Ruoka

Miten keittiössä pärjää ilman mikroaaltouunia? Kotilieden lukijat paljastavat nokkelat vinkkinsä

Onko mikroaaltouuni keittiön vakiovaruste vai pärjäisikö kotikokki ilman? Mikroaaltouuniton elämä on herättänyt vilkasta keskustelua Kotilieden ruokaryhmässä. Poimi jutusta parhaat oivallukset!

Joku luopuu mikrosta tilanpuutteen vuoksi, toiselta mikroaaltouuni on hajonnut, kolmas pitää masiinaa liian rumiluksena kyökkiinsä ja neljäs haluaa vähentää valmisruokien kulutustaan ja elää terveellisemmin. Pienten asuntojen suosio ja sisustustyylinä pitkään vallalla ollut minimalismi vaikuttavat myös osaltaan siihen, miksi keskustelu mikrottomuudesta tasaisin väliajoin leimahtaa.

Todella monesta suomalaiskodista mikroaaltouuni kuitenkin löytyy ja elämä ilman saattaa vaatia totuttelua. Elektroniikan tukkukauppiaat ry:stä kerrotaan, että Suomessa myytiin vuonna 2020 lähes 300 000 mikroaaltouunia.

Moni Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa vannoi Tarjan tavoin keittiön monitoimilämmittäjän nimeen.

”En tulisi toimeen ilman mikroa. Monista ruoista tulee paremman makuisia, jos ne lämmittää voissa paistinpannulla. Jos pelkää rasvaa ja laskee kaloreita, mikroaaltouuni on parempi vaihtoehto.”

Yhtä moni kuitenkin myös vakuutti, ettei ole ruokaan liittyvää valmistusvaihetta, joka ei ilman mikroa onnistuisi. Tässä parhaat ideat!

Tortilloiden ja karjalanpiirakoiden lämmitys

Tortillalätyt lämpenevät taiteltuna kätevästi leivänpaahtimessa. Säädä paahtoaikaa ja -astetta sen mukaan, haluatko vain lämmittää vai paahtaa kiekon rapeaksi. Jos lättyjen haluaa pysyvän pehmeinä, voi niiden päälle myös pirskottaa hieman vettä ennen lämmittämistä.

”Tämä tieto mullisti texmex-iltani!”, toimituksessa huokaillaan.

Eira vannoo paahtimen nimeen myös pakastettujen karjalanpiirakoiden ja leivän kohdalla. ”Leivänpaahdin on hyvä leipäviipaleiden sulatukseen. Karjalanpiirakankin sulatan tai lämmitän sillä.”

Lue myös: Savuinen härkäpapuchilitäyte tortillalle

Kahvimaito kuumaksi ilman mikroaaltouunia

Kahvimaito kuumenee kätevästi ja nopeasti pinnoitetussa kattilassa varsinkin induktioliedellä. Ainoastaan kuohahtamista on syytä vahtia.

Onko mikroaaltouuni välttämätön pakasteiden sulatuksessa?

Mikrottomuus vaatii marjojen, kuten muidenkin pakastetuotteiden kohdalla hieman ennakointia. Marjat ja katkaravut pitää vaan muistaa ottaa edellisenä iltana sulamaan jääkaappiin. Jos tämä unohtuu, vesihaude vauhdittaa sulamisprosessia ja myös kiertoilmauunia voi hyödyntää Ullan tavoin.

”Monta vuotta olen pärjännyt ilman mikroa. Laitan lämmitettävät kylmään uuniin, sitten kiertoilman päälle ja lämpöä 100–150 astetta. Yleensä ruoka tai pullat ovat jo sulaneet ja lämmenneet ennen kuin uuni on saavuttanut säädetyn lämmön. Myös air fryeriä käytän lämmittämiseen.”

Pikalounas pakastimesta

Yksi kaikista puhuttelevimmista mikrottomuuden haasteista koskee kuitenkin ”paniikkilounaita”, pakasteruokia, jotka pelastavat muutamassa minuutissa yllättävän, kiireisen hetken. Siksi Kotiliesi kysyikin yhden klassikoksi muodostuneen pakasteannoksen, Thai Cuben, maahantuojalta vaihtoehtoista tapaa lämmittää kuutio.

”Niille, joilla ei ole kotona mikroa, suosittelemme Thaikuution sisällön hidasta lämmitystä pannulla”, Lejokselta vinkataan Kotiliedelle.

Tämä metodi sopii muillekin valmisruoille. Pinaattiohukaiset paistuvat paistinpannulla pienessä rasvatilkassa pitsireunaisiksi ja makaronilaatikko meheväksi.

Lue myös: Mikron puhdistaminen 5 tavalla – katso videolta, miten mikro puhdistetaan sitruunalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten keittiössä pärjää ilman mikroaaltouunia? Kotilieden lukijat paljastavat nokkelat vinkkinsä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.