Ruoka

Helppo majoneesi ja 7 tapaa maustaa majoneesista herkullinen kastike

Itse tehty majoneesi vaatii kourallisen raaka-aineita ja minuutin verran valmistuaikaa. Maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Itse tehty majoneesi onnistuu niin nopeasti, ettei kaupan valmismajoneesille enää ole käyttöä. Herkullinen majoneesi viimeistelee ruoat salaateista grilliruokiin ja kalaruoista voileipäkakkuihin.

Lue myös: 5 x salaatinkastike – ota haltuun helppojen kastikkeiden salat!

Näin teet majoneesin itse

Majoneesin valmistukseen tarvitset kananmunan, neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä sekä sinappia, etikkaa, suolaa ja mausteita maun mukaan. Vastoin yleistä harhaluuloa, majoneesin voi hyvin tehdä kokonaisesta kananmunasta eikä pelkästä keltuaisesta. Lisäksi tarvitset korkeareunaisen kulhon ja sauvasekoittimen.

majoneesin valmistus

Lisää huoneenlämpöiset raaka-aineet korkeareunaiseen kulhoon ja aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle. Käynnistä sekoitin ja vedä se hitaasti ylös. Valmista tuli! Jos majoneesi on liian paksua, lisää siihen tilkka vettä. Öljyn lisääminen tekee kastikkeesta entistä paksumpaa. Majoneesia voi keventää korvaamalla puolet majoneesin määrästä kermaviilillä tai jogurtilla.

Majoneesi voi juoksettua, jos raaka-aineet eivät ole huoneenlämpöisiä tai jos nostat sauvasekoittimen kulhon pohjalta liian nopeasti. Juoksettunut majoneesi  on rakenteeltaan kokkareista. Sekoita silloin kastikkeen joukkoon pari lusikallista kuumaa vettä. Jos tämä ei auta, riko puhtaaseen kulhoon uusi ketuainen ja lisää juoksettunut kastike joukkoon voimakkaasti sekoittaen. 

Itse tehty majoneesi säilyy jääkaapissa vajaan viikon verran. 

majoneesi

Ohje: Helppo majoneesi

Majoneesin maustaminen 

Valmiista majoneesista saa hetkessä ja helposti mausteita muuttamalla mainioita kastikkeita ja dippejä, kuten aiolia sekä remoulade-kastikkeita.

Remoulade-kastike

Sekoita 2-3 dl majoneesia ja 1 dl pehmeäksi vaahdoksi vatkattua kuohu- tai vispikermaa ja mausta kastike hienonnetuilla kapriksilla, etikka- tai maustekurkulla ja tuoreella rakuunalla ja persiljalla. Remoulade-kastike sopii tarjottavaksi kananmunien, kasvisten, paistetun kalan tai kylmän lihan kanssa.

remoulade-kastike

Valkosipulimajoneesi eli aioli

Puserra majoneesin joukkoon 3-5 valkosipulinkynttä. Valkosipulimajoneesi sopii melkeinpä minkä tahansa ruoan kaveriksi. Dippaa siihen esimerkiksi sipulirenkaita, kananuijia tai corn flakes -paneroituja kalapaloja. 

valkosipulimajoneesi eli aioli

Savupaprikamajoneesi

Mausta majoneesi vajaalla teelusikallisella savupaprikajauhetta sekä hienonnetulla valkosipulinkynnellä. Herkullisesta savumakuinen majoneesi on oiva grilliruokien ja burgereiden kastike. 

savupaprikamajoneesi

Sinappimajoneesi

Mausta majoneesi parilla ruokalusikallisella dijoninsinappia ja halutessasi hienoksi leikatulla tillillä. Tarjoa sinappimajoneesi esimerkiksi tuoresuolatun lohen tai kirjolohen kanssa. Sinappimajoneesi on myös täydellinen dippi kotitekoisille ranskalaisille- ja lohkoperunoille.

lohkoperunat ja majoneesia

Ruskistettu voi -majoneesi

Ruskistettu voi tekee kaikesta himpun verran parempaa, niin myös majoneesista. Sulata pienessä kattilassa 100 g voita. kunnes se ruskistuu ja muuttuu pähkinäisen tuoksuiseksi. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtynyt voi majoneesin joukkoon ja nosta kylmään. Tarjoa ruskistettu voi -majoneesi esimerkiksi savustettujen perunoiden kanssa.

savustetut perunat ja ruskistettu voi majoneesi

Tulinen sahramimajoneesi 

Sekoita hyppysellinen sahramia ruokalusikalliseen sitruunamehua. Sekoita sahramiliuos majoneesin joukkoon ja mausta ruokalusikallisella tomaattisosetta sekä chilikastikkeella maun mukaan. Tarjoa tulinen sahramimajoneesi rapujen kastikkeena.

rapuja ja majoneesia

Yrttimajoneesi

Sekoita majoneesin joukkoon desin verran hienonnettuja yrttejä. Tillillä maustettu majoneesi sopii uusien perunoiden kylkeen, minttuinen kalan, kuten friteerattujen muikkujen kaveriksi. Basilikan, lehtipersiljan tai ruohosipulin makuinen majoneesi on mahtava salaattien, grillattujen kasvisten sekä broilerin kastike.

yrttimajoneesi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo majoneesi ja 7 tapaa maustaa majoneesista herkullinen kastike

Henri

Ohjeessa ei lue, että kuinka paljon öljyä tulee per kananmuna.

Kotilieden toimitus

Hei Henri! Majoneesin ohje määrineen löytyy erikseen täältä: https://kotiliesi.fi/resepti/majoneesi/
Siinä yhden kananmunan kanssa lisätään 1,5-1,75 dl öljyä.

Kokki2022

Itse teen majoneesin maitoon.
Eli 100ml punaista maitoa, 200ml rypsiöljy. Omenaviinietikka 1.5rkl
Suolaa
Sinappia 0.5rkl
Savupaprikaa
Pippuria
Valk.sipulia 2kynttä.
Ja ääntä kohti. On paljon parempaa ja täyteläisempää kuin munaan tehtynä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.