Ruoka

Halloumi on suolainen herkkujuusto, joka taipuu moneen – grilliin, raasteeksi ja jopa jälkkäriksi

Halloumi on monikäyttöinen herkkujuusto, joka on kotonaan niin hampurilaisten välissä, kasvispihveissä kuin suolaisissa piirakoissa ja mehevissä munakkaissakin. Grillattu halloumi höystää helposti salaatin ateriaksi. Uskoisitko että suolainen juusto taipuu myös jälkiruokaan? Kyllä vain! Poimi reseptit ja kokkaa omat suosikkisi!

Halloumi on alkujaan kyproslainen juusto, jonka valmistuksessa käytetään pastöroitua vuohen-, lampaan- ja lehmänmaitoa. Halloumi on voimakassuolainen, ja suolaisuuden vähentämiseksi juuston voi halutessaan huuhdella tai liottaa kylmässä vedessä. Halloumi maustetaan usein mintulla, jolla sanotaan olevan myös säilyvyyteen vaikuttavia antibakteerisia ominaisuuksia.

Lue myös: Fetajuusto x 5 – katso mihin kaikkeen feta taipuu ja poimi parhaat ideat sekä reseptit!

Halloumi on uskomattoman monipuolinen juusto, jota voi syödä vaikka kylmänä sellaisenaan. Sen todellinen luonne tulee kuitenkin esiin vasta lämmitettäessä. Muita juustoja korkeamman sulamispisteensä ansiosta halloumia voidaan grillata ja paistaa ilman, että se ehtii sulaa. Paistettaessa juuston sisus pehmenee ja pinnasta tulee kauniin kullanruskea. 

Miedon makuinen kesäkurpitsa ja raikas minttu sekä makeat hedelmät ja marjat ovat halloumin luottokumppaneita, kuten näistä ohjeista huomaat.

1. Grillattu halloumijuusto on burgerien hittitäyte

Grillattu halloumijuusto sopii hyvin burgereiden väliin ja ihastuttaa erityisesti kesäisissä kasvishamppareissa. Viipaloi juusto ja grillaa se nopeasti kuumassa grillissä molemmin puolin makoisaksi. Kokoa hampurilaiset sujauttamalla sämpylöiden väliin juuston lisäksi myös pihvin asemaa ajava portobellosieni sekä pehmeää avokadotahnaa ja rapeaa salaattia. 

Burgereiden lisäksi grillattua halloumia kannattaa kokeilla myös pitaleipien täytteenä.

kasvishampurilaiset kesägrillissä

Ohje: Kasvishampurilainen kesägrillissä

2. Kesäinen juustosalaatti halloumista

Makeiden mansikoiden ja suolaisen halloumin yhdistelmä on klassinen ja kerrassaan koukuttava. Kesäinen mansikka-halloumisalaatti valmistuu letkeästi ulkona grillaten. Juuston lisäksi grillissä paahtuvat myös leipäviipaleet ja vihreät parsat, joista kokoat raikkaalle salaattipedille kevyen lounassalaatin tai noutopöydän vetonaulan. 

Grilliruokien kylkeen sopiva halloumisalaatti saa ihanan maun sitruunalla maustetusta jogurttikastikkeesta.

Lehtikaali-sitrussalaatti täydentyy meheväksi lounassalaatiksi tai grilliaterian lisukkeeksi grillatulla halloumilla.

3. Kokeile halloumia piirakan täytteeksi

Raastetusta halloumijuustosta syntyy mehevä piirakan täyte, kun sekoitat joukkoon kesäkurpitsaraastetta sekä muutaman kananmunan. Pohja tehdään vaihteeksi voileipäkekseistä. Tuoreet yrtit sekä pinjansiemenet tuovat suolaiseen kesäkurpitsa-halloumipiirakkaan viime silauksen. Kun paistat leivonnaisen suorakaiteen muotoisessa vuoassa, se on helppo leikellä kauniiksi annospaloiksi ja asetella tarjolle esimerkiksi kesäjuhlien buffetpöytään. 

Halloumi: kesäkurpitsa-halloumipiirakka

Ohje: Kesäkurpitsa-halloumipiirakka

4. Kätke halloumi munakkaaseen

Viiden raaka-aineen kesäkurpitsa-halloumimunakkaan voi tehdä ulkona avotulella tai sisällä lieden ääressä. Niin tai näin, munakasmassaan raastettu halloumijuusto takaa mehevyyden, tuore minttu raikkaan maun.

kesäkurpitsa-halloumimunakas

Ohje: Kesäkurpitsa-halloumimunakas

5. Raastettu halloumi antaa rakennetta ja makua kasvispihveihin

Raastettu halloumijuusto on myös mehevien kasvispihvien salainen ase. Suolainen juusto antaa mukavasti ryhtiä kesäkurpitsalle ja porkkanalle. Kasvis-halloumipihvit pysyvät hyvin koossa, kun puristelet kesäkurpitsaraasteesta irtoavan nesteen huolella pois ja sekoitat massaan yhden kananmunan. Kun kasvispihvien perusohje on hallussa, voit vaihdella mausteita ja kasvisraasteita oman maun tai jääkaapin sisällön mukaan.

kasvis-halloumipihvit ja porkkana-kvinoasalaatti

Ohje: Kasvis-halloumipihvit ja kvinoa-porkkanasalaatti

6. Halloumi maustaa täytetyt kasvikset

Kun halloumiraasteen sujauttaa pestokastikkeen kera koverrettujen tomaattien sisään, asettaa päälle siivun mozzarellajuustoa ja nostaa koko komeuden uuniin kypsymään, syntyy paahdettuja halloumi-tomaatteja. Ne maistuvat niin iltapalana tai pikkusuolaisina suupaloina sellaisenaan kuin muiden ruokien lisukkeenakin. 

Toinen tapa hyödyntää halloumia kasvisten täytteenä on yhdistää se emmental- ja ricottajuuston kanssa. Seos maustetaan timjamilla ja luskoidaan pienten, eriväristen paprikoiden sisään. Mehevä juustogratinointi ja makeaksi paahtuneet paprikat muodostavat loistavan makuyhdistelmän. 

Kurkku-halloumivartaat ovat kesän ehdoton hitti. Suolainen juusto on rapsakan kurkun mainio makupari.

7. Halloumi yllättää jälkiruokavartaissa

Halloumi taipuu myös makeisiin jälkiruokiin. Kokeile kreikkalaista tyyliä ja kokoa makoisat jälkiruokavartaat tuoreesta ananaksesta sekä halloumista. Suolainen juusto ja makea ananas ovat loistavan koukuttava yhdistelmä, josta grillin lämpö tekee entistä parempaa.

Marinoi ananas-halloumivartaat ennen grillausta sokeriliemessä, jota säväyttävät rommi, inkivääri ja chilikastike. Tähteeksi jääneen liemen voi tarjota kastikkeena ja kaveriksi pyöräyttää pallon vaniljajäätelöä.

halloumi: ananas-halloumivartaat

Ohje: Ananas-halloumivartaat

Lue myös Anna.fi: Halloumiranskalaiset on vegeherkku, johon jää heti koukkuun

Artikkelia on muokattu 29.5.2023 klo 17:40

Kommentoi

Kommentoi juttua: Halloumi on suolainen herkkujuusto, joka taipuu moneen – grilliin, raasteeksi ja jopa jälkkäriksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.