Ruoka

Gulassikeitto transsilvanialaisen isoäidin tapaan – katso lämmittävän keiton resepti!

Gulassi on pakkaspäivän täydellinen ruoka. Herkullinen gulassikeitto syntyy rohkeasti maustaen ja matalalla lämmöllä haudutellen.  

Gulassi on vahva unkarilainen lihakeitto. Gulyás kuuluu unkarilaisen keittiön tunnetuimpiin herkkuihin. Keiton nimi, gulyás tarkoittaa lehmipaimenta. Gulassi on sakeaa, paprikalla maustettua lihakeittoa, jota alun perin paimenet valmistivat avotulella rautapadassa. Yleensä keittoon käytetään naudanlihaa tai naudan- ja porsaanlihan sekoitusta.

Gulassin maku tulee paprikasta

Gulassikeiton juju piilee sakeassa, pitkään padassa hautuneessa pehmeässä, suuhun sulavassa lihassa ja muhevassa paprikaisessa liemessä. Tanakasta liemestä nautitaan esimerkiksi rapean, vaalean leivän kanssa.

Keitto vaatii valmistuakseen malttia ja aikaa. Hitaasti muhien siitä tulee parasta. Jos aika on kortilla, mutta kaipaat täyteläisen keiton makua, voit tehdä sopan myös jauhelihasta. Perinteistä gulassia siitä ei tule, mutta lämmittävä ja maukas keitto kylläkin.

Keitto vain paranee lämmitettäessä

Tee gulassikeittoa kerralla suuri kattilallinen. Sillä voi ruokkia isommankin hiihtoseurueen.

Jos nautit keittoa perheen kanssa, riittää siitä syötävää seuraavaksi päiväksi, jolloin maku on vielä valmistuspäivää täyteläisempi.

Kotilieden gulassikeitto tehdään isoäidin reseptillä

Suomessa vuosikymmeniä asunut, unkarissa syntynyt Lorand Szigethy antoi Kotiliedelle vuonna 2003 oman gulassinsa reseptin.

Lorand valmistaa gulassin pitkän kaavan mukaan samaan tapaan kuin Transsilvaniasta kotoisin oleva isoäitikin aikanaan.

Gulassi höyryää emalipadassa

”Unkarilaisessa perheessä paimenten pata eli kolmihaaraisen telineen varassa riippuva emaloitu keittoastia on suosittu ruoanvalmistusastia ruokaa ulkona tulella valmistettaessa. Vastaavaa keittoastiaa käytetään myös ilman telinettä esimerkiksi kaasuliedellä. Metalliketjun avulla pataa siirretään sopivalle etäisyydelle ja tulen voimakkuutta säädellään padan alla koko ajan sopivaksi. Hevospaimenten ruoat ovat perinteisesti vahvoja kuten gulassikeittokin. Se ensin iskee, lähes tainnuttaa, mutta samalla herättää ruokahalun.”

Gulassin valmistus aloitetaan jo 1–2 päivää ennen tarjoilua lihojen marinoinnilla. Marinointiin tarvitaan punaviiniä, selleriä, porkkanaa, palsternakkaa ja laakerinlehtiä.

”Perusmaun keittoon antavat ydinluu, liha ja Szegedin paprika, joiden aromit kasvisten ja muiden mausteiden kanssa muodostavat ruokaan täyteläisen, tasapainoisen maun. Punaviini kokoaa maut ja on hyvän liemen voima. Mikään maku ei saa hallita liikaa. Kahden maun oikea yhdistäminen on kuin silta uuteen, kolmanteen makuun”, kertoo Lorand. ”Hyvä liemi on tämän ruoan kuningatar!”, Lorand kertoo reseptistään.

Gulassia syödään lusikalla ja keiton liemen vahvaa makua tainnutetaan smetanalla ja palasella tuoretta hiivaleipää. Lorand tarjoaa gulassia nuudelien kanssa, mutta pasta, esimerkiksi simpukkapastaa, tai peruna sopivat myös hyvin gulassin kylkeen.

Katso ohje: Lorandin unkarilainen gulassikeitto (Bogracs gulyas)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gulassikeitto transsilvanialaisen isoäidin tapaan – katso lämmittävän keiton resepti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.