Ohjeet ovat selkeitä ja niitä on helppo seurata. Raaka-ainelistat ovat lyhyitä ja kaikki ainekset saa ihan tavallisesta kaupasta. Suosittelisin kirjaa tietenkin Anni-faneille, mutta myös arkiruoan ja kotikokkauksen ystävälle. Jo edistyneemmille kotikokeille kirja ei tarjoa elämyksiä.

Nopea Anni Hautalan uunilohi testissä

Uunilohi on suomalaisten suosikkiruokaa.  Mehevän ja rasvaisen lohen kanssa harvoin menee pieleen, mutta joskus tavallinen peruslohi kyllästyttää ja uusille ohjeille on tarvetta. Annin uunilohi valmistuu näillä aineilla. Lohen lisäksi tarvitset 5–6 raaka-ainetta:

  • sipulia
  • sitruunaa
  • pakastekatkarapuja
  • tuorejuustoa
  • smetanaa
  • (tilliä halutessaan)
Annin uunilohi
Lohi ennen uuniin laittamista.

Ohjeen alussa Anni puhuu WWF:n kalaoppaasta, jonka avulla voi selvittää onko valitsemasi kala ekologinen vaihtoehto. Reseptissä sanotaan vain, että valitse ruokaan lohifileetä. Olisin odottanut vähän enemmän tietoa lukijalle, millaista lohta kannattaa valita, jos haluaa noudattaa kalaoppaan liikennemerkkejä. Huolimattomuutta vai tietämättömyyttä Annilta? Kaikille lukijoille ei varmasti ole selvää millainen lohi pääsee WWF:n oppaan vihreälle listalle eli suosituslistalle.

Vihreää liikennevaloa näytetään lohikaloissa ainoastaan ASC- ja luomumerkitylle lohelle. Muut saavat keltaisen ”osta harkiten” ja punaisen ”vältä” valon. Luomulohi syö ekologisesti tuotettua rehua, jossa käytetään muun muassa kalateollisuudelta ylijäänyttä kalaa. Luomulohella on myös enemmän tilaa uida kasvatusaltaissa, eikä sen liha sisällä lisäaineita tai keinotekoisia väriaineita. ASC-sertifikaatti edellyttää, että kasvatus läpäisee tiukat kriteerit ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän tuotannon varmistamiseksi lohen laajamittaisessa kasvatuksessa, kalaoppaassa kerrotaan.

Ohje on kuitenkin erittäin herkullinen, ehkä jopa vähän överi niin kaloreidensa sekä kustannustensa puolesta. 120 g smetanaa sekä 200 g tuorejuustoa sekä pakastekatkaravut tulevat niin kalliiksi investoinniksi 4 hengen perheessä, että ihan arkiruokalistalle tämä ruoka tuskin kovin monessa kodissa päätyy. Kaloreita en viitsinyt edes laskea. Smetana ja tuorejuusto yhdessä ovat aika hurja yhdistelmä kaloreiden puolesta.

Lisäksi moitittavaa löytyy paistoajasta. Anni suosittelee 25–40 minuutin paistoaikaa, joka on aivan liikaa. Mutta selvennykseksi hän kyllä kertoo kirjassa, että heidän perheessään pidetään enemmän kuivasta lohesta kuin mehevästä.

Täytyy kuitenkin sanoa, että lohesta tuli parasta mitä olen vähään aikaan lohesta tehnyt (20 minuutin paistoajalla).  Anni Hautalan uunilohi on todellista lohturuokaa. Kylkeen kun valmistaa vielä voilla aateloidun perunamuusin, voi hyvällä omallatunnolla köllötellä sohvalla ja sulatella loppupäivän.

Anni Hautalan kirja

Katso nopean uunilohen ohje tästä.