Helsinkiläinen Emma, 25, järjestää kotonaan illallisia tuntemattomille – tällainen on huippusuosittu Supper Club 

Helsinkiläinen Emma Ranne emännöi pientä pop-up kotiravintolaa. Kyseessä on Supper Club eli illalliskerho, johon kaikki ovat tervetulleita tutustumaan uusiin ihmisiin herkullisen ruoan parissa. 

Uskaltaisitko saapua illalliskutsuille vieraan ihmisen kotiin – vieläpä niin, että vieraiden joukossa olisi pelkästään tuntemattomia ihmisiä?

Vaikka suomalaisia pidetään yleisesti sisäänpäin suuntautuneina, tällaisille illallisille on kuitenkin joka kuukausi tunkua Helsingin Ullanlinnassa. Emma Ranteen, 25, kehittämä nerokas illalliskonsepti – Supper Club – on ollut alusta saakka äärimmäisen suosittu.

Supper Club on illalliskerho, jonka idea on saada ihmisiä tutustumaan toisiinsa hyvän ruoan äärellä. Samaan aikaan kun entuudestaan tuntemattomien vieraiden puheensorina täyttää huoneen, iltaa emännöivä Emma valmistaa ja tarjoilee vierailleen loistokkaan illallisen.

Illallisilla vieraat saavat keskittyä seurusteluun. Emma vastaa ruokapuolesta täysin itsenäisesti. Kuva: Emma Ranne

Illallisilla vieraat saavat keskittyä seurusteluun. Emma vastaa ruokapuolesta täysin itsenäisesti. Kuva: Emma Ranne

Koska illallinen järjestetään Emman kotona, mukaan mahtuu vain kourallinen ihmisiä – yleensä osallistujia on maksimissaan 8. Pienen pöydän ääressä kaikki kuulevat juttelemaan toistensa kanssa.

”Koskaan ei ole ollut niin, että ihmiset eivät olisi alkaneet juttelemaan keskenään tai tulleet toimeen, vaan tilanne on itse asiassa melko luonnollinen”, Emma kertoo.

Intohimo ruokaan yhdisti samaan pöytään

Alun perin Supper Club oli myöhäisillan päähänpisto. Muutama vuosi sitten Emma pohti, kuinka hän voisi itse tutustua uusiin ihmisiin.

Emma työskentelee digitaalisen markkinoinnin parissa, mutta ruoka on ollut hänelle aina suuri intohimo. Voisiko ruoan maailmasta löytyä samankaltaista seuraa, ruokahan tunnetusti yhdistää?

”Pyöritin jo silloin pientä ruoka-aiheista Instagramia, ja pohdin voisiko sietä kautta löytää ihmisiä, joiden kanssa voisin järjestää illalliskestejä”, hän kertoo.

Moni Instagram-seuraaja innostui ideasta, ja ensimmäisen kerran Emma kutsui uusia tuttavuuksia kotiinsa illalliselle syksyllä 2017.

Supper Club sai alkunsa Emman omasta tarpeesta tutustua uusiin ihmisiin. Kuva: Emma Ranne

Supper Club sai alkunsa Emman omasta tarpeesta tutustua uusiin ihmisiin. Kuva: Emma Ranne

Koronan aikana illalliset jäivät tauolle, mutta nyt Emma pyrkii järjestämään Supper Clubeja taas kerran kuussa. Päivämääristä hän ilmoittaa aina Instagram-sivuillaan. Samalla hän kertoo, milloin ilmoittautuminen seuraavalle illalliselle avautuu.

Nopea kannattaa olla, sillä tällä hetkellä Supper Clubit täyttyvät hetkessä, muutamissa kymmenissä minuuteissa. Aivan kaikki ovat Emman mukaan tervetulleita.

”Mä haluan, että ne illat tuntuu mahdollisimman paljon siltä, kuin menisit jonkun kaverin luokse. Mutta vanhojen kavereiden sijaan paikalla olisikin mukavia uusia tuttavuuksia.”

Emma kokkaa, vieraat seurustelevat

Supper Clubissa vieraat saavat keskittyä ruoasta nautiskeluun ja toisiinsa tutustumiseen. Emma vastaa kokonaan itse illallisten ruokapuolesta suunnittelemalla ja valmistamalla menun.

Osallistujilta hän pyytää yleensä pienen osallistumismaksun, jolla hän kattaa ruokatarvikkeiden kustannuksia. Juomat pitää puolestaan tuoda itse, jos mielii nauttia lasillisen viiniä.

Tähän mennessä Emma on kokkaillut ruokia, joita yhden ihmisen on helppo valmistaa isommalle seurueelle, kuten pataruokia. Onpa menuista löytynyt myös fritattaa, eli uunimunakasta, punasikurisalaattia ja sundae-jäätelöä.

”Olen ottanut ruoasta luovan vapauden, ja menu on aina yllätys vieraille. Näin jätän myös itselleni pelivaraa tarjoilujen suhteen”, Emma kertoo.

Ukrainan hyväksi järjestetty Supper Club oli poikkeuksellisesti hieman isompi. Osallistumismaksut lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Kuva: Emma Ranne

Ukrainan hyväksi järjestetty Supper Club oli poikkeuksellisesti hieman isompi. Osallistumismaksut lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Kuva: Emma Ranne

Maaliskuussa järjestettiin Ukraina-teemainen Supper Club, jossa tarjolla oli borssikeitto. Samalla kertaa Emma valmisti leivän päälle ruskistettua vaahdotettua voita, josta tuli illalliskerhon suuri hitti.

”Kaikki vieraat kehuivat, että toi voi on ihan todella hyvää!”

Inspiraatiota kokkailuihin Emma ammentaa Instagramista ja keittokirjoista. Hän seuraa useampia ravintoloita maailmalla, joiden menuista saa paljon ideoita.

”Poikaystäväni on ammatiltaan kokki joten kotona palloittelemme usein resepti-ideoita myös hänen kanssaan.”

Ruokapöydästä löytyy usein uusi ystävä

Supper Clubin päätteeksi vieraat poistuvat Emman kotoa paitsi vatsat pinkeinä, monien uusien tuttavuuksien kera. Moni myös tahtoo osallistua koti-illallisille uudelleen.

”Usein halutaan antaa muillekin tilaa osallistua, mutta mä haluan, että jos haluaa tulla uudestaan, siihen on mahdollisuus.”

Hyvä ruoan äärellä solmitaan myös uusia ystävyyksiä. Jotkut vieraat ovat illan päätteeksi vaihtaneet yhteystietoja ja nähneet jälkeen päin uudelleen.

”Se on on kaikkein parasta illallisissa”, Emma sanoo.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Helsinkiläinen Emma, 25, järjestää kotonaan illallisia tuntemattomille – tällainen on huippusuosittu Supper Club 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X