Ruoka

Mitä tehdä perunamuusista? Jäikö muusia yli? Ei hätää! Upota ylimääräinen perunamuusi näihin herkkuruokiin ja -leivonnaisiin

Jäikö perunamuusia tähteeksi? Hyvä! Ylijääneestä perunasoseesta saa monta hyvää ruokaa jatkamalla tai jalostamalla. Katso ideat tähdemuusin hyödyntämiseen.

Perunamuusia tulee usein tehtyä yli tarpeen. Mitä tehdä perunamuusista? Älä heitä kattilanpohjalle jääneitä rippeitä pois, vaan tee siitä perinteisiä perunarieskoja tai veikeitä perunavohveleita.

Muusia voi toki kokkailla myös ihan varta vasten näitä ohjeita varten. Se paras perunasose tehdään tietenkin voita ja kermaa säästelemättä. Ohjeen täydelliseen perunamuusiin löydät täältä.

Lue myös: 5 x perunamuusi ja kastike

1. Mitä tehdä perunamuusista: upota tähteet perunasosevuokaan

Erityisesti lapsille maistuva mainio perunasosevuoka on nopea ja helppo tehdä muusin jämistä. Voit täytelöittää pottumuusin halutessasi ranskankermalla ja kuorruttaa pinnan vielä astetta herkummaksi juustoraasteella. 

Pehmeän perunasoseen alle voi piilottaa niin pavuilla rikastetun jauhelihakastikkeen, kermaisen kalakastikkeen kuin vegaanisen linssihöystönkin. Astetta vaativampi, viikonlopun herkkuateria on muhevan makuinen lammas-perunasoselaatikko, joka maustetaan marokkolaisen keittiön hedelmillä ja mausteilla. 

rapu-kuha-perunasoselaatikko
Upota muusin jämät perunasoselaatikkoon ja loihdi tähteistä herkkua. Rapu-kuha-perunasoselaatikko on täydellinen sunnuntailounas: kuuman perunamuusin alta paljastuu kermainen kalakastike, jota höystävät katkaravut. Kuva: Pekka Holmström

Ohjeet:

Jauheliha-papu-perunasosevuoka

Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Marokkolainen lammas-perunasoselaatikko   

2. Tee perunamuusista pihvit

Lämminsavulohi-perunapihvit ovat huippuhelppoja pihvejä, joihin saat muusin tähteiden lisäksi uppoamaan myös savulohen rippeet. Ainekset vain sekaisin, pannulle paistumaan, kaveriksi salaatti ja eikun syömään. Mausteita vaihtamalla saat pihveistä aina uuden makuisia.

lämminsavulohi-perunapihvit
Savulohi-perunapihvit maistuvat jogurttikastikkeen ja raikkaan salaatin kera. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lämminsavulohi-perunapihvit

3. Mitä tehdä perunamuusista? Keitä kattilallinen keittoa

Sieni-perunasosekeittoa varten tarvitset noin litran valmista perunasosetta, paketillisen Koskenlaskija-sulatejuustoa sekä siitake- tai herkkusieniä. Sekoita sulatejuusto ja perunasose kuuman veteen tai maitoon, lisää seos kuullotettujen sienten joukkoon ja mausta maun mukaan esimerkiksi muskottipähkinällä, timjamilla ja ripauksella valkopippuria. Tarjoa perunasosekeitto paahdetun tai öljytilkkasessa paistetun ruisleivän kanssa.

sieni-perunasosekeitto
Upota muusin tähteet sosekeittoon. Sieni-perunasosekeitto maistuu paahdetun tai öljytilkkassa paistetun ruisleivän kanssa. Kuva: Mirva Kakko

OhjeSieni-perunasosekeitto

4. Paista perunamuusista vohveleita tai lettuja

Kuinka kekseliäs­tä! Upota muusin jämät vohvelitai­kinaan. Suolai­set sieni-perunavohvelit on herkkuohje, joka viimeistään saa sinut kaivamaan vanhan vohvelirautasi kaapin perukoilta pölyttymästä. Kuivatulla tattijauheella maustetut perunavohvelit käyvät viikonlo­pun lounaaksi tai iltapalaksi. Lisuk­keeksi sopii puo­lukkahillo.

Sienijauheen sijaan voit maustaa perunavohvelit myös murennetulla sinihomejuustolla, silputulla pinaatilla tai vaikkapa savupororouheella.

peruna_sienivohvelit
Upota muusin jämät vohvelitai­kinaan. Suolai­set sienivohvelit käyvät viikonlo­pun lounaaksi tai iltapalaksi. Lisuk­keeksi sopii puo­lukkahillo. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Sieni-perunavohvelit

Muusista saa tehtyä myös upeita lettuja. Notkista perunasose tilkalla kermaa, sekoita joukkoon ripaus vehnäjauhoja ja suolaa, pari kananmunaa sekä kahdesta valkuaisesta kovaksi vatkattu vaahto. Paista taikinasta runsaassa voissa pikkulettusia ja tarjoa ne savulohitartarin kera tai perinteisten blinien tapaan mädin, punasipulisilpun ja smetanan kanssa.

Ohje: Perunablinit 

5. Innostu leipomaan ylijääneestä muusista

Perunarieskat on yksi perinteisimmistä, helpoimmista ja maukkaimmista tavoista hyödyntää muusintähteet. Sekoita vain muusin joukkoon jauhoja, suolaa sekä juoksevaa rasvaa, kuten voisulaa tai juoksevaa margariinia ja taputtele taikina pellille ohuehkoiksi rieskoiksi. Uunilämpimät perunarieskat voinokareen kera katoavat hetkessä parempiin suihin. 

Voit vaihdella jauhoja kaapin sisällön mukaan ja siten perunarieskoista on mahdollista tehdä vaikka gluteenittomia. Vaihtoehtoisesti voit leipoa rieskat myös kokonaan hiivaleipä- tai ohrajauhoon. 

vaivattomat perunarieskat
Muusin tähteistä valmistettavat perunarieskat ovat suosikkeja syystä. Uunilämpimät perunarieskat voinokareen kera katoavat hetkessä parempiin suihin. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Vaivattomat perunarieskat

Uskoisitko, että pottumuusin tähteet taipuvat myös makeaksi piirakkapohjaksi? Kyllä vain! Syksyinen puolukkatoscakakku saa mehevyytensä ja mainion rakenteensa taikinaan lisätystä perunasoseesta. Voit käyttää puolukoiden tilalla myös viini­marjoja, kirsikoi­ta, karpaloita, pieniä kriikunoita tai esimerkiksi luumuja.

puolukkatoscakakku
Puolukkatoscakakku on täydellinen syy tehdä perunasosetta vähän reilumpi satsi kerralla. Pohjan mehevyys piilee taikinaan upotetussa pottumuusissa. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Puolukkatoscakakku

Muusin tähteet sopivat tietysti myös suolaiseen piirakkaan. Nypi keskenään 150 g voita, 4 dl vehnäjauhoja, 3 dl perunasosetta sekä 1 tl leivinjauhetta ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Lisää päälle haluamasi täytteet ja paista piirakkaa uunin alatasolla puolisen tuntia. 

Lue myös: Suolainen piirakka x 10 – klassikkoja ja uusia makuja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä perunamuusista? Jäikö muusia yli? Ei hätää! Upota ylimääräinen perunamuusi näihin herkkuruokiin ja -leivonnaisiin

Aito siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Aito siirapilla makeutettu perunalaatikko tähteeksi jääneestä perunamuusista.

Aito siirapilla makeutettu perunalaatikko valmistuu perunamuusista tai tähteeksi jääneestä perunamuusista varsin helposti. Jopa niin helposti, että näin siirapilla makeutetun perunalaatikon valmistustavan on useammatkin ottaneet vakiovalmistustavaksi eli ensimmäiseksi valmistetaan muusi ja sen jälkeen muusista valmistetaan aidosti siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Perunamuusi voi olla tavalliseen tapaan perunoista tehtyä, tai kaupan perunasoseesta tehtyä tai kaupan perunamuusiaineksista tehtyä.

Siirapilla aidosti makeutetun perunalaatikon valmistaminen perunamuusista on erittäin helppoa.

Valmistusohje:

Perunamuusi notkistetaan kattilassa maidolla notkeahkoksi hiukan vellimäisen puuromaiseksi soseeksi. Soseeseen lisätään 1 soselitraan noin ½-1 desilitraa tummaa siirappia. Jos maustetaan, niin maustetaan hillitysti. Varmistetaan maistamalla, että riittääkö muusin suola, vai tarvitaanko pieni suolalisä. Sose laitetaan kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Jos halutaan, niin pinnalle voi lisätä myös korppujauhoa. Sosevuoka laitetaan aluksi kuumaan sähkölieden uuniin ja annetaan paistua niin että soseen pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Paistetaan perunamuusista valmistettua aidosti siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.