Helppo majoneesi ja 7 tapaa maustaa majoneesista herkullinen kastike
Itse tehty majoneesi vaatii kourallisen raaka-aineita ja minuutin verran valmistuaikaa. Maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.
Itse tehty majoneesi onnistuu niin nopeasti, ettei kaupan valmismajoneesille enää ole käyttöä. Herkullinen majoneesi viimeistelee ruoat salaateista grilliruokiin ja kalaruoista voileipäkakkuihin.
Lue myös: 5 x salaatinkastike – ota haltuun helppojen kastikkeiden salat!
Näin teet majoneesin itse
Majoneesin valmistukseen tarvitset kananmunan, neutraalin makuista öljyä, kuten rypsiöljyä sekä sinappia, etikkaa, suolaa ja mausteita maun mukaan. Vastoin yleistä harhaluuloa, majoneesin voi hyvin tehdä kokonaisesta kananmunasta eikä pelkästä keltuaisesta. Lisäksi tarvitset korkeareunaisen kulhon ja sauvasekoittimen.
Lisää huoneenlämpöiset raaka-aineet korkeareunaiseen kulhoon ja aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle. Käynnistä sekoitin ja vedä se hitaasti ylös. Valmista tuli! Jos majoneesi on liian paksua, lisää siihen tilkka vettä. Öljyn lisääminen tekee kastikkeesta entistä paksumpaa. Majoneesia voi keventää korvaamalla puolet majoneesin määrästä kermaviilillä tai jogurtilla.
Majoneesi voi juoksettua, jos raaka-aineet eivät ole huoneenlämpöisiä tai jos nostat sauvasekoittimen kulhon pohjalta liian nopeasti. Juoksettunut majoneesi on rakenteeltaan kokkareista. Sekoita silloin kastikkeen joukkoon pari lusikallista kuumaa vettä. Jos tämä ei auta, riko puhtaaseen kulhoon uusi ketuainen ja lisää juoksettunut kastike joukkoon voimakkaasti sekoittaen.
Itse tehty majoneesi säilyy jääkaapissa vajaan viikon verran.
Ohje: Helppo majoneesi
Majoneesin maustaminen
Valmiista majoneesista saa hetkessä ja helposti mausteita muuttamalla mainioita kastikkeita ja dippejä, kuten aiolia sekä remoulade-kastikkeita.
Remoulade-kastike
Sekoita 2-3 dl majoneesia ja 1 dl pehmeäksi vaahdoksi vatkattua kuohu- tai vispikermaa ja mausta kastike hienonnetuilla kapriksilla, etikka- tai maustekurkulla ja tuoreella rakuunalla ja persiljalla. Remoulade-kastike sopii tarjottavaksi kananmunien, kasvisten, paistetun kalan tai kylmän lihan kanssa.
Valkosipulimajoneesi eli aioli
Puserra majoneesin joukkoon 3-5 valkosipulinkynttä. Valkosipulimajoneesi sopii melkeinpä minkä tahansa ruoan kaveriksi. Dippaa siihen esimerkiksi sipulirenkaita, kananuijia tai corn flakes -paneroituja kalapaloja.
Savupaprikamajoneesi
Mausta majoneesi vajaalla teelusikallisella savupaprikajauhetta sekä hienonnetulla valkosipulinkynnellä. Herkullisesta savumakuinen majoneesi on oiva grilliruokien ja burgereiden kastike.
Sinappimajoneesi
Mausta majoneesi parilla ruokalusikallisella dijoninsinappia ja halutessasi hienoksi leikatulla tillillä. Tarjoa sinappimajoneesi esimerkiksi tuoresuolatun lohen tai kirjolohen kanssa. Sinappimajoneesi on myös täydellinen dippi kotitekoisille ranskalaisille- ja lohkoperunoille.
Ruskistettu voi -majoneesi
Ruskistettu voi tekee kaikesta himpun verran parempaa, niin myös majoneesista. Sulata pienessä kattilassa 100 g voita. kunnes se ruskistuu ja muuttuu pähkinäisen tuoksuiseksi. Anna jäähtyä. Sekoita jäähtynyt voi majoneesin joukkoon ja nosta kylmään. Tarjoa ruskistettu voi -majoneesi esimerkiksi savustettujen perunoiden kanssa.
Tulinen sahramimajoneesi
Sekoita hyppysellinen sahramia ruokalusikalliseen sitruunamehua. Sekoita sahramiliuos majoneesin joukkoon ja mausta ruokalusikallisella tomaattisosetta sekä chilikastikkeella maun mukaan. Tarjoa tulinen sahramimajoneesi rapujen kastikkeena.
Yrttimajoneesi
Sekoita majoneesin joukkoon desin verran hienonnettuja yrttejä. Tillillä maustettu majoneesi sopii uusien perunoiden kylkeen, minttuinen kalan, kuten friteerattujen muikkujen kaveriksi. Basilikan, lehtipersiljan tai ruohosipulin makuinen majoneesi on mahtava salaattien, grillattujen kasvisten sekä broilerin kastike.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Helppo majoneesi ja 7 tapaa maustaa majoneesista herkullinen kastike
Ohjeessa ei lue, että kuinka paljon öljyä tulee per kananmuna.
Hei Henri! Majoneesin ohje määrineen löytyy erikseen täältä: https://kotiliesi.fi/resepti/majoneesi/
Siinä yhden kananmunan kanssa lisätään 1,5-1,75 dl öljyä.
Itse teen majoneesin maitoon.
Eli 100ml punaista maitoa, 200ml rypsiöljy. Omenaviinietikka 1.5rkl
Suolaa
Sinappia 0.5rkl
Savupaprikaa
Pippuria
Valk.sipulia 2kynttä.
Ja ääntä kohti. On paljon parempaa ja täyteläisempää kuin munaan tehtynä.