista greippiä makeampi ja sen hedelmäliha usein mehukkaampi minkä vuoksi se maistuu vaikka sellaisenaan. Ravintoarvoiltaan verigreippi ei juuri poikkea greipistä, mutta makeutensa vuoksi se sisältää hitusen enemmän energiaa.

verigreippi
Verigreippi on väriltään punainen ja maultaan greippiä makeampi. Kuva: iStock

Maku, happamuus ja makeus vaihtelevat luonnollisesti myös eri greippilajikkeiden välillä. Esimerksiksi Israelin Sunrise –verigreippi on hedelmälihaltaan syvän tummanpunainen ja maultaan makea lajike. Floridan Ruby Red –verigreippi on maultaan makea, mutta hedelmälihaltaan selkeästi vaaleampi kuin Sunrise. 

Myös greippien kuoren väri antaa viitteitä greipin mausta. Happamista greipeistä pitävän kannattaa ostaa tummakuorisia yksilöitä ja makeampia hedelmiä suosivan kannattaa haalia ostoskoriin haalean värisiä greippejä.

Lue myös Anna.fi: Veriappelsiini piristää aamupalaa ja sulostuttaa jälkiruokaa – poimi 4 erilaista ohjetta

Herkuttele greipillä ja verigreipillä – poimi makoisat ohjeet!

Ihana ja superhelppo jälkiruoka syntyy greipistä suositun lemon possetin tapaan. Greippiposset vaatii kolme raaka-ainetta, kattilan ja muutaman tunnin tekeytymisaikaa.

Greippi-ceviche tehdään nimensä mukaan verigreipistä ja limetin mehun avulla raakakypsytetystä kalasta. Tuore korianteri sekä avokado tuovat makuun jujua.

Sitruscaprese-salaatti on alkuvuoden sesonkisalaatti, joka tekee kunniaa kauden makeimmilla sitruksille. Talvinen caprese-salaatti tehdään sitrushedelmistä ja maistuvasta burratajuustosta tai mozzarellasta. Yhdistelmä on jopa parempi kuin klassinen tomaatti-mozzarellaversio – kokeile vaikka!

Jos verigreippi on makuusi liian hapokasta, halkaistun verigreipin voi kypsentää nopeasti uunissa tai mikrossa, jolloin sen maku muuttuu entistä makeammaksi. Pintaan voi myös ripotella hieman sokeria makeutta korostamaan. Paahda sokeroitu verigreippi uunissa grillivastuksen alla tai paahda pinta tohottimella paahtovanukkaan tapaan karamellimaiseksi.

Greippimehu on aamiaisen piristys

Greipeistä voi puristaa mehua, aivan kuten appelsiineistakin. Greippimehu on raikasta varsin terveellistäkin siemailtavaa esimerkiksi aamupalalla, sillä se sisältää runsaasti erityisesti C-vitamiinia.

Greippimehun nauttimisen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä se suurentaa useiden lääkeaineiden pitoisuuksia verenkierrossa. Tämä johtuu siitä, että greippimehu estää tiettyjä ohutsuolen limakalvon ja maksan entsyymien toimintaa. Entsyymit ovat valkuaisaineita, jotka kiihdyttävätelimistön aineenvaihduntareaktioita, eli myös lääkkeiden hajoamista ja muuntumista toimimattomiksi yhdisteiksi.

Greippi ja verigreippi ovat paljon muutakin kuin aamiaishedelmiä

Greipin ja verigreipin paras sesonki on muiden sitrusten tapaan alkuvuodesta tammi-maaliskuussa, jolloin niitä kannattaa poimia ostoskoriin kilokaupalla. Greippi ja verigreippi maistuvat sellaisenaan, mutta ne tuovat mehukkuutta ja pirteää makua myös ruoanlaittoon, leivontaan ja juomiin. Jos haluat greipistä tai verigreipistä lohkoja esimerkiksi salaattia varten, kannattaa käyttää vähän veistä ja leikellä hedelmä kalvottomaksi.

Käytä greippilohkoja esimerkiksi salaateissa vaikkapa fenkolin, avokadon ja lohen seurassa tai yhdistä ne kalan ja äyriäisten makupariksi. Greipit kestävät hyvin myös kuumentamista.

Mehukas verigreippi hurmaa makeankirpeän maun lisäksi monikäyttöisyydellään. Verigreippi sopii sekin mainiosti salaatteihin antamaan väriä ja hapokkuutta, mutta verigreippiä kannattaa kokeilla myös risottoon, kanaruokien maustajaksi tai uunissa paistetun lohen seuraksi.

Greipin tapaan verigreipin makupariksi sopivat erityisesti avokado ja fenkoli, juustoista pirtsakka vuohenjuusto. Kauniin punertava hedelmä antaa myös kauniin värin mehuille sekä smoothieen ja sopii mainiosti myös herkutteluun sellaisenaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mitä eroa on greipillä ja verigreipillä? Ota raikkaat sitrukset mukaan kokkailuihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.