Jäädyke on juhla-aterian viileä kuningatar

Jäädyke eli parfait on klassikkojälkiruoka, joka ansaitsee paikkansa niin jouluaterian loppuhuipennuksena kuin kesäpäivän viileänä helleherkkunakin. Kokosimme parhaat jäädykereseptit joka tilanteeseen ja tarpeeseen.

Jäädyke valmistuu kätevästi kermasta ja sokerista sekä mieleisistä makuaineista. Jäätelöstä jäädyke eroaa siinä, että se vatkataan yleensä sähkövatkaimella tai yleiskoneella ja nostetaan sitten vuoassa pakastimeen jäätymään. Jäätelö puolestaan saa ilmavuutta jäätelökoneessa vatkaamalla.

Lue myös: Itse tehty jäätelö – kokosimme 18 parasta reseptiä kotijäätelön tekoon

Jäädyke on kahvipöydän kuningatar ja täydellinen aterian päätös myös kokin kannalta. Jäädyke on helppo tehdä valmiiksi jo päivää tai paria ennen juhlapäivää ja nostaa pakastimesta hetkeksi jääkaappiin tekeytymään ennen tarjoilua. Iso jäädykekakku sulaa tarjoilukuntoon noin puolessa tunnissa, pienemmät annokset nopeamminkin. 

Vuoasta jäädyke irtoaa kätevästi, kun kastelet vuoan nopeasti kuumaan veteen ja kumoat jäädykkeen sitten tarjoiluvadille.

Mausteilla, makuaineilla ja lisukkeilla jäädykkeeseen saa loputtomasti vaihtelua. Tee hienostunut hasselpähkinäkrokanttijääyke tuhdin jouluaterian päätteeksi, raikas mango-limettijäädyke pääsiäisaterian loppuhuipennukseksi ja ihanasti viilentävä vadelma-valkosuklaaterriini kesäpäivän helleherkuksi. Hurmaavat juustojäädykekakut tuovat juhliin kuin juhliin ripauksen luksusta.

Jäädyke on ihana valinta jouluaterian huipennukseksi

Mukavasti viilentävä jäädyke maistuu hyvältä raskaankin aterian päätteeksi. 

Hasselpähkinäkrokanttijäädyke on herkku aikuiseen makuun. Itse tehdyllä hasselpähkinäkrokantilla, valkosuklaalla ja hasselpähkinäliköörillä maustettu täyteläinen jälkiruoka tarjoillaan tummalla suklaalla viimeistellyn kinuskikastikkeen kera. 

Juhlava hunajakrokanttijäädyke hellii vaativampiakin herkkusuita. Viileän jälkkärin saloihin lukeutuvat itse tehdyn pähkinä-hunajakrokantin ja valkosuklaan lisäksi tilkka mantelilikööriä. 

Mausteinen ja pehmeän täyteläinen piparkakkujäädyke saa luonnetta, kun sen tarjoilee karpalokastikkeen ja sokerikarpaloiden kera. Jouluglögistä valmistettu glögijäädyke puolestaan maistuu taivaalliselta portviinissä liotettujen luumujen kanssa.

Karpalojäädyke on joulujälkiruokien klassikko, joka ei petä. Kirpakat karpalot ja hillitty sokerin määrä takaavat raikkaan, mutta maukkaan lopputuloksen. Täydellinen päätös aterialle!

Jäädyke raikastaan kesäpäivän 

Raparperi on alkukesän herkku. Hapokas raparperi kesyyntyy kermaisessa raparperijäädykkeessä, jonka voi koristella kotitekoisilla raparperikarkeilla.

Gertrudin jäädyke saa luonnetta, kun osa kermasta korvataan happamalla ranskankermalla ja maustetaan vaniljalla, sitruunalla sekä keksimuruilla. Lempeän täyteläinen jäädykekakku tarjoillaan sesongin marjojen tai hedelmäviipaleiden kera.

Mango-limettijäädyke on raikas lopetus vaikka keväiselle pääsiäsaterialle. Koristele herkku ennen tarjoilua pääsiäiskaramelleilla, syötävillä kukilla sekä tuoreella mintulla. Tee jäädykkeelle vielä soseutetusta mangosta kastike, jonka voit maustaa esimerkiksi sitrusliköörillä.

Makeat marjajäädykkeet

Tuoreiden marjojen raikastama marjajäädyke on kesäpäivän hitti! Voit käyttää jäädykkeeseen mitä tahansa sesongin marjoja: punaherukoita, vadelmia, mansikoita, mustaherukoita tai myöhemmin syksyllä vaikka kirpakoita tyrnimarjoja. 

Marjojen makupariksi voi lisätä esimerkiksi tilkan marjalikööriä ja kardemummaa, kuten punaherukkajäädykkeen reseptissä suositellaan. Helppotekoisen metsämarjajäädykkeen juju sen sijaan piilee tuoreista marjoista valmistetussa metsämarjakeitossa.

Tilkka rommia ja ripaus kanelia maustavat mustaherukkajäädykkeen jännittäväksi ja pirteä piparminttukuori puolestaan antaa kaksikerroksiselle vadelma-valkosuklaaterriinille uutta viehätystä. 

Jäädykeleivokset ja -kakut maistuvat juustokakun sijaan

Hurmaavat jäädykeleivokset yllättävät kahvipöydässä. Mustaherukkajäädyke jäädytetään suklaisen kääretorttupohjan kanssa ja koko komeus viimeistellään vielä suklaa- tai kinuskikastikkeella ja keksimuruilla. 

Myös Nina Lincolnin jäädytetty suklaa-juustotorttu vie taatusti vieraiden kielet mennessään. Viileän suklaanautinnon voi koristella kermavaahdolla, suklaaraasteella ja pähkinöillä.

Juustojäädykekakku tehdään juustokakun tapaan kermasta, kananmunista sekä tuorejuustosta, mutta jähmetetään liivatteen sijaan nostamalla herkku pakastimeen tekeytymään. Raikkaan appelsiininen jäädykekakku on ihana ilmestys keväisessä kahvipöydässä.

Lue myös Anna.fi: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jäädyke on juhla-aterian viileä kuningatar

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X