Ruoka

Grillaa täydellistä lihaa – tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

Punaista lihaa, broileri vai kenties makkaraa? Mitä ikinä grilliin sujautat, on tärkeää kypsentää liha huolella. Oikea sisälämpötila on paitsi maku-, myös turvallisuuskysymys.

Aseta lämpömittari oikeaan kohtaan

Lihan sisälämpötila selviää parhaiten lämpömittarilla Lämpömittari on grillaajan perustyökalu, sillä siten sopiva sisälämpötila on helpointa varmistaa. Mittareita löytyy sekä mekaanisia että digitaalisia. Tarkka grillaaja valitsee digitaalisen, sillä siten sisälämpötilaa voi seurata aste asteelta.

Lue lisää: Nyt grillataan! Joko tunnet epäsuoran ja suoran grillauksen?

Mittari asetetaan lihan paksuimpaan kohtaan jo ennen grillausta. Älä kuitenkaan työnnä mittaria luuhun tai hyvin lämpöä johtavaan rasvakerrokseen kiinni.

Lihan oikeat sisälämpötilat

Broileri

Salmonellariskin vuoksi broileri tulee kypsentää läpikypsäksi. Noin 75 astetta on sopiva sisälämpötila kokonaiselle broilerille sekä broilerin koipi-, siipi- ja reisipaloille. Sen sijaan vähärasvainen filee kuivuu helposti, joten sen voi jättää noin 71 asteeseen.

Noin 1,3-kiloinen broileri kannattaa grillata epäsuorassa lämmössä. Siten se valmistuu noin tunnissa ja 15 minuutissa. Koipipalat kypsyvät noin 40 minuutissa, rintaleikkeet puolessa tunnissa. Rintafileitä puolestaan grillataan 5-8 minuuttia molemmin puolin. Kypsän broilerin liha on kauttaaltaan vaaleaa ja sisältä tihkuva lihasneste on kirkasta.

grillattu broileri

Naudan liha

Naudan lihan kypsyys on makuasia. Verisen (raw) eli sisältä punaisen pihvin sisälämpötilalta on alle 55 astetta. Medium on sisälämpötilaltaan 55-58 astetta. Väriltään se on punertavaa ja rakenteeltaan mureaa. Täysin kypsän (well done) lihan sisäläpötila on noin 70 astetta.

tomahawk-pihvi

Porsaan liha

Eviran suosituksen mukaan porsaanliha tulee kypsentää läpikypsäksi eli vähintään 70 astiseksi. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta sitä ei kypsennä liikaa. Erityisesti vähärasvainen ulkofilee on ylikypsänä helposti kuivaa. Sen sijaan rasvaisten ruhonosien, kuten ribsien ja porsaan niskan eli kasslerin kanssa voi ottaa rennommin ja grillata ne reilusti ylikypsiksi ja mureiksi.

Aasialainen_grilliporsas

Lampaan liha

Lampaan filee ja luuttomat sisä- ja paahtopaistit kypsennetään naudanlihan tavoin. Liha on puolikypsää ja sisältä punertavaa, kun sisälämpötila on 54-56 astetta ja läpikypsää, kun mittari näyttää 64–67 astetta. Liha kannattaa jättää aavistuksen punertavaksi, jolloin se on mehukkaimmillaan. Erityisesti karitsan filee ja paahtopaisti ovat herkkiä kypsentymään yli, ole siis tarkkana.

lammasvartaat

Makkara

Perinteisten grillimakkaroiden ja nakkien grillaus on makukysymys. Toinen tykkää reilusti paahtuneesta, toinen vaaleammasta.

Raakamakkat ovat kuitenkin toinen juttu. Nimensä mukaan ne ovat raakoja ja tulee siksi kypsentää raa’an lihan tavoin eli noin 70-asteiseksi. Lampaansuoleen tehty makkara kypsyy kymmenessä minuutissa ja porsaansuoleen valmistettu vaatii 20 minuutin grillauksen.

Lue lisää: Grillaa raakamakkarat oikein – yksi virhe voi koitua kohtaloksi ja makkarasta tulee kuiva

makkaravartaat

 

Lopuksi

Raaka-aineet jatkavat jälkikypsymistään grillauksen jälkeen, joten sisälämpötilan voi jättää paria astetta alle halutun lopputuloksen. Kun haluttu sisälämpötila on saavutettu, ota liha grillistä ja anna sen odottaa pari minuuttia, jotta pintalämpötila laskee. Kääri sitten liha folioon ja anna sen levätä 10-20 minuuttia. Tämä takaa mehevän lopputuloksen, sillä vetäyttämisen aikana pinta- ja sisälämpötila tasaantuvat, lihasta tulee tasaisen kypsää eikä sen lihasneste irtoa leikatessa.

Lue lisää: Muista hygienia kesäkeittiössä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillaa täydellistä lihaa – tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.