kreikkalaiset grillibataatit
Ideoita ruoanlaittoon

Grillataan kasviksia - näillä ohjeilla nostat kasvikset pääosaan

Kuten ruoanlaitossa yleensäkin, myös grillauksessa mielikuvituksen ja luovuuden käyttö on tärkeää. Paahda grillissä rohkeasti erilaisia kasviksia. Rusketusraidat ja avotulella paahtaminen tuo ainutlaatuisen maun mitä yllättävämpiin kasviksiin. Näillä ohjeilla nostat kasvikset aterian pääosaan.

Kesällä grilli käy kuumana. Perinteisten grillimakkaroiden, -pihvien ja ribsien sijaan tekee välillä mieli kokeilla jotain uutta. Melkein mitä tahansa voi grillata, myös retiisiä ja salaattia. Perinteisen hampurilaispihvinkin voi mainiosti korvata lihaisalla portobellosienellä. Poimi ohjeet kesän maittavimpiin kasvisgrilliherkkuihin.

Lue lisää: Mitä vegaani laittaa grilliin? Nappaa kesän paras vegaaninen grillimenu

Kasvishampurilaiset portobellosienillä

Sieniä hampurilaisen välissä? Kyllä vain, sillä muhkeat portobellosienet ovat sen verran lihaisia rakeneteeltaan, että maistuvat myös vannoutuneemmalle pihvin purijalle. Sämpylöiden väliin sujahtaa myös halloumijuustoa, joka sekin saa rusketusraidat grillissä.

Muhennettu, sitruunalla raikastettu avokado ajaa kastikkeen virkaa. Jos kaipaat vielä extramehevyyttä hampurilaisen väliin, sekoita 1⁄2 dl majoneesia ja 1 dl kermaviiliä ja lisää joukkoon reilusti chilikastiketta.

kasvishampurilainen

Ohje: Kasvishampurilainen kesägrillistä

Kreikkalaiset grillibataatit uuniperunoiden tapaan

Jos rakastat uuniperunoita, ihastut takuulla myös kokonaisena grillattuihin bataatteihin. Valitse grillattavaksi pienehköjä, mahdollisimman samankokoisia bataatteja, jotta ne kypsyvät yhtä aikaa. Sivele huolella pestyjen bataattien pintaan öljyä, kääri ne kaksinkertaiseen folioon ja aseta grilliin tai nuotioon ritilän päälle paahtumaan.

Vastustamattomat, kokonaisena paahdetut grillibataatit ovat parhaimmillaan, kun ne kypsennetään suussa sulavan ylikypsiksi. Twistiä grillissä makeaksi muhineille bataateille antaa kreikkalaiselta salaatilta mallia ottanut fetajuustotäyte.

grillibataatit, grilliruoka, juhannus

Ohje: Kreikkalaiset grillibataatit

Parmesaani-valkosipuligrillatut maissit

Grillatut maissintähkät ovat tuttu juttu, mutta valkosipulivoilla siveltynä ja parmesaanijuustolla kuorrutettuna nostat ne aivan uudelle tasolle. Jos käytät tuoreita maissintähkiä, kääri maissit folioon, jossa ne muhivat meheviksi eivätkä pala pinnalta. Voit käyttää myös kypsiä maisseja, jolloin grillausaika on huomattavasti lyhyempi.

parmesaani-valkosipuligrillatut maissit

Ohje: Parmesaani-valkosipuligrillatut maissit

Grillikasvislautanen ja gado-gado-kastike

Nosta grilliin rohkeasti erilaisia kasviksia, kuten porkkanoita, kesäkurpitsaa, uutta sipulia, broccolinia, retiisejä ja sokeriherneitä. Myös salaattia ja kurkkua voi grillata.

Aseta grilliritilän päälle ensin pidempää kypsentämistä vaativat kasvikset, kuten porkkanat. Lisää sitten loput kasvikset. Kääntele kasviksia, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Pinnan kevyt kärähtäminen ei ole pahitteeksi, vaan pikemminkin jopa suotavaa.

Pintaansa kasvikset tarvitsevat vain sipaisun öljyä, sillä maun tuo perinteinen indonesialainen maapähkinävoista ja mausteista sekoitettu gado-gadokastike, johon grillattuja kasviksia on ihana dipata.

grillikasvikset ja gado gado -kastike

Ohje:  Grillikasvislautanen ja gado-gado-kastike

Täytetyt portobellosienet

Kokonaisena grillatuista jättimäisistä portobellosienistä syntyy kokonainen ateria, kun täytät ne nyhtökauralla ja kuorrutat vastustamattomasti juustolla.

Ohjeessa sienet valmistetaan uunissa, mutta voit kypsentää ne yhtä hyvin myös grilliparilalla. Pyöräytä nyhtökaura ja täytteeseen lisättäävät kasvikset kuitenkin nopeasti paistinpannulla ennen kuin lusikoit ne sienten sisään ja nostat grilliin paahtumaan.

täytetyt portobellosienet

Ohje: Täytetyt portobellosienet

Paahdetut hedelmät ja pistaasi-limettikastike

Tänä kesänä jälkkärikin tulee grillistä, sillä lämpö tekee myös hedelmille hyvää. Grilliin sopivat niin ananas ja persikka kuin banaanit ja nektariinitkin. Paahdetut hedelmät on helppo kesäjälkiruoka, joka aateloidaan pistaasi-limettikastikkeella ja jäätelöllä.

paahdetut hedelmät

Ohje: Paahdetut hedelmät

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillataan kasviksia - näillä ohjeilla nostat kasvikset pääosaan

Ilkka

Parma on big-brand, mutta parhaimmat espanjalaiset Serrano-kinkut ovat vieläkin parempia: Siat elävät ja kasvavat vapaana isolla aidatulla alueella ylängöillä, jossa niiden ravinto perustuu paljolti ko. alueella kasvavien pähkinäpuiden pudonneista pähkinöihin. Kasvukauden jälkeen avataan aitauksesta portit rakennukseen, jonne siat uteliaina eläiminä suunnistavat. Sorry pähkinäsiolle, mutta se uteliaisuus päättyy tainnutukseen ja siten teurastukseen. Plussapuoli on se, että siat eivät koe yhtään stressiä ja nainollen eivät eritä ennen teurastusta elimistöönsä stressihormooneja. Irtileikatut kinkut menettävät nesteensä vuoristotuulen huuhtelemassa hallissa suolalla peitettynä. Määrätyn ajan jälkeen harjataan suola pois ja kinkut käyvät hunajavesikylvyssä, joka edistää vuoristoilmassa tapahtuvassa riiputuksessa (loppukuivatuksessa) bakteerisuojan antavan jalohomeen kasvamisen kinkun pintaan.
Yks heikkous prosessissa on toki suomalaiseen ”halventamis”-makuun: kilohinnat ovat satasen pahemmalla puolen. Mutta Suomessahan toki tuotetaan maailman parasta ruokaa, rynnätkäämme siis joukoin jauhelihatiskille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.