Ruoka

Grillattu munakoiso – paahda aubergiini kolmella eri tyylillä ja valmista mehevät munakoisoherkut

Lihaisa ja muheva munakoiso on yksi parhaista kasviksista grillattavaksi. Voit grillata munakoison ohuiksi siivuiksi leikattuna, halkaistuna tai vaikka kokonaisena. Poimi Kotilieden parhaat vinkit munakoison grillaukseen.

Grillattu munakoiso on parhaimmillaan mehevän pehmeänä. Munakoison pehmeyden takaa oliiviöljy.

Munakoiso neuvotaan usein itkettämään ennen kypsentämistä kitkerän ja karvaan maun poistamiseksi. Välttämätöntä se ei ole, sillä uudet lajikkeet on jalostettu maultaan miedommiksi. Jos kuitenkin haluat varmistaa, ettei ruokaan jää ikävää sivumakua, ripottele munakoison leikkuupinnalle suolaa, odottele vartin verran ja huuhtele tai pyyhkäise sitten pinnalle nousseet nestepisarat sekä ylimääräinen suola pois.

Lue myös: Munakoiso on aterian kaunokainen

1. Viipaleina grillattu munakoiso

Jos grillaat munakoison viipaleina, leikkaa se poikittain kiekoiksi tai pitkittäin ohuehkoiksi viipaleiksi.

Viipaleen paksuus vaikuttaa luonnollisesti grillausaikaan, mutta myös siihen, missä lämpötilassa viipaleet tulee kypsentää. Ohutta viipaletta kannattaa paahtaa vain hetki kuumassa grillissä, paksumpaa munakoisolohkoa tovi kauemmin epäsuorassa lämmössä. Näin munakoison pinta ei kuivahda tai pala ja sisus ehtii rauhassa pehmetä.

Ennen grillausta munakoisoviipaleet voi sivellä öljyllä, maustaminen sen sijaan on hyvä tehdä vasta grillauksen jälkeen. Jälkimarinointi kannattaa, jotta öljy ja mausteet eivät pala karrelle grillin kuumuudessa. Kuuma munakoiso myös imee itseensä rutkasti makua ja grillikin säilyy siistimpänä. 

Kokeile esimerkiksi kevyesti savustettuja ja grillattuja munakoisoviipaleita valkosipulilla maustettuna: Murskaa muutama valkosipulinkynsi, sekoita joukkoon tilkka viinietikkaa ja hyvää oliiviöljyä, ripaus suolaa sekä runsaasti hienonnettua persiljaa. Kasta grillatut munakoisoviipaleet molemmin puolin mausteiseen yrttisilppuun ja nosta tarjoiluvadille.

Grillatuista munakoisoviipaleista voi pyöräyttää myös maukkaan salaatin. Intialainen munakoisosalaatti saa ruokaisuutta linsseistä ja makua seesaminsiemenistä, tuoreista yrteistä sekä garam masalasta.

2. Munakoiso grillissä puolikkaina

Ronskeina puolikkaina grillattujen munakoisojen pintaan kannattaa tehdä ristiviillot ja pintaan sivellä öljyä sekä suolaa ennen grillausta. Aseta munakoison puolikkaat grilliin leikkuupinta alaspäin ja grillaa noin viisi minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Käännä munakoisot ja grillaa niitä vielä toiset viisi minuuttia hieman miedommalla lämmöllä, kunnes sisus on kunnolla pehmennyt. 

Puolikkaina grillatut munakoisot taipuvat kokonaiseksi ateriaksi, kun kylkeen valmistaa ruokaisan lisukkeen. Kokeile munakoisoja kreikkalaisittain: Murustele kulhoon fetajuustoa, silppua sekaan oliiveja sekä ronskisti mieleisiäsi yrttejä, kuten lehtipersiljaa tai minttua sekä reilu kourallinen pinaatinlehtiä. Sekoita joukkoon kastike, jossa on hujaus oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä mausteena maun mukaan suolaa, mustapippuria sekä tilkka hunajaa. Jaa fetasalaatti grillattujen munakoisojen päälle ja nauti.

munakoisot kreikkalaisella salaatilla

3. Kokonaisena grillattu munakoiso

Munakoiso kypsyy grillissä kokonaisena, jolloin se säilyy taatusti mehevänä eikä kuivahda grillin kuumuudessa. Laita munakoisot kokonaisina suoraan hiilloksen päälle tai grilliritilälle. Kypsennys kannattaa tehdä rauhassa miedossa lämmössä välillä käännellen, jotta sisus ennättää kypsyä samettisen pehmeäksi. Pinta saa paahtua reilusti mustaksi ja kurttuiseksi. Näin ruokaan saa mukaan myös grillin tuomaa herkullista paahteisuutta. 

Munakoison voi myös laittaa grilliin savustuspussissa. Savustettu munakoiso maistuu yllättävän lihaisalta ja maistuu kasvissyöjälle pääruokana. Munakoisoihin pistellään kevyesti haarukalla reikiä ja niitä paistetaan ensin 150 asteisessa uunissa 45 minuuttia. Paistoin jälkeen ne voi laittaa savustuspussissa grilliin ja kypsentää vielä 20 minuuttia.

Pehmeäksi paahtunut munakoiso halkaistaan ja sisus kaavitaan lusikalla kulhoon. Munakoison sisuksen voi pyöräyttää maukkaaksi tahnaksi oliiviöljyn ja mausteiden kanssa. Esimerkiksi Lähi-idän tapaan maustettu munakoisotahna eli baba ganoush kuuluu meze-pöydän perinteisiin antimiin. Pehmeiksi paahdetuista munakoisoista pyöräytetty tahna viimeistellään sitruunanlohkoilla sekä granaattiomenan siemenillä ja nautitaan tyypillisesti pitaleipien kera, mutta yhtä hyvin sen voi tarjota myös grilliruokien, kuten broilerin kyljessä.

Grillattu munakoiso taipuu moneksi

Grillatusta munakoisosta on moneen. Pitkittäin leikatut munakoisosiivut taipuvat herkullisiksi sandwicheiksi, joihin ei tarvita leipää. Täytteessä maistuvat tomaatit ja pinjansiementahna. Herkku viimeistellään pestolla.

Grillatut munakoisoviipaleet yhdistettyinä muihin grillikasviksiin maustuvat marinadissa yhdessä yössä kelpo lisukkeeksi grilliaterialle.

Grillatusta munakoisosta ja ricotta-juustolevitteestä syntyvät ihanat kasvisleivät, joihin valkosipuli ja pippurinen rucola tuovat särmää.

Lue myös Anna.fi: Oikein valmistettuna munakoiso on suussasulava herkku – nämä reseptit saavat kenet tahansa rakastumaan siihen

Juttua muokattu 1.6.2023 klo 16.30.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillattu munakoiso – paahda aubergiini kolmella eri tyylillä ja valmista mehevät munakoisoherkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.