Ruoka

Hillo ilman sokeria – onko se lainkaan hilloa? Martat vastaavat 

Itse tehty hillo ilahduttaa syksyn mittaan niin puuron päällä kuin lettujenkin lisukkeena. Hillo sisältää kuitenkin varsin paljon sokeria. Voiko hilloa tehdä astetta terveellisemmin vähemmällä sokerilla tai jopa kokonaan ilman?

– Hillo ilman sokeria ei ole hilloa, vastaa Marttaliiton kehittämispäällikö Arja Hopsu-Neuvonen.

– Pikemminkin voisi puhua marjasurvoksesta. En kuitenkaan suosittele jättämään sokeria pois, sillä ilman sitä maku on varsin hapan ja ikävän makuinen.

Lue myös: Näin onnistut hillon teossa: Ota haltuun hillon peruskaava ja parhaat hilloreseptit

basilika-jalapeno-mansikkahillo

Hillo ilman sokeria? Sokeria lisätään maun ja säilyvyyden vuoksi

Vaikka hillon sokeripitoisuus on varsin korkea, on sokerilla kuitenkin hillossa monta tärkeää tehtävää.

– Ensinnäkin sokeri antaa hillolle makeutta, mutta parantaa myös sen säilyvyyttä. Lisäksi sokeri pitää hillon värin kauniina ja myös vitamiinit tallessa, Hopsu-Neuvonen kertoo.

Myös pakastemarjat kaipaavat pienen sokeriripauksen samasta syystä. Mustikat tosin voi säilöä myös sellaisenaan.

Lue myös: Laitoithan sokeria mansikoihin? Näin niille käy pakasteessa ilman sokeria

Sokerin määrää ei siis kannata hillossa vähentää, vaan pikemminkin herkutella hillolla vain kohtuudella.

– Pakastemarjat ovat myös terveellinen vaihtoehto. Jos kaipaa luonnollista makeutta, voi marjat syödä myös kypsän banaanin kera.

– Esimerkiksi mustaherukat ja banaani ovat oiva makupari, joka sopii erityisen hyvin puuron päälle, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

mansikkahillo

Hillo vähemmällä sokerilla

Jos kuitenkin haluaa vähentää sokerin määrää hillossa, on siihen lisättävä säilöntäaineita. Esimerkiksi Dansukkerilta löytyy hillojen valmistukseen sopiva sokeri, joka sisältää 30 % vähemmän sokeria kuin tavallinen taloussokeri. Säilyvyyden vuoksi siihen on lisätty säilöntäaineena käytettyä kaliumsorbaattia.

– Säilöntäaineita ei tarvitse pelätä. Ne ovat luonnollisia ja täysin turvallisia aineita, Hopsu-Neuvonen rauhoittelee. Yleisesti säilöntäaineena käytettyä kaliumsorbaattia valmistetaan sorbiinihaposta, jota esiintyy luonnollisesti esimerkiksi pihlajanmarjoissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hillo ilman sokeria – onko se lainkaan hilloa? Martat vastaavat 

Mites sit

Itse en voi hillon tekemisessä käyttää hillosokeria juuri tuon kaliumsorbaatin takia. Lapsen iho reagoi ihottumalla kaikkeen joka sisältää kaliumsorbaattia, joten vaihtoehtoisia tuotteita yritän etsiä aina.

Mimi

Eihän tästä ollut mitään apua ihmiselle, joka ei voi syödä sokeria. Sokeri on terveydelle todella haitallista, vaikka sitä voisikin syödä. Esimerkiksi stevia toimii hyvin sokerin sijasta makeuttajana ja hyytelöintiin voisi käyttää esim. agar agaria.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.