Jääpalamuotti on pakastamisen todellinen monitoimiväline – ruokatoimittaja paljastaa nokkelimmat käyttövinkit

Jääapalamuotti sopii moneen muuhunkin kuin jääpalojen valmistamisen. Kokosimme nerokkaat vinkit. Kokeile kukkajääpaloja tai viinin ja tomaattikastikkeen pakastamista jääpalamuotissa.

Jääpalamuotti lojuu usein keittiön nurkassa käyttämättömänä. Jääpaloja tehdään helpoissa käyttövalmiissa jääpalapusseissa tai jääpalat ostetaan kaupasta valmiina. Innokas pakastaja hyödyntää jääpalamuotin nerokkaan muodon. Muotti on juuri sopivan kokoinen monien hävikkiraaka-aineiden pakastukseen.

Kokosimme seitsemän näppärää ideaa jääpalamuottien hyödyntämiseen.

Lue myös: Vähennä hävikkiruoka minimiin – nappaa talteen 40 nerokasta vinkkiä ja säästä selvää rahaa

1. Hyödynnä ja pakasta hävikkikahvi

Suomalainen kahvinkeittäjä heittää pois noin 4 litraa keitettyä kahvia kotitaloutta kohden. Kokonaisuutena kahvihävikki muodostaa noin 13 % kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä. Se on paljon. Kahvia keitetään helposti ajattelematta koko pannullinen, mutta siitä juodaan vain osa. Loput päätyy viemäristä alas.

Kahvikissa ja säästeliäs kotikokki hyödyntää keitetyn kahvin jämät, eikä kaada niitä pois. Kaada kahvi jääpalamuotteihin ja pakasta.

Jääkahvi ei laimene, kun joukkoon laitetut jääpalat ovat tehty kahvista. 

Jääkahvi ei laimene, kun joukkoon laitetut jääpalat ovat tehty kahvista.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Jäätyneet kahvipalat voi käyttää esimerkiksi suositussa jääkahvissa, cold brew -kahvissa tai yhden kahvijääpalan voi lisätä esimerkiksi lihan marinadin joukkoon. Grillikaudella etenkin tahmea ribsimarinadi saa jännittävää makua kahvista. Kahvista valmistuu myös herkullinen kastike esimerkiksi riistalihalle syksyisessä menussa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Kotiliesi (@kotiliesi) jakama julkaisu

2. Sinkkutalouden pastakastike pala palalta

Annos täytettyjä ravioleja tai tortellineja ei tarvitse kastikkeeksi kuin pari lusikallista tomaattisoosia. Kaupan valmistomaattikastikkeet ovat usein lähes puolen litran vetoisissa purkeissa, joten yhden hengen annokseen se on aivan liikaa. Hyvän tomaattikastikkeen voi kaataa jääpalamuotteihin ja pakastaa. Näin sinulla on aina sopiva määrä tomaattikastiketta tuorepastalle tai esimerkiksi mausteeksi jonkin toisen kastikkeen joukkoon.

3. Jääpalamuotti sopii varamaidon pakastukseen

Tuttu tunne? Ystävä tuli kylään ja hän haluaisi kahviinsa lehmänmaitoa, mutta teillä käytetään vain kauramaitoa. Pakasta kahvimaitoa jääpalamuoteissa yllätysvieraita varten. Pieni maitokuutio sulaa nopeasti kahvimukin pohjalle.

Jääpalamuotteihin voi pakastaa myös maitoa yllätysvieraita varten.

Jääpalamuotteihin voi pakastaa myös maitoa yllätysvieraita varten. Kuva: iStockphoto

4. Ruskistettua voita voi pakastaa

Huippukokkien salainen ase keittiössä on ruskistettu voi. Ruskistetulla voilla voi maustaa ruoan kuin ruoan. Se nostaa aamupuuron uudelle tasolle, sitä voi levittää paahtoleivän päälle, sillä voi maustaa perunamuusin ja erilaiset pastakastikkeet.

Katso tästä linkistä ohje miten se valmistetaan. Ruskistettua voita kannattaa pitää aina jääkaapissa, joten tee sitä kerralla isompi satsi. Se säilyy hyvin, etenkin kun se on jähmetetty yksittäisiin kuutioihin jääpalamuoteissa.

Kaada valmis hieman jäähtynyt ja siivilöity ruskistettu voi jääpalamuotteihin kovettumaan. Sitä ei tarvitse nostaa edes pakastimeen, se jähmettyy kylmässä jääkaapissa. Kun voipalat ovat jähmettyneet, voit irrottaa ne yksitellen ja käyttää tarpeen mukaan.

5. Jääpalamuotti ja inkiväärishotti – toimii!

Inkivääristä tehdyt pienet shottijuomat ovat trendikkäitä. Kaupasta ostettuna yksi inkiväärishottiannos maksaa toista euroa, mutta sen voi valmistaa edullisesti itse. Purista inkivääristä mehua mehukoneessa tai sekoita raastettua inkivääriä tehosekoittimessa veden kanssa mehuksi.

Jääpalamuotti tulee tässäkin avuksi. Mehukoneella puristamista tai tehosekoitinoperaatiota harvoin jaksaa tehdä joka päivä, joten tee kerralla suurempi määrä ja pakasta juoma jääpalamuotteihin. Ota jäätynyt pala illalla lasiin ja aamulla se on sulanut. Kätevää.

6. jääpalamuotti on täydellinen kukkajääpalojen valmistukseen

Kesällä puutarhan valloittavat kauniit kukat. Myös jotkut luonnonkukat soveltuvat syötäviksi.

Kukat voi upottaa veden tai viinin kanssa jääpalamuotteihin. Mikä olisi kauniimpi tapa koristella pihajuhlien cocktailit, kun syötävät kukkajääpalat.

Puutarhan kukat voi pakastaa jääpalamuoteissa. 

Puutarhan kukat voi pakastaa jääpalamuoteissa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Puutarhakukista vain luomukasvatetut kukat soveltuvat syötäviksi. Ainakin verbena, ruiskaunokki, kääpiösamettikukka, sarviorvokki, krassi ja kehäkukka ovat kauniita koristeita jääpaloissa. Loppukesästä myös yrttien kukat voi pakastaa. Esimerkiksi minttu ja oregano tekevät kauniita kukkia.

Luonnonkukista kokeile ainakin maitohorsmankukkaa, apilaa ja voikukkaa.

Lue myös: Syötävät kukat sopivat moneen

7. Punaviini ja valkoviini eivät hätkähdä pakastuksesta

Jäikö viinipullon tai tonkan pohjalle muutama desi viiniä? Älä kaada sitä pois vaan pakasta se. Onko sinulle joskus käynyt niin, että risottoa valmistaessasi tajuat, ettei sinulla ole reseptiin vaadittavaa viiniä?

Punaviinikuutiot voi käyttää kastikkeessa tai marinadissa, valkoviinikuutiot sopivat risoton joukkoon.

Jos olet merkkiuskollinen, niin jämäviinikuution voi kesäkuumalla laittaa myös viinilasiin, jos lasissa on samaa viiniä kun olet pakastanut.

Puna- ja valkoviinikuutiot sopivat myös sangrian tai boolin joukkoon.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jääpalamuotti on pakastamisen todellinen monitoimiväline – ruokatoimittaja paljastaa nokkelimmat käyttövinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X