Ideoita ruoanlaittoon

Haluatko tehdä täydellisen uunilohen, mutta kaupan leikkausasteet hämmentävät? A-leikkuu ei olekaan paras

Kalatiskillä saattaa olla tarjolla lohta A:sta E:hen. Lohelle on määritelty omat leikkuuasteet, jotka jokaisen kalanystävän olisi syytä tietää.

Lohen leikkaustapa määrittää suoraan sen hinnan. Edullisimmillaan lohen saa, kun se ostaa kokonaisena. Viisi leikuuastetta määrittävät kuinka tarkkaan lohi on putsattu ruodoista, evistä ja vatsarasvasta, Prokala.fi sivustolla infotaan.

A saattaa nopeasti ajateltuna kuulostaa ”parhaalta” valinnalta, jos ajattelee uunilohta. Siinä on kuitenkin vielä ruodot, vatsarasvat ja evät mukana. Sitä on käsitelty vähiten. Uuniloheen sopii parhaiten D-leikkuu, jossa ei ole ruotoja, mutta nahka on tallella.

E luokan lohi on pisimmälle käsitelty filee. Siitä on poistettu jopa nahka. Se on leikkuuasteista kallein. Se on helppo kuutioida vaikka kalakeittoon tai syödä raakana sushissa.

Fileointiluokitukset aakkosjärjestyksessä

Lohen A-leikkuu

Fileessä on jäljellä pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva. Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot.

A-leikkuusta saa helposti pienellä vaivalla sopivan uunilohen tai savustuslohen, jos käytössä on terävä veitsi ja ruotopihdit. Kertaa savustuksen ohjeet ja kokeile tätä jännittävää harissalohta savustettuna. Savustus sopii hyvin syksyyn. Ulkona ei ole vielä liian kylmä ja savustuspönttöä ei ole vielä korjattu talven alta pois. Tämä ohje valmistuu myös savustuspussissa vaikka uunissa. Uunilohi oheita löydät tästä linkistä.

Lohen B-leikkuu

Tästä lohesta on poistettu myös selkä- ja osittain vatsarasva, sekä kaikki evät ja eväruodot. Kalasta on poistettu A:n kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Pystyruodot ovat tallella.

Tämä lohi on omiaan siistiin uuniloheen tai esimerkiksi grillaukseen. Sopii myös hyvin kalapihviainekseksi, kun poistat nahan. Ruodot murskautuvat koneessa jauhamisvaiheessa. Tästä löydät maukkaita ohjeita lohipihveihin tai vaikka pastakastikkeeseen.

Lohen C-leikkuu

C-leikattu lohi on yleinen näky kauppojen kalatiskissä.

C-leikkuu on vähän rasvattomampi, koska siitä on poistettu kaikki vatsarasvat.  Pystyruodot ovat poistettu, joten C-leikkuu sopii perheille, joissa ruodoista ei piitata. Tämä on hyvä myös graavikalan aineeksi, koska kaikki ruodot ja vatsarasvat ovat poistettu.

Muistatko, miten graavaat lohen eri tavoin? Jännittävä terva, marjat ja konjakki toimivat mausteena. Tai kokeile Kotiliesi.fi ruokabloggaja Himahellan Tiinan viinagraavausta.

C:ssä on kuitenkin vielä osa selkärasvasta ja pyrstöpala mukana.

Lohen D-leikkuu

C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasva sekä pyrstöpala on poistettu. Näin lohesta on tehty tasaisempi ja helpompi kypsyttää.

D-leikkuu soveltuu lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Siinä on kuitenkin vielä nahka mukana. Jos haluaa nahattoman, täytyy valita E-leikkuu.

E-leikkuu

Tämä on tarkin leikkausaste. Lohi on tasaisen kokoinen, nahaton ja kaikki ruodot, evät ja rasvat ovat poistettu. Kalan voi hyvin pilkkoa kuutioiksi ja käyttää trendikkääseen lohikulhoon, soppaan tai paistamiseen. Se sopii myös raa’an kalan ystävälle tai cevichetyyliseen ruokaan. Tämä ei sovi graavaukseen, koska siihen tarvitaan nahka. Nahka pitää lihan koossa.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko tehdä täydellisen uunilohen, mutta kaupan leikkausasteet hämmentävät? A-leikkuu ei olekaan paras

Mää

jos ruodoista ei piitata tarkoittaa, ettei ole väliä, onko ruotoja vai ei.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.