Jauhelihan pakastaminen onnistuu yhtä hyvin raakana ja paistettuna – tiedätkö kuinka kauan jauhelihaa voi säilyttää pakastimessa?

Jauhelihan pakastaminen on helppo tapa torjua hävikkiä. Kun pakastat, sulatat ja kypsennät jauhelihan oikeaoppisesti, minimoit ruokamyrkytysriskin.

Jauhelihan pakastaminen onnistuu, mutta herkästi pilaantuvana raaka-aineena se vaatii hieman tarkkuutta. 

Lue myös: Näin käytät pakastinta oikein

Jauheliha on erityisen herkkä pilaantumaan ja bakteerit alkavat lisääntyä siinä nopeasti. Sen vuoksi jauhelihan pitkää kotisäilytystä ei suositella.

Pakastaminen pidentää jauhelihan käyttöikää, jos sitä ei halua tai ennätä valmistaa ruoaksi heti.

Jauhelihan pakastaminen raakana

Jauheliha kannatta pakastaa mahdollisimman tuoreena, eikä sen ei tulisi olla ylittänyt pakastusvaiheessa viimeistä käyttöpäivää. Palvelutiskistä ostettu jauheliha kannattaa käyttää tai pakastaa heti ostopäivänä.

Raa’an jauhelihan pakastaminen onnistuu sujauttamalla se pakastimeen omassa myyntipakkauksessaan. Palvelutiskiltä ostetun jauhelihan voi kääriä huolellisesti tiiviiseen muovipussiin tai siirtää pakastusrasiaan.

Paistetun jauhelihan pakastaminen

Jauhelihan pakastaminen paistettuna onnistuu sekin. Ruskistamisen jälkeen jauheliha pitää jäähdyttää huolellisesti ennen pakastamista ja pakastaa sitten tiiviissä rasiassa tai pakastuspussissa.

Pakastamisessa kannattaa hyödyntää pakastimen pakastustoimintoa, jolloin jäätyminen tapahtuu nopeasti ja lihan laatu säilyy mahdollisimman hyvänä.

Paistettua jauhelihaa ei kannata säilyttää pakastimessa kolmea kuukautta pidempään.

Jauheliha pakastimessa – kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

Jauheliha ei säily pakastimessa ikuisuutta. Jauhelihan pakastusaika riippuu sen rasvaprosentista. Mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessa. 

Jauheliha säilyy paremmin, jos pakastimesi lämpötila on vähintään -18 °C. Usein pakastimen ovea avataan kuitenkin sen verran tiuhaan, että lämpötila pääsee välillä nousemaan. Siksi pakastetunkin jauhelihan laatu ja säilyvyys saattavat heiketä nopeastikin.

Rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, mutta vähärasvaisen jauhelihan pitäisi säilyä jopa puoli vuotta moitteettomana.

Jauhelihapakettiin kannattaa selkeästi merkitä pakastuspäivä. Myös pakastuspäiväkirja, johon kirjaa kaikki pakastetut tuotteet ja yliviivaa ne listasta käytön jälkeen, on kätevä apu ja auttaa muistamaan mitä kaikkea pakastimen kätköistä todella löytyy. 

jauhelihan pakastaminen

Jauhelihan pakastaminen: jauheliha on herkästi pilaantuva raaka-aine, joka pakastuksen ja sulatuksen jälkeen kannattaa valmistaa ruoaksi heti. Kuva: iStockphoto

Jauhelihan sulattaminen – hitaasti hyvä tulee

Pakastetun jauhelihan sulattaminen kannattaa tehdä hitaasti jääkaapissa, jotta se sulaa mahdollisimman tasaisesti.

Jauhelihaa ei saa jättää tunneiksi huoneenlämpöön sulamaan eikä missään tapauksessa sulattaa lämpimässä vesihauteessa, sillä tällöin riskinä on lihan pilaantuminen.

Pakastetun jauhelihan sisältämät mikrobit virkoavat sulamisen edetessä ja huoneenlämmössä tai tätä lämpimämmässä ne suorastaan villiintyvät. Toisin sanoen lihan pintakerroksissa olevat bakteerit alkavat lisääntyä, vaikka liha sisempää olisikin vielä jäässä.

Jääkaapin lisäksi jauhelihan voi sulattaa myös kylmässä vesihauteessa ja siten jauheliha sulaakin yllättävän nopeasti. Upota jäinen jauhelihapaketti kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen tai suureen kulhoon. Huolehdi kuitenkin, että jauhelihapakkauksesi on vesitiivis. 

Myös mikron sulatusominaisuutta voi hyödyntää jauhelihan pikaiseen sulattamiseen.

Sulamisen jälkeen jauheliha on kypsennettävä saman tien, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin. 

Muistathan, että kertaalleen sulatettua jauhelihaa, kuten muitakaan elintarvikkeita ei saa pakastaa uudelleen. Sen sijaan sulaneista elintarvikkeista, myös jauhelihasta, voidaan kuitenkin valmistaa ruokaa ja pakastaa sitten uudelleen myöhempää käyttöä varten.

Lue myös Anna.fi: Mehevät lihapullat viidellä tavalla – lihapullien ystävän herkkureseptit

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jauhelihan pakastaminen onnistuu yhtä hyvin raakana ja paistettuna – tiedätkö kuinka kauan jauhelihaa voi säilyttää pakastimessa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X