Ruoka

Hyödynnä ylikypsät banaanit – kokosimme herkullisimmat ideat

Odottaako pöydällä terttu ruskeapilkullisia banaaneja? Hyvä! Mitä kypsempi banaani, sitä parempia herkkuja saat niistä aikaiseksi. Kokosimme vinkkejä ylikypsien banaanien hyödyntämiseen.

Vaikka banaani kypsyessään muuttuukin monen mielestä ikävän tummaksi, ei se missään tapauksessa ole pilalla. Älä heitä kypsiä banaaneja pois, vaan hyödynnä ne esimerkiksi näihin herkkuresepteihin.

Lue lisää: Banaani tuo makeutta leivonnaisiin

1. Makeuta banaanilla tuorepuuro

Päivä käynnistyy vaivatta, kun aamupala odottaa jääkaapissa valmiina. Sekoita keskenään banaania, maitoa, kaurahiutaleita ja mausta puuro makusi mukaan. Nosta seos jääkaappiin turpoamaan ja aamulla voit nauttia herkullisesta ja ravitsevasta puurosta,  jonka voit kiiressä vaikka napata töihin mukaan.

Voit hyödyntää banaanin esimerkiksi kuituisessa yön yli kaurapuurossa, johon jännittävää twistiä tuo ripaus kurkumaa. Koska ruskeapilkullinen banaani on keltaista makeampi, saat puuroon makeutta ilman ylimääräistä sokeria.

kuituinen yön yli -kaurapuuro

Ohje: Kuituinen yön yli kaurapuuro

2. Banoffeeblondie

Tässä leivoksessa yhdistyvät brownieleivoksen vaalea valkosuklainen sisko eli blondie sekä banaania ja kinuskia sisältävä brittiläinen klassikkopiiras eli banoffee. Leivontaan käytettävää kondensoitua maitoa löydät kauppojen säilykehyllystä.

banaaniblondie

Ohje: Banoffeeblondiet

3. Banaanikakku

Mitä mustempi banaani, sitä parempi kakku. Ylikypsä banaani tuo leivonnaiseen herkullista makeutta ja tekee sen rakenteesta ihanan mehukkaan. Mehevä banaanikakku onkin kätevä tapa hyödyntää ylikypsät banaanit.

Kokeile esimerkiksi banaanikakkua, jossa banaani saa makuparikseen suklaata ja pähkinöitä. Mikä parasta, suklaa-banaani-pähkinäkakku sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

suklaa-banaani-pähkinäkakku

Ohje: Suklaa-banaani-pähkinäkakku

4. Banaanipikkuleivät

Ylikypsät banaanit voi jemmata myös pikkuleipätaikinaan. Banaanipikkuleivät ovat miedonmakuisia pikkuleipiä, jotka saavat makua pinnalle ripotellusta kanelisokerista tai suklaarouheesta. Lisäjujua taikinaan tuo ripaus kardemummaa.

Banaanipikkuleivät

Ohje: Banaanipikkuleivät

5. Terveellinen suklaavanukas

Kypsistä banaaneista syntyy myös herkullinen ja astetta terveellisempi suklaavanukas, kun soseutat banaanien kaveriksi avokadoa sekä taateleita ja maustat seoksen raakakaakaojauheella. Lisänä voi tarjota esimerkiksi tuoreita vadelmia.

Raakasuklaavanukas ja vadelmia

Ohje: Raakasuklaavanukas

6. Banaanijäätelö eli nice cream

Jos et ehdi hyödyntää kaikkia ylikypsiä banaaneja heti, viipaloi ja pakasta ne myöhempää käyttöä varten. Pakastetuista banaaneista syntyy nimittäin maailman helpoin ja nopein jäätelö. Soseuta vain jäiset, viipaloidut banaanit ja valmista tuli.

Banaanijäätelön eli nice creamin ohjetta voi muunnella lähes loputtomiin. Lisää joukkoon kaakaojauhetta sekä maapähkinävoita, kuten tässä pika suklaa-banaanijäätelön ohjeessa on tehty. Astetta raikkaamman nice creamin teet soseuttamalla banaanien kaveriksi esimerkiksi pakastemarjoja tai -mangoja.

pika suklaa-banaanijäätelö

Ohje: Pika suklaa-banaanijäätelö

7. Surauta ylikypsät banaanit smoothieksi

Pakastettu banaani on myös erinomainen pohja smoothielle. Jäiset banaaniviipaleet nimittäin toimivat aivan kuin jäätelö. Ne kylmentävät juoman ja tekevät rakenteesta herkullisen kermaisen ja kuohkean.

avokado-banaani-mustikkasmoothie
© Tiina Rantanen

Ohje: Avokado-banaani-mustikkasmoothie

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyödynnä ylikypsät banaanit – kokosimme herkullisimmat ideat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.