Grillimakkarakausi käy kuumana.

Raakamakkara grilliin – yksi virhe voi koitua kohtaloksi ja makkarasta tulee kuiva

Raakamakkaran grillaus on helppoa, kun tietää muutaman niksin. Kysyimme ammattilaiselta vinkit raakamakkaroiden kypsennykseen.

Raakamakkarat ovat ykköshitti tänä kesänä, mutta niiden kypsennyksessä pitää muistaa muutama seikka. Ammattilaiset antavat parhaat vinkit raakamakkaran kypsennykseen.

Lue myös: Grillijuhlissa maistuu entrecôte, chimichurri ja grillattu maissi – ota maukkaat reseptit

Noin 85 prosenttia suomalaisista grillaa makkaraa. Makkara maistuu suomalaisille erityisesti grillikauden alussa. 2017  touko-kesäkuussa grilleissä tirisi noin kolmannes koko vuonna grillatuista makkaroista. 2018 kesän ykköshittejä ovat lihaisan mausteiset raakamakkarat, joissa lihaa on jopa 90 prosenttia, Lihatiedotusyhdityksen tiedotteessa kerrotaan.

Lue lisää: Grillaa tomahawk-pihvi

makkaravartaat

Alkukesä on grillimakkaroiden suurinta sesonkia

”Makkara on edelleen yksi suomalaisten suosituimmista grillattavista. Vuoden 2017 grillikaudella kauppoihin toimitettiin SELMA-seurantapalvelun tietojen mukaan yhteensä noin 14,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita. Alkukesä ja varsinkin kesäkuu ja juhannus ovat perinteisesti makkaran grillauksen suurinta sesonkia. Viime vuonna touko-kesäkuussa grilleissä tirisi noin kolmannes koko vuoden makkaroista,” Lihatiedotuksen Riitta Stirkkinen kertoo.

Raakamakkaran grillaus on tämän kesän hitti

Erikoisuudet ja uutuudet ovat erityisen kiinnostavia. Suomalaiset arvostavat erityisesti korkeaa lihapitoisuutta makkaroissa, joten raakamakkarat ovat luonnollinen valinta. Niissä lihapitoisuus on jopa 90 %.

Tulevasta kesästä onkin tulossa varsinainen raakamakkaroiden läpimurtokesä. Raakamakkaroiden paistaminen aiheuttaa kuitenkin monille vielä päänvaivaa. Laadukkaiden artesaanimakkaroiden kysyntä on kovassa kasvussa, HKScanin tiedotuksesta kerrotaan.

makkaraa grillissä

Grillaa raakamakkara oikein

Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja makkaroita, joten ne täytyy aina kypsentää. Vaihtoehtoja on monia.

  1. Suoraan grilliin
  2. Esikypsennys keittämällä
  3. Uunissa tai pannulla

”Grillissä raakamakkarat vaativat pidemmän kypsennyksen kuin tavalliset grillimakkarat. Laita makkarat kuumaan grilliin ja paista 5–7 minuuttia molemmilta puolilta. Vahdi makkaroita, jotta eivät pääse palamaan. Kypsennysaika on siis kokonaisuudessaan noin 10–15 minuuttia. Nosta tämän jälkeen makkarat vetäytymään esimerkiksi lautaselle, jolloin kypsyminen vielä hiukan jatkuu ja lämpötila tasaantuu,” HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho ohjeistaa.

Raakamakkaran grillaus – vältä yksi virhe

Käsittelyssä kannattaa olla tarkkana, ettei makkara menetä mehukkuuttaan. Rasva tekee makkarasta mehukkaan.

Raakamakkaraan ei kannata tehdä viiltoja, etteivät nesteet valu ulos. Perusgrillimakkarat voi viilellä, mutta ei raakamakkaroita.

”Aluksi makkara tuntuu ”veltolta”, eli se on vielä raaka. Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta,” Lamminaho sanoo.

Raakamakkaran grillaaminen, kokki antaa vinkit

HKScanin kokki Sami Lamminaho taitaa grillauksen salat.

Isompi määrä raakamakkaroita kattilassa tai uunissa

Jos ruokailijoita on paljon, voi raakamakkarat esikypsentää kattilassa.

”Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä, laske makkarat veteen ja laita kansi päälle. Anna makkaroiden olla kuumassa vedessä noin 5–10 minuuttia. Viimeistele grillissä, jolloin makkaran pintaan tulee kaunis väri, rapea pinta ja herkullinen grillin maku,” Lamminaho neuvoo.

Raakamakkarat voi paistaa myös paistinpannulla tai uunissa.

”Laita paistinpannulle aluksi tilkka öljyä. Paista 5–7 minuuttia kummaltakin puolelta. Kannen alla makkarat kypsyvät nopeammin. Uunissa raakamakkarat kypsyvät myös helposti. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaroita siellä noin 15 minuuttia. Makkaroita ei tarvitse kääntää välillä,” Lamminaho jatkaa.

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy raakamakkarapasta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Raakamakkara grilliin – yksi virhe voi koitua kohtaloksi ja makkarasta tulee kuiva

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X