Ideoita ruoanlaittoon

Kaikkien aikojen maukkain salaatinkastike löytyy sushiravintolasta – japanilainen goma nostaa vihersalaatin suosikkiannosten aatelistoon

Japanilainen goma-kastike on salaatinkastikkeiden aateliaa. Seesaminsiemenistä valmistettu kastike toimii selkärankana myös Sushibar + Wine -ravintolan suositulle lounassalaatille.

Rapeita salaatteja, lohta, punamangoldia, fenkolia ja retiisiä. Nyt puhutaan helsinkiläisen Sushibar + Wine -ravintolan suositusta lounassalaatista, jonka ei-niin-salainen ainesosa on annoksen kruunaava goma-kastike.

Goma-kastike on japanilainen maustekastike, joka tehdään seesaminsiemenistä – goma tarkoitaakin japaniksi seesaminsiementä.

Parhaimmillaan salaatinkastike tekee tavallisesta vihersalaatista suurta herkkua, ja paahdettu seesaminsiemenkastike goma lukeutuukin näiden kastikkeiden joukkoon. Sushibarissa goma-kastike on maukkaan lounassalaatin tärkein komponentti, selkäranka.

Lue myös: Salaattikastike on helppo tehdä itse – kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kastikkeen valmistuksesta ja säilytyksestä

Näin goma-kastike se eroaa tahinista

Sushibar + Wine -ravintoloiden keittiöistä vastaava Leena Mezor kertoo, että salaatit goma-kastikkeella otettiin ravintolan lounaslistalle vuonna 2014, kun helsinkiläisten rakastamaan sushiketjuun tehtiin lounasuudistus.

”Toiveena oli tuolloin tuoda raikkaita salaatteja listalle jollain kivalla twistillä, ja samassa yhteydessä keittiötiimimme kartoitti mielenkiintoisia vaihtoehtoja ja päätyi goma-kastikkeeseen”, Mezor kertoo.

Makumaailmaltaan goma on makea, mutta raikas ja kevyt. Seesaminsiemenet antavat kastikkeelle pähkinäisen maun.

Tahinista kastike puolestaan eroaa niin, että goma on kastikemuotoinen, tahini on tahnaa. Näissä on myös eri pohja: gomassa käytetään soijakastiketta, tahinissa öljyä. Goma tulee japanista, tahini Lähi-idästä.

goma-kastike
Sushibari + Wine -ravintolan Shake-salaatti on varsinainen lounashitti. Kuva: Sushibar + Wine

Valmista goma-kastike japanilaisista raaka-aineista

Sushibarissa reseptiikka tehtiin itse, sillä valmiiden kastikkeiden laatuun ei oltu tyytyväisiä. Tuollon syntyneen kastikkeen resepti on luonnollisesti salaisuus, mutta Mazorin mukaan sitä on helppo versioida kotikeittiössä muutamien perusraaka-aineiden avulla.

”Peruspohjana gomakastikkeelle ovat seesaminsiemen, soijakastike, majoneesi, riisiviinietikka ja mausteet, jotka pyöräytetään blenderissä sileähköksi.”

Majoneesi, erityisesti japanilainen kewpie-majoneesi tekee kastikkeesta täyteläisempää. Japanilaisten suosima Kewpie-majoneesi on maustettu riisiviinietikalla, sinappijauheella sekä merilevästä ja kuivatuista kaloista valmistetulla dashi-jauheella.

Lue myös: Trendikäs kulhoruoka on arjen pelastaja – näin kokoat kulhon evääksi tai aterialle

Ei pelkkä salaatinkastike – käytä lisukkeena aasialaisiin ruokiin

Parhaimmillaan goma maistuu rapean vihersalaatin seuralaisena, mutta sitä voi käyttää oman mielikuvituksen mukaan muihinkin ruokiin, kuten kanan, sashimin tai kasvisten kastikkeeksi. Erityisen hyvin se sopii aasialaisten ruokien lisukkeeksi.

Goma on myös mainio dippikastike edamame-papujen tai cocktail-rapujen kanssa. Sushibarissa gomaa on yhdistetty lounassalaattien lisäksi muun muassa makirulliin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaikkien aikojen maukkain salaatinkastike löytyy sushiravintolasta – japanilainen goma nostaa vihersalaatin suosikkiannosten aatelistoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.