Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

Arjen kiireiden keskellä nopeus ja helppous ovat valttia. Kala on harmillisesti vaikean raaka-aineen maineessa. Halusimme kumota harhaluulon ja poimimme kuusi helppoa kalaruokaa, jotka valmistuvat näppärästi yhdessä vuoassa.

Kalaa olisi hyvä syödä pari kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Siitä huolimatta arjen kiireissä moni turvautuu tuttuihin, hyväksi havaittuihin kalaruokiin: uuniloheen, kalapuikkoihin ja tonnikalapastaan. 

Lue myös: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Kala on oiva arkiruoan raaka-aine. Se kypsyy nopeasti ja taipuu moniin makumaailmoihin. Kun vielä pyydät kalamestaria fileoimaan kalan valmiiksi tai käytät esimerkiksi valmiiksi savustettua lohta, on ruoka jo puoliksi tehty. Nämä kuusi maukasta kalaruokaa valmistuvat vaivatta ja tiskiä säästäen ainakin lähestulkoon yhden vuoan taktiikalla. 

Rosmariinisiika 

Rosmariinisiika paahdetaan kokonaisena uunissa. Se on herkullinen vaihtoehto uunilohelle. Siika on maustettu Välimeren tapaan sitruunalla ja rosmariinilla. Lisukkeena tarjottavat lohkoperunat kypsyvät samalla pellillä kalan kanssa rinta rinnan. 

uunissa kokonaisena kypsennetty rosmariinisiika

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika ja lohkoperunat valmistuvat yhden pellin taktiikalla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Uunissa paahdettu rosmariinisiika

Lohikiusaus

Vanha kunnon lohikiusaus on kotiruokien tuttu konkari. Arjen kiireessä se valmistuu näppärästi valmiista peruna-sipulisekoituksesta sekä savulohesta, mutta parhaan lopputuloksen saat, kun viipaloit potut itse ja käytät tuoretta kirjolohifileetä. 

Tuore tilli ja sitruuna ovat lohikiusauksen maun salaisuus. Lisäksi tarvitset vain purkin kermaa ja pari kananmunaa. Ainekset vuokaan, vuoka uuniin ja sitten vain odottelemaan herkkuruoan valmistumista.

lohikiusaus

Kotiruokien kunkku on mehevä ja kermainen lohikiusaus. Tuore tilli ja sitruuna ovat sen salaisuus. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Lohikiusaus

Välimeren kuhaa

Kokeilisitko vaihteeksi kuhaa? Välimeren tapaan maustetussa uunikuhassa maistuvat yrtit, valkosipuli ja oliivit. Lisämakua tuovat aromikas fenkoli sekä kirsikkatomaatit, joista uunin lämmössä tulee melkein kuin karkkia. Lisänä maistuu rapeakuorinen leipä. 

välimeren kuha

Oliivit, fenkoli ja makeaksi paahtuneet kirsikkatomaatit ovat uunikuhan maun salaisuus. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Välimeren kuhaa

Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko

Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko tuo vaihtelua perinteisiin lohilaatikoihin. Helpossa vuokaruoassa on rapeaksi paahtunut makea saaristolaisleipäkuori. Sen alta paljastuu kermainen täyte, johon tilli ja sitruuna tuovat raikkaan vivahteen.

kesäkurpitsa-lohi-saaristolaisleipälaatikko

Herkullisessa lohi-kesäkurpitsavuoassa kohtaavat rapea saaristolaisleipäkuori ja suussa sulava sitruuna-smetanatäyte. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko

Kookos-lohikeitto

Nopea ja mutkaton tapa nauttia kalaa, on valmistaa siitä soppa. Tämä lempeän mausteinen kookos-lohikeitto maistuu niillekin, jotka eivät perinteisestä kalakeitosta niin välitä. Keittoon tulee kalan ohella rutkasti kasviksia sekä nuudeleita. Maukas kookosliemi viimeistelee sopan. Lohen sijaan voit käyttää myös valmiita pakastekalakuutioita.

kookos-lohikeitto

Lohikeiton itämainen twisti syntyy kookosmaidosta ja inkivääristä. Nuudelit ja pinaattikiinankaali eli paksoi ovat herkullisia sattumia perinteisten perunoiden ja keittojuuresten sijaan. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Kookos-lohikeitto

Lohi-lehtikaalilaatikko

Isoäidin ohjeella valmistettu lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Eikä sen modernisoitu versio ainakaan yhtään huonommaksi jää. Lohi-lehtikaalilaatikko ei valmistu aivan yhdessä vuoassa, mutta varsin mutkattomasti siitä huolimatta.

Kermainen, pinnalta herkullisesti paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoiden parhaimmistoa. Sen perusainekset ovat yksinkertaiset: perunat ja lohi ovat lohilootan kulmakivet. Lisäksi tarvitaan kunnon loraus kuohukermaa, kananmunia ja ripaus mausteita. Kylmäsavulohi, lehtikaali sekä tiraus sitruunamehua päivittävät isoäidin klassikkoruoan nykyaikaan. Tähän laatikkoon käytetään keitettyjä perunoita, joten niitä kannattaa tehdä edelliselle aterialle reilusti.

lohi-lehtikaalilaatikko

Lohilaatikko saa raikkaan päivityksen lehtikaalista. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Lohi-lehtikaalilaatikko

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X