Ruoka

Kiusaus on edullinen arkiruoka ja näppärä yöpala – kurkkaa helpot klassikko-ohjeet ja uudet maut

Perinteiset kiusaukset ovat maukasta kotiruokaa, jota on nautittu jo sukupolvien ajan. Laatikkoruoat muhivat uunin lämmössä kypsiksi kuin huomaamatta ja lopputulos on taatusti odottamisen arvoinen!

Kiusaus on helppo ja edullinen arjen pelastaja. Kiusaukset muhivat uunin lämmössä kypsiksi kuin huomaamatta ja lopputulos on taatusti odottamisen arvoinen!

Lue myös: Laatikkoruoka on arjen paras apulainen – katso helpot ja herkulliset ohjeet

Perinteiset kiusaukset ovat maukasta kotiruokaa, jota on nautittu jo sukupolvien ajan. Kiusausta on helppo tehdä reilu määrä kerralla. Kiusaukset kestävät jääkaapissa hyvin muutaman päivän ja maistuvat mainioilta uudelleen lämmitettyinä. 

Kiusaukset sopivat erinomaisesti myös kiireiseen arkeen, sillä nopemmillaan ne vaativat aktiivista kokkausaikaa vain muutaman minuutin. Oikaise kaupan valmiilla peruna-sipulisekoituksella ja sekoita joukkoon höysteet sekä pari purkkia kermaa. Uuni hoitaa loput työt.

Kun aikaa on enemmän, kannattaa perunat suikaloida itse. Kiusaukseen sopivat hyvin punaisella värikoodilla merkityt jauhoiset perunalajikkeet, kuten Fontane ja Challenger, jotka eivät mene aivan muusiksi, mutta kauhoessa kuitenkin hajoavat sopivasti.

Suikaloitu peruna on kiusauksen keskiössä. Sen seuraksi voi sujauttaa melkein mitä tahansa ruokaisaa. Suosikkeja lienevät kinkku ja lohi sekä anjovisfileistä valmistettu Janssoninkiusaus. Yhtä hyvin kiusauksen voi tehdä broilerista, kylmäsavupororouheesta, sienistä tai vaikkapa kylmäsavutofusta. Vaihtele myös mausteita sekä kermaa oman makusi mukaan. 

Kokosimme sinulle ohjeet, joiden avulla muuntelet tuttua klassikkoa!

Kiusaukset kinkusta, porosta ja broilerista

Kinkkukiusaus on kiistaton kotiruokien klassikko. Ohjeessa ruoka tehdään alusta alkaen itse, mutta kiireinen valitsee pakastealtaasta valmiin peruna-sipulisekoituksen perunoiden kuorimisen ja paloittelun sijaan. Sekaan lisätään tölkki kuohukermaa ja mausteeksi nokare vahvaa sinappia. Herkullinen juustokuorrute kruunaa kokonaisuuden.

Maailman paras porokiusaus on juuri sitä, mitä nimikin lupaa. Perunasuikaleiden ja kylmäsavupororouheen seurana on purkki kuohukermaa, voimakkaan makuista sulatejuustoa sekä kuivattua sienijauhetta tuomassa makuun syvyyttä. 

Broilerikiusaus valmistuu pikana, sillä se kootaan valmiista peruna-sipulisekoituksesta, yrttimarinoiduista broilerinfileesuikaleista ja ruokakermasta. Kokeile maustamattoman ruokakerman tilalla maustettuja kermoja esimerkiksi sipuli- tai chilikermaa, niin saat uuden makuvivhteen ruokaan. 

Oletko koskaan kokeillut viehättävää kalkkunakiusausta? Marinoidut kalkkunasuikaleet ja curry takaavat, että laatikkoruoassa on rutkasti makua. Kiusauksesta tulee asteen verran kevyempi, kun kerman lisäksi uunivuokaan kaadetaan maukasta kanalientä. Vehnäjauhojen ansiosta lopputuloksesta ei tule vetinen, vaan lopputulos maistuu samettisen täyteläiseltä.

Tee maittava kiusaus kalasta tai sienistä

Kermainen ja mehevä lohikiusaus on kotiruokien kunkku ja todellinen lohturuoka, jota pitää saada säännöllisin väliajoin. Tuore tilli ja sitruuna ovat sen salaisuus. Herkullinen lohikiusaus valmistuu vikkelästi pakaste-altaasta löytyvästä peruna-sipulisekoituksesta, mutta ohje toimii myös tuoreesta perunasta. Kokeile lohikiusausta myös viipaleina lohilaatikon tapaan.

Perunoista, anjovisfileistä ja kermasta syntyy ihanan nostalginen ruoka. Janssoninkiusaus jakaa mielipiteitä, mutta turhaan. Edullinen, helppo ja maukas arkiruoka on parhaimmillaan alusta alkaen itse tehtynä. Tällä kertaa mukaan lisätään myös mätitahnaa lisämakua tuomaan. Lisää pinnalle muutama voinokare ja saat suussa sulavan lopputuloksen. 

Jos kaipaat klassikkoon jujua, paista janssoninkiusaus ohuena levynä uuninpellillä. Rapeaksi paistettu kiusaus toimii myös oivana leivänpäällisenä.

Merimiehen kiusaus tehdään nimensä mukaan meren antimista eli lohesta ja katkaravuista. Mielenkiintoisen lisän kiusaukseen tuo maustekurkku, jonka etikkaisuus piristää laatikkoruokaa mukavasti. Maukas kiusaus kruunataan sulatejuustosta ja kermasta keitettävällä kastikkeella. Kiireinen jättää juustokastikkeen valmistuksen väliin ja käyttää valmista juustokermaa. 

Vai kokkaatko sittenkin mieluiten vegenä? Ihastuttava sienikiusaus valmistuu näppärästi valmiista peruna-sipuliseoksesta. Ainoastaan suppilovahverot tulee puhdistaa, pilkkoa ja paistaa. Perunasuikaleet ja kypsennetyt sienet kaadetaan uunivuokaan yhdessä parmesaaniraasteella maustetun ruokakerman kanssa. Tunnin kuluttua keittiöön leijailee valmiin ruoan vastustamaton tuoksu.

Lue myös Anna.fi: Helpot laatikkoruoat valmistuvat itsekseen uunissa – näppärät ohjeet arkeen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiusaus on edullinen arkiruoka ja näppärä yöpala – kurkkaa helpot klassikko-ohjeet ja uudet maut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.