Ruoka

Jäätelökuningatar Sonjan herkut valmistuvat vain 3 raaka-aineesta – nappaa kokeiluun suositun Pätkis-jäätelön resepti

TikTokin jäätelökuningattareksi tituleraattu Sonja Juntikka valmistaa helppoja jäätelöitä, jotka imitoivat suosikkileivosten ja -makeisten makuja.

Suomalaisia ei suotta kutsuta jäätelökansaksi. On arvioitu, että jokainen suomalainen syö 12–13 litraa jäätelöä vuodessa, mikä tekee Suomesta jäätelönsyönnin kärkimaita maailmassa.

Maamme jäätelöinnon on huomannut myös lahtelainen Sonja Juntikka, 37, jonka jäätelövideot keräävät TikTokissa parhaimmillaan yli 600 000 katselukertaa.

Kun Sonja julkaisee @sonjamelina0-tilillään videon suosikkimakeisilla, kuten Pätkiksillä, Fizzy Pop -viinikumeilla tai M&M’s-suklaakarkeilla, höystetystä jäätelöstä, pelkästään ensimmäisen tunnin aikana katselukertoja voi kertyä 10 000. Se on paljon suomalaiselle TikTok-tilille.

@sonjamelina0 Reply to @siruarling täst tuli niin söötti 😍🥰 #fypシ #sinulle #jäätelö #fizzypop #bubblegum #icecream @sonjamelina0 ♬ Yummy – IFA

Kommentit ovat lähes poikkeuksetta ylistäviä:

”Nammm, myytäispä kaupoissa!” kommentoi nimimerkki @just.se.lihapullanainen Sonjan M&M’s topped -jäätelöä.

”Siis niin hyvän näköistä”, kehuu puolestaan nimimerkki @marjosiivoo suolaista kinuskijäätelöä.

”Nyt tulee taas niin paljon kaikkia hyviä jätskiohjeita, etten tiiä, mitä kokeilen seuraavaks”, nimimerkki @ronnanen kirjoittaa Pätkis-jäätelön kommenttikenttään.

Ei yllätä, että seuraajat ovat nimenneet Sonjan jäätelökuningattareksi.

Lue myös: Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku – tuunaa valmisjätskit uusiksi makuelämyksiksi

Jäätelövideot toivat hauskuutta korona-arkeen – tytär houkutteli TikTokiin

Sonja Juntikalla oli lapsesta asti ollut tapana ostaa kesäisin mansikkatuutti kioskilta tai uinnin päätteeksi lomamatkoilla Kreetalla, mutta aktiiviseksi jäätelöharrastajaksi häntä ei voinut kutsua. Jäätelökonetta hän ei ole koskaan omistanut.

Jäätelöt tulivat Sonjan arkeen sattumalta, kun hän löysi videoihin keskittyvän sosiaalisen median kanava TikTokin 2020 tyttärensä Melinan, 12, innostuksesta. Perheen kahden lapsen harrastukset olivat koronapandemian vuoksi tauolla, ja asiakaspalveluyrityksessä tiiminvetäjänä työskentelevä Sonja oli siirtynyt etätöihin.

Ruokavideot toisivat hauskaa vastapainoa intensiiviselle työlle ja korona-arjelle, aivot voisi vain heittää narikkaan, Sonja ajatteli.

Aluksi hän julkaisi videoita leipomistaan pipareista sekä arkisista aterioista, kuten currykanasta tai tulisesta kanasta. Ensimmäiseksi hitiksi nousi jouluteemainen kotijäätelö, johon Sonja lisäsi paahdettuja manteleita ja piparkakkutaikinaa. Aiemmin julkaistut ruokavideot olivat keränneet noin 3 000 katselukertaa, mutta nyt määrät nousivat nopeasti yli 27 000:een.

@sonjamelina0 Jouluinen cookie dough jäätelö. Helpoin & ihanin resepti 😍 try it 🤎 #joululeivonta #jäätelö #fyp #gingerbread ♬ Divine – Alex Aster

Myös seuraavasta jäätelövideosta, elintarvikeväreillä värjätystä, sateenkaari-ilottelusta tuli samankaltainen viraali-ilmiö. Kommenttikenttä täyttyi seuraajien uusista makutoiveista.

”TikTokissa saa aika hyvin seuraajapohjaa isommaksi, kun on oma niche eli tietty aihe, johon keskittyy. Ajattelin, että mun niche on nyt jäätelö.”

Parhaimmillaan eri jäätelöitä on valmistunut kolme neljäkin kertaa viikossa, mutta nykyään määrät ovat maltillisempia.

”Teen jäätelöä ehkä kerran, korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Koko perhe nauttii jäätelöstä, mutta äkkiä huomasin, ettei meillä ole menekkiä ihan noin monelle jäätelölle viikossa”, Sonja sanoo.

Jäätelöä ilman jäätelökonetta – parhaimmillaan vain kolme raaka-ainetta

Kekseliäiden makuyhdistelmien lisäksi Sonja Juntikan jäätelöt tunnetaan helppoudestaan. Jokainen maku valmistuu ilman jäätelökonetta, yksinkertaisimmat vain kolmesta raaka-aineesta: ensin vaahdotetaan vispikerma, sitten lisätään kondensoitu maito sekä vaniljasokeri ja/tai mahdolliset täytteet.

Massan vatkaamiseen sopivat niin yleiskone, sähkövatkain kuin perinteinen vispiläkin, jos käsivoimaa riittää.

”Kondensoidun maidon rakenne on sellainen, että jäätelö pysyy pehmeänä ilman, että massaa tarvitsee sekoitella pakastuksen aikana”, Sonja ohjeistaa.

Lue myös: Kondensoitu maito on salainen ase kotijäätelöön ja kinuskikastikkeeseen – ole tarkkana kaupan hyllyllä

Erityisen tarkkana Sonjan mukaan on oltava vispikerman vatkauksen kanssa.

”Olen mennyt monta kertaa vikaan siinä, että vatkaan kermaa liian kauan. Siinä vaiheessa, kun kerma on muuttunut voiksi, tietää, että nyt vatkaus on mennyt liian pitkälle. Suosin paljon kasvipohjaisia soijavispejä, koska niitä voi vatkata aika kauan ilman, että rakenne kärsii”, Sonja sanoo.

Toinen huomionarvoinen seikka valmistuksessa on jäädytys. Jäätelöä tulee pakastaa vähintään viisi–kuusi tuntia, mutta jos jäätelöstä haluaa kauhoa palloja, olisi massan paras antaa jähmettyä yön yli.

Pakastus on syytä ottaa huomioon myös mahdollisten täytteiden valinnassa.

”Monet irtokarkit ovat hyviä sellaisinaan, mutta kun karkin pakastaa, siitä saattaa tulla hampaanrikkoja. Koska osa kovimmista karkeista jäätyy kivikoviksi, pilkon karkit aina pieniksi”, Sonja sanoo.

Parhaita karkkivalintoja ovat pehmeät vaahtokarkit sekä rouhittavat suklaamakeiset ja -rakeet, Sonja neuvoo.

Herkkujäätelöt vetävät parhaiten

Tällä hetkellä suomalaisia kiinnostavat amerikkalaisen Ben & Jerry’s -jäätelövalmistajan keksitaikinaa ja jäätelöä yhdistävän cookie dough -jäätelön kaltaiset herkuttelumaut sekä niin sanotut topped- eli kuorrutetut jäätelöt, Sonja Juntikka arvioi seuraajiltaan saamiensa kommenttien perusteella. Myös perinteisempiä makuja, kuten päärynää, toivotaan.

Omista jäätelöistään Sonja listaa suosikeikseen mutakakkujäätelön sekä Oreo-kekseillä maustetun. Jälkimmäisestä hän on tehnyt muutamia eri versioita.

Tällä hetkellä kehitteillä on maku, joka imitoisi Tutti Frutti -makeisia mahdollisimman hyvin. TikTok-tilin seuraajamäärä lähentelee parhaillaan 50 000, mutta myös sen suhteen seuraava tavoite on jo asetettu.

”100 000 seuraajaa olisi Suomen mittapuulla tosi hyvin. Sitten tiedän, että olen tehnyt jotain oikein, jos tilini herättää niin paljon kiinnostusta”, Sonja sanoo.

Lue myös Anna.fi: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäätelökuningatar Sonjan herkut valmistuvat vain 3 raaka-aineesta – nappaa kokeiluun suositun Pätkis-jäätelön resepti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.