Grillipizza – kesän paras herkku valmistuu tulisilla hiilillä!

Grillipizza on kesän paras herkku. Tulikuumassa grillissä paistuu herkullisen rapea pizza kuin aidossa italialaisessa pizzauunissa konsanaan. Tee pizza grillissä omilla lempitäytteilläsi tai inspiroidu uusista, villeistäkin makuvaihtoehdoista.

Grillipizza valmistuu nopeasti kun työvälineet ja raaka-aineet ovat kunnossa. Kuuma grilli tuo pizzapohjaan makua sekä rakennetta ja parhaimmillaan pizza valmistuukin grillissä rapeapohjaiseksi kesäherkuksi. 

Lue lisää: Täydellinen pizza – italialainen pizzamestari paljastaa salaisuudet

Grillipizza: panosta pohjaan ja raaka-aineisiin

Kun välineet ovat kunnossa, päästään itse kokkauksen pariin. Pizzan valmistus lähtee tietysti pohjataikinasta. Tee joko yön yli -pizzataikina, vähän vaativampi hapanjuuripizzataikina tai puolen tunnin kohotuksella valmis pikataikina – riippuen siitä, maltatko odottaa huomiseen vai onko pizzanhimosi akuutti. 

Laiskalle leipurille sopivat erilaiset valmispizzapohjat, kuten pakastealtaasta löytyvät valmiit taikinapallot. Muista kuitenkin nostaa taikina ajoissa huoneenlämpöön sulamaan.

Älä ole ahne. Taikina kannattaa mieluummin jakaa useaksi pieneksi lätyksi, joita on helpompi käsitellä kuin isoja. Pienten pizzojen grillaaminen on myös hauskaa puuhaa isommalla porukalla: jokainen saa oman makunsa mukaisen pizzan valitsemalla täytteet mielensä mukaan. 

Myöskään täytteiden kanssa ei kannata liioitella, sillä tuhdisti täytetty grillipizza ei ehdi kypsyä ennen kuin pohja jo palaa mustaksi. Kolmesta neljään täytettä riittää ja niitäkin kohtuudella. Pannupizzat ja runsastäytteiset kannattaa paistaa uunissa.

Kokeile myös levittää pizzalle vain hyvää tomaattikastiketta sekä mozzarellajuustoa ja lisää muut täytteet vasta paahtuneen pizzan päälle.

Lisäjujua täytteisiin saa, kun osan täytteistä, kuten paprikat grillaa ennen pizzan päälle levittämistä. Myös raakamakkarat, joiden kypsyydessä kannattaa olla tarkkana, on parasta lisätä pizzan täytteeksi valmiiksi grillattuna.

Täytä grillipizza yksi kerrallaan, jotta pohjat eivät vety ennen grilliin pääsyä.

grillipizza

Pizza paistuu grillissä nopeasti kuin italialaisessa pizzauunissa konsanaan. Kuva: Niclas Mäkelä

Pizza grillissä pikapikaa

Itse pizzan grillaaminen onkin sitten nopeaa puuhaa, joten kaikki esivalmistelut kannatta tehdä huolella valmiiksi. Tuo grillin läheisyyteen myös kaikki tarvitsemasi työvälineet, sillä keittiöön tuskin ennätät juosta. 

Pahin moka mitä pizzaa grillatessa voi tehdä on joko polttaa pohja tai jättää se liian raa’aksi. Päivystä siis grillin ääressä herkeämättä, jotta saat pizzaasi juuri täydellisen kypsyyden. Paista grillipizza kuvun alla, jotta lämpö riittää myös täytteiden kypsentämiseen.

Pizza paistuu kuumassa, noin 300 asteisessa grillissä parissa minuutissa. Kaasugrilli on etenkin aloittelijalle helpompi, sillä sen lämpötilaa on näppärämpi säätää sopivaksi. Hiiligrilli tuo makuun jujua, mutta vaatii jonkin verran testailua, jotta lämpötilan saa sopivaksi. 

Älä murehdi, pizzan grillaus on taitolaji, jota voi verrata lettujen paistamiseen: yleensä ensimmäinen lätty menee pieleen, mutta harjoitus tekee mestarin.

Parhaimmillaan grillipizza kokoaa yhteen kesän parhaat maut. Ideoita ja inspiraatiota täytteisiin voi hakea vaikka näistä kesäisistä pizzaohjeista.

Punainen grillipizza sivellään tomaattikastikkeella

Pizza Margherita on pizzojen kuningatar. Koska täytteet ovat yksinkertaiset, panosta niiden laatuun. Tomaattikastikkeen voi tehdä itse ja juustoksi valita laadukas mozzarella fior di latte eli lehmänmaidosta valmistettu mozzarellajuusto, joka ei pehmeän bufalamozzarellaan tapaan vetistä liiaksi pizzapohjaa. Basilikan rinnalle voi yhdistää myös aromikasta villioreganoa.

Pizza piccante on täydellinen yhdistelmä tulista chilikastiketta, salamia sekä pikantteja kapriksia ja oliiveja. Mozzarellajuusto sekä pippurinen rucola viimeistelevät kokonaisuuden. 

Makean ja suolaisen liitto toimii myös grillipizzassa. Persikan, roquefort-juuston ja ilmakuivatun kinkun yhdistelmä vie kielen. Maku pysyy raikkaana, kun lisäät kinkun pizzan päälle vasta grillauksen jälkeen.

Kinkkupizza on vähintäänkin klassikko! Tähän versioon tulee ilmakuivattua kinkkua, makeita kirsikkatomaatteja sekä raikasta vihreää basilikaa ja mozzarellajuustoa.

Kasvissyöjä ilahtuu nyhtökaura-tomaattipizzasta sekä sesongin kasviksista kootusta varhaisvihannespizzasta. 

Lue myös Anna.fi: Tee täydellinen pizza: vinkit parhaaseen pizzataikinaan ja täytteisiin

Valkoinen grillipizza päällystetään ranskankermalla tai smetanalla

Perinteisen tomaattikastikkeen sijaan pohjalle voi levittää myös ranskankermaa tai smetanaa. Valkoinen grillipizza on hauskaa ja herkullista vaihtelua punaiselle. 

Parhaimmilaan grillipizza kokoaa yhteen sesongin parhaat raaka-aineet. Kantarelli on ihanan makuinen, mutta pizzaan sopivat myös tatit ja suppilovahverot. Maukas juusto, pikantti rucola ja ripaus villiyrttisuolaa viimeistelevät makuelämyksen. 

Tämäkin sienipizza syntyy suomalaisista raa­ka-­aineista. Täyt­teessä on tatteja, Viinitarhurin juus­toa ja ohuita kyl­mäsavupeuran­ leikkeleitä.

Kas tässäpä todellinen hellepäivän herkku! Suolainen sitruuna ja sardelli yhdistyvät täydelliseksi kokonaisuudeksi pizzan päällä. Kaada lasiin kyytipojaksi italialaista Peroni-olutta.

Ei kesää ilman kotimaista perunaa! Peruna ja tuore rosmariini ovat nerokas ja koukuttavan herkullinen yhdistelmä myös pizzan päällä!

Kokeile pizzakastikkeena myös pehmeää vuohenjuustoa ja parita se veikeän fenkolin kanssa. Säästä tupsut pizzan päälle koristeeksi. 

Taateli-ricottapizza on hurmaava yhdistelmä suolaista ja makeaa. Lisää valmiin pizzan päälle vastaraastettua parmesaanjuustoa. 

Pizza grillissä: Ostoslistalle pizzakivi ja -lapio

Pizzan grillaaminen on hauskaa ja onnistuu parhaiten, kun välineet ovat kunnossa. Välineurheilijaksi ei kuitenkaan tarvitse lähteä.

Grillipizzan valmistukseen käy niin kaasu- kuin hiiligrillikin. Tärkeää on, että grilli on riittävän suuri, jotta pizzakivi mahtuu sisään kuumenemaan. Pizzakivi ei ole aivan välttämätön, mutta helpottaa huomattavasti kokkailua. Sen päällä pizza pysyy parhaiten kasassa ja pohja paistuu ihana rapeapohjaiseksi.

Pizzakivi laitetaan kylmään grilliin ja annetaan kuumentua 15–20 minuuttia, vähintään 300-asteiseksi. Kokkauksen päätyttyä pizzakiven annetaan rauhassa jäähtyä grillissä, minkä jälkeen se puhdistetaan huolellisesti vedellä tai kostealla pyyhkeellä ilman pesuaineita.

Pizzakiven lisäksi kannatta hankkia pizzalapio, jonka avulla pitsan saa näppärästi kuuman kiven päälle. Pizza liukuu lapiosta vaivattomasti, kun pohja on ronskisti jauhotettu. Kun pizzalapioon poraa reikiä, ylimääräiset jauhot varisevat pois eivätkä pala kuumassa grillissä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Grillipizza – kesän paras herkku valmistuu tulisilla hiilillä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X