Itse tehdyt kalapuikot - näillä ohjeilla onnistut!
Kalapuikot ovat arkiruokaa, jota monessa perheessä syödään lähes viikottain. Mitä jos yllättäisit perheesi ja valmistaisit lempparin vaihteeksi itse? Itse tehdyt kalapuikot voittavat kaupan valmiit mennen tullen.
Itse tehdyt kalapuikot ovat päältä vastustamattoman rapeat, sisältä herkullisen mehevät. Näillä ohjeilla teet täydelliset kalapuikot alusta alkaen.
Lue myös: Pakastekala muuntuu moneksi – katso nämä vinkit ja teet helposti maukasta kalaruokaa!
Poimi tästä helppo ja herkullinen pakasteseitistä valmistettujen kalapuikkojen ohje.
Valitse seitiä tai turskaa
Kalapuikkoihin sopii erinomaisesti pakasteseiti tai -turska. Valitse MSC-merkittyä kalaa, niin tiedät että se on pyydetty vastuullisesti. Anna pakastekalan sulaa tovi ennen ruoan valmistusta. Leivitys tarttuu parhaiten, kun pinta on sulanut, mutta paistaminen on helpointa, kun kala on vielä sisältä kohmeinen.
Jos haluat valmistaa kalapuikot tuoreesta kalasta, poimi kalatiskiltä esimerkiksi haukea tai kuhaa.
Rapean pinnan salaisuus – panko-korppujauhot ja tuplaleivitys
Kalapuikkojen leivitykseen sopivat tavalliset vehnä- ja korppujauhot. Jos haluat todella rapean pinnan, panosta japanilaisiin panko-korppujauhoihin. Niiden rakenne on karkea, eivätkä ne paistettaessa ime itseensä yhtä paljon rasvaa kuin tavalliset jauhot. Lopputulos on siten yhtä aikaa kevyt ja superrapea. Panko-korppujauhoja löydät hyvinvarustelluista ruokakaupoista, useimmiten aasialaisiin tuotteisiin erikoistuneelta osastolta.
Jos perheessänne syödään paljon rapeakuorista leipää, kuten trendikästä ja supersuosittua hapanjuurileipää, kannattaa leikkuulaudalle kertyneet leivänmuruset kerätä talteen ja käyttää kalapuikkojen panerointiin. Myös kuivahtaneesta leivästä voi jauhaa panerointiin sopivia korppujauhoja.
Tuplapanerointi takaa mehevän lopputuloksen. Tätä varten tarvitset kolme syvää lautasta tai laakeaa kulhoa: yhden vehnäjauhoille, yhden kananmunille ja kolmannen korppujauhoille.
Tee näin: Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoissa ja karista ylimääräiset jauhot pois. Dippaa kala sen jälkeen kananmunassa ja valuta jälleen ylimääräinen pois. Viimeiseksi on korppujauhojen vuoro. Muista suola ja pippuri. Ne voi sekoittaa vehnäjauhojen tai korppujauhojen joukkoon.
Kalapuikkojen paistaminen
Kalapuikot paistetaan pannulla keskilämmöllä öljyä säästelemättä. Paistamiseen sopii sekä rypsi- että oliiviöljy tai voi-kasviöljy -seos. Paistoaika riippuu kalan paksuudesta sekä siitä, kuinka kohmeisia kalapalat ovat.
Tarkkaile paiston aikana pannun lämpötilaa. Paras lopputulos syntyy, kun kala saa rauhassa kypsyä sisältä pinnan kärähtämättä. Liian kylmällä pannulla kalapuikot puolestaan imevät itseensä runsaasti rasvaa ja lopputulos on raskas ja tunkkainen.
Itse tehdyt kalapuikot – mitä lisukkeeksi?
Tarjoa kotitekoiset kalapuikoit perunamuusin kanssa. Perunamuusiin saat uutta jujua höysämällä sen esimerkiksi juureksilla tai pinaatilla. Katso tästä vinkkejä, miten ammattilaiset valmistavat parhaan perunamuusinsa.
Jos kaipaat arkiateriallesi englantilaista pubitunnelmaa, tarjoa kalapuikoit fish and chips -tyyliin timjamilla maustettujen lohkoperunoiden kera.
Kermaviilikastikkeen tai –tartarin lisäksi kastikkeeksi voi valmistaa inkiväärillä terästetyn ketsupin, erilaisia majoneesikastikkeita tai limetillä raikastettua tsatsikia.
Kokeile kalapuikkoja myös hampurilaisen välissä perinteisen pihvin sijaan tai rullaa itse tehdyt kalapuikot kastikkeen ja kasvisten kera tortillalettujen väliin.
Lue myös Anna.fi: Ota haltuun brittien herkku – fish and chips!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Itse tehdyt kalapuikot - näillä ohjeilla onnistut!