Hanna Gullichsenin arkipasta
Ideoita ruoanlaittoon

Hanna Gullichsenin älyttömän helppo arkipasta syntyi sattumalta – katso resepti, jolla puoliso pelasti Hannan päivän

Arkinenkin pasta onnistuu parilla niksillä. Ota talteen Hanna Gullichsenin puolison kehittämä arkipasta ja vinkit täydellisen pastan keittämiseen!

Arkipastalla ei ole kummoista nimeä, mutta se on sitäkin paremman makuinen. Se pelastaa illan ruokavaikuttaja ja kokki Hanna Gullichsenin kotona niinä päivinä, kun kaapista ei meinaa löytyä mitään ja kauppakassitilaus on tulossa vasta seuraavana päivänä.

”Arkipasta uppoaa koko perheeseen. Ruokafilosofiani perustuu siihen, että ruoka maistuu aina hyvältä. Usein ruoka myös valmistuu nopeasti ja raaka-aineet löytyvät jo valmiiksi kotoa. Arkipastassa nämä kaikki asiat yhdistyvät.”

Pasta on hyvää sellaisenaan, eikä vaadi kanaa, tofua tai mitään muutakaan seurakseen.

”En lisäile pastaan proteiinilähteitä. Minulle tulee oikosulku siitä ajatuksesta. Meillä ei syödä proteiinia joka aterialla.”

Parmesaania toki lisätään runsaasti pastan päälle.

Arkipastan raaka-aineluettelo on yksinkertainen, mutta reseptin salaisuus on siinä, että pastaan laitetaan todella paljon yrttejä ja jopa kuusi valkosipulinkynttä. Laadukkaassa oliiviöljyssä ei kannata pihtailla.

”Itse käytän kreikkalaista Terra Greta -nimistä oliiviöljyä ja suosittelen sitä kaikille.”

Hannan puoliso kehitti arkipastan

Arkipastan resepti syntyi sattumalta Hanna Gullichsenin Kokin kotiruokaa -kirjan (Otava, 2020) kuvausten tiimellyksessä. Pitkien kuvauspäivien lomassa Gullichsen unohti syödä kuten aina ruokakirjaa kuvatessa.

”Mieheni Joonas oli tosi huolissaan siitä, olenko muistanut syödä mitään. Hän teki tätä pastaa minulle ja ruokki minut, etten näänny nälkään kuvausten lomassa. Koska pasta oli niin älyttömän hyvää, kysyin Joonakselta, mitä pastassa on ja kirjoitin reseptin ylös.”

Hanna Gullichsen kannustaa myös kotikokkeja merkitsemään ylös ruokaoivallukset.

”Kannattaa kirjoittaa itselle muistiin, missä järjestyksessä on tehnyt ruoan, mitä on laittanut siihen ja kuinka paljon mitäkin raaka-ainetta tulee. Omat pienet ideat on hyvä kirjata ylös, etteivät ne unohdu. Kaikki ruokakirjat, joista kokkaan, ovat täynnä pieniä merkintöjä siitä, mitä on pitänyt vähentää tai lisätä.”

Näin Hanna näkee omankin kirjansa: ehdotuksena, jota jokainen voi muokata siihen suuntaan, joka on itselle paras mahdollinen.

”Suolaton pasta ei voi koskaan onnistua”

Tärkeintä pastan valmistuksessa on Gullichsenin mukaan se, että vettä ja suolaa on riittävästi. Tärkeää on myös keittää pastaa juuri oikea aika.

”Ylikypsää pastaa ei pelasta minkäänlainen kastike, eikä suolaton pasta voi koskaan onnistua.”

Hanna itse keittää neljälle hengelle 360­­–400 grammaa pastaa kuuden litran kattilassa. Vettä laitetaan neljä litraa, suolaa kourallinen. Suolana Hanna käyttää karkeaa merisuolaa, ei jodioitua suolaa.

Pastan kypsyys testataan maistamalla. Kun pastaa on keitetty 80 prosenttia suositellusta ajasta, sen kypsyyttä aletaan arvioida maistamalla. Vain siten voi oppia tunnistamaan, milloin pasta on täydellisen al dente.

Pastaa ei jätetä kuivumaan ja valuttamaan vettä siivilään, vaan vesi kaadetaan pois ja pasta saa jäädä kosteaksi.

”Silloin kastike imeytyy pastaan paljon paremmin.”

Gullichsen vinkkaa, että pastan keitinvedestä kannattaa aina ottaa talteen pari desiä. Se on hyvä kastikkeen notkistaja, koska se sisältää tärkkelystä ja suolaa.

”Jos tuntuu siltä, että kastike ei ole tarpeeksi notkeaa, siihen kannattaa sekoitetaan pari ruokalusikallista pastan keitinvettä. Se on todella hyvä kikka yhdistää pasta ja soosi.”

Hanna Gullichsenin arkipasta
Arkipasta syntyy aineksista, jotka löytyvät keittiöstä melkein aina.  Kuva: Kaisu Jouppi

Arkipasta

360 g pastaa (esim. fusillia) 6 valkosipulinkynttä 4 rkl oliiviöljyä chilihiutaleita 3 rkl lehtipersiljaa 1 tölkki tomaattimurskaa parmesaania suolaa mustapippuria kourallinen basilikaa

Laita pasta kiehumaan reilusti suolattuun veteen. Valmista kastike pastan kypsyessä. Leikkaa valkosipulit ohuiksi viipaleiksi veitsen tai mandoliinin avulla.

Kuumenna oliiviöljy pannulla ja heitä valkosipulit ja chilihiutaleet lämmittelemään pariksi minuutiksi, älä polta. Lisää öljyn joukkoon hienonnettu lehtipersilja tai joku muu nuupahtanut yrtti ikkunalaudalta.

Kippaa mukaan tomaattimurska, anna keittyä kasaan sen aikaa, kun pasta kiehuu. Raasta kastikkeen joukkoon parmesaania, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun pasta on valmista, sekoita se kastikkeen joukkoon ja heitä mukaan kourallinen basilikanlehtiä.

Hanna Gullichsenin kirja Kokin kotiruokaa (Otava) ilmestyi syyskuussa 2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Gullichsenin älyttömän helppo arkipasta syntyi sattumalta – katso resepti, jolla puoliso pelasti Hannan päivän

Lycka till

Suolan määrällä sairastuttaisi jo pienen armeijan ja joditonta kaiken lisäksi.
Lisää oikeaa terveystietoa kannattaa lukea ennen kuin näitä ohjeita käyttää.

suolaton

En lisää suolaa keitinveteen.

Niina

Ihana Hanna! En myöskään ymmärrä tuota ”pitää olla proteiinikomponentti” joka aterialla -ajatusta. Maku edellä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.