Halloumi, suolainen herkkujuusto taipuu moneen – grilliin, raasteeksi ja jälkkäriksi

Halloumi on monikäyttöinen herkkujuusto, joka on kotonaan niin hampurilaisten välissä, kasvispihveissä kuin suolaisissa piirakoissa ja mehevissä munakkaissakin. Grillattu halloumi höystää helposti salaatin ateriaksi. Uskoisitko että suolainen juusto taipuu myös jälkiruokaan? Kyllä vain! Poimi reseptit ja kokkaa omat suosikkisi!

Halloumi on alkujaan kyproslainen juusto, jonka valmistuksessa käytetään pastöroitua vuohen-, lampaan- ja lehmänmaitoa. Halloumi on voimakassuolainen, ja suolaisuuden vähentämiseksi juuston voi halutessaan huuhdella tai liottaa kylmässä vedessä. Halloumi maustetaan usein mintulla, jolla sanotaan olevan myös säilyvyyteen vaikuttavia antibakteerisia ominaisuuksia.

Lue myös: Fetajuusto x 5 – katso mihin kaikkeen feta taipuu ja poimi parhaat ideat sekä reseptit!

Halloumi on uskomattoman monipuolinen juusto, jota voi syödä vaikka kylmänä sellaisenaan. Sen todellinen luonne tulee kuitenkin esiin vasta lämmitettäessä. Muita juustoja korkeamman sulamispisteensä ansiosta halloumia voidaan grillata ja paistaa ilman, että se ehtii sulaa. Paistettaessa juuston sisus pehmenee ja pinnasta tulee kauniin kullanruskea. 

Miedon makuinen kesäkurpitsa ja raikas minttu sekä makeat hedelmät ja marjat ovat halloumin luottokumppaneita, kuten näistä ohjeista huomaat.

Grillattua halloumi-juustoa burgerin väliin

Grillattu halloumijuusto sopii hyvin burgereiden väliin ja ihastuttaa erityisesti kesäisissä kasvishamppareissa. Viipaloi juusto ja grillaa se nopeasti kuumassa grillissä molemmin puolin makoisaksi. Kokoa hampurilaiset sujauttamalla sämpylöiden väliin juuston lisäksi myös pihvin asemaa ajava portobellosieni sekä pehmeää avokadotahnaa ja rapeaa salaattia. 

Burgereiden lisäksi grillattua halloumia kannattaa kokeilla myös pitaleipien täytteenä.

kasvishampurilaiset kesägrillissä

Ohje: Kasvishampurilainen kesägrillissä

Kesäinen juustosalaatti

Makeiden mansikoiden ja suolaisen halloumin yhdistelmä on kerrassaan koukuttava. Kesäinen mansikka-halloumisalaatti valmistuu letkeästi ulkona grillaten. Juuston lisäksi grillissä paahtuvat myös leipäviipaleet ja vihreät parsat, joista kokoat raikkaalle salaattipedille kevyen lounassalaatin tai noutopöydän vetonaulan. 

Viimeistele salaatti valuttamalla juuston päälle hieman juoksevaa hunajaa. Myös tumma balsamietikkakastike antaa mukavasti makeutta ja hapokkuutta salaatille.

mansikka-halloumisalaatti

Ohje: Mansikka-halloumisalaatti

Piirakan täytteeksi

Raastetusta halloumijuustosta syntyy mehevä piirakan täyte, kun sekoitat joukkoon kesäkurpitsaraastetta sekä muutaman kananmunan. Pohja tehdään vaihteeksi voileipäkekseistä. Tuoreet yrtit sekä pinjansiemenet tuovat suolaiseen kesäkurpitsa-halloumipiirakkaan viime silauksen. Kun paistat leivonnaisen suorakaiteen muotoisessa vuoassa, se on helppo leikellä kauniiksi annospaloiksi ja asetella tarjolle esimerkiksi kesäjuhlien buffetpöytään. 

kesäkurpitsa-halloumipiirakka

Ohje: Kesäkurpitsa-halloumipiirakka

Kätke munakkaaseen

Viiden raaka-aineen kesäkurpitsa-halloumimunakkaan voi tehdä ulkona avotulella tai sisällä lieden ääressä. Niin tai näin, munakasmassaan raastettu halloumijuusto takaa mehevyyden, tuore minttu raikkaan maun.

kesäkurpitsa-halloumimunakas

Ohje: Kesäkurpitsa-halloumimunakas

Raastettua halloumia kasvispihveihin

Raastettu halloumijuusto on myös mehevien kasvispihvien salainen ase. Suolainen juusto antaa mukavasti ryhtiä kesäkurpitsalle ja porkkanalle. Kasvis-halloumipihvit pysyvät hyvin koossa, kun puristelet kesäkurpitsaraasteesta irtoavan nesteen huolella pois ja sekoitat massaan yhden kananmunan. Kun kasvispihvien perusohje on hallussa, voit vaihdella mausteita ja kasvisraasteita oman maun tai jääkaapin sisällön mukaan.

kasvis-halloumipihvit ja porkkana-kvinoasalaatti

Ohje: Kasvis-halloumipihvit ja kvinoa-porkkanasalaatti

Täytettyihin kasviksiin

Kun halloumiraasteen sujauttaa pestokastikkeen kera koverrettujen tomaattien sisään, asettaa päälle siivun mozzarellajuustoa ja nostaa koko komeuden uuniin kypsymään, syntyy paahdettuja halloumi-tomaatteja. Ne maistuvat niin iltapalana tai pikkusuolaisina suupaloina sellaisenaan kuin muiden ruokien lisukkeenakin. 

paahdetut halloumi-tomaatit

Toinen tapa hyödyntää halloumia kasvisten täytteenä on yhdistää se emmental- ja ricottajuuston kanssa. Seos maustetaan timjamilla ja luskoidaan pienten, eriväristen paprikoiden sisään. Mehevä juustogratinointi ja makeaksi paahtuneet paprikat muodostavat loistavan makuyhdistelmän. 

kolmen juuston paprikat

Ohjeet: 

Paahdetut halloumi-tomaatit

Kolmen juuston paprikat

Halloumia jälkiruokavartaissa

Halloumi taipuu myös makeisiin jälkiruokiin. Kokeile kreikkalaista tyyliä ja kokoa makoisat jälkiruokavartaat tuoreesta ananaksesta sekä halloumista. Suolainen juusto ja makea ananas ovat loistavan koukuttava yhdistelmä, josta grillin lämpö tekee entistä parempaa.

Marinoi ananas-halloumivartaat ennen grillausta sokeriliemessä, jota säväyttävät rommi, inkivääri ja chilikastike. Tähteeksi jääneen liemen voi tarjota kastikkeena ja kaveriksi pyöräyttää pallon vaniljajäätelöä.

ananas-halloumivartaat

Ohje: Ananas-halloumivartaat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Halloumi, suolainen herkkujuusto taipuu moneen – grilliin, raasteeksi ja jälkkäriksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X