
Joulukalat ovat yksi odotetuimmista herkuista – kokosimme parhaat ohjeet joulun kalapöytään
Joulukalat ovat aattoillan odotetuimpia herkkuja. Kokosimme tarjolle Kotilieden parhaat joulukalareseptit ja vinkit joulun kalaruoiksi. Kotilieden kalapöytä on katettu!
Joulukalat tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja. Kala sopii niin jouluaterian alkuun kuin koko aattoaterian pääruoaksikin. Katso kalareseptimme silleistä, katkaravuista, mädistä sekä graavi- ja savukaloista, lipeäkalaa unohtamatta, ja kokoa joulun kalapöytään lempikalaherkkusi.
Lue myös: Jouluhauki fenkolin kera
Joulukalojen lisukkeeksi sopivat keitetyt perunat, siiklit tai annabellat. Saaristolais– ja ruisleivät ovat täydellisiä kumppaneita joulun kalapöytään.
Mitä olisivat joulukalat ilman silliä?
Suolaiset ja etikkaisen makeat maustekalat kuuluvat pohjoismaiseen pitopöytään. Tee kalaherkkuja reilu annos ja anna purkillinen silliä lahjaksi. Silliherkun voi valmistaa hyvissä ajoin ennen jouluaattoa, se vaatii jääkaapissa vetäytymisaikaa noin päivän ja se säilyy jääkaapissa noin viikon.
Appelsiini ja kaneli tuovat silliin tuttuja joulun aromeita.
Maustekastikkeessa tarjottu silli pitää pintansa pitoherkkuna. Perinteinen lasimestarin silli upotetaan maustumaan makeaan etikkaliemeen. Se säilyy hyvin parikin viikkoa.
Punasipulisilli saa makua punasipulisesta, glöginmakuisesta punaviinisiirapista.
-
Italialainen joulusilli
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Appelsiini-kanelisilli
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Lasimestarin silli
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Punasipulisilli
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Venäläinen silli juhlapöytään
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Sillikaviaari
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Silli mätikastikkeessa
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Ailan sillipannacotta
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Rosollimalja ja sillikastike
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Silakkaherkkuja joulupöytään
Suolaisessa etikkaliemessä raakakypsytetyt silakat voi tarjota kirkkaassa tai kermaisessa kastikkeessa. Mausteeksi sopivat muun muassa sitruuna, tomaattikastike sekä piparjuuri.
Makeahkossa kastikkeessa tarjotuissa sinappisilakoissa on perinteinen jouluinen maku.
Kermaiset wasabisilakat saavat pippurista potkua wasabista tai piparjuuresta, kermaviilikastike pehmentää makua.
Sitruunasilakoissa häivähtää makumuisto thaimaalaisesta keittiöstä.
-
Hunajasuolatut silakat linnan kellarista
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Kermaiset wasabisilakat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Valkosipulisilakat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Savusilakkaleivät
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Graavit silakat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Isoäidin sinappisilakat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Etikkaliemessä kypsennetyt silakkafileet
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Fenkolisilakat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Silakkarullat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
Mätiä joulupöytään
Suussa sulavan mätimoussen juju on sähkövatkaimella kuohkeaksi vatkattu ranskankerma.
Kauniit mätimaljat aloittavat jouluisen aterian juhlavasti. Kerroksittain kootuissa annoksissa maistuvat mäti, smetana ja sitruuna.
Juhlava alkupala syntyy pikkublineistä, mädistä ja paistetuista kampasimpukoista.
Mätipannacotta on ylellinen alkuruoka tarjottavaksi joulun kalapöydässä tai paahtoleivän kanssa iltapalana.
Mäti kruunaa uunissa ihanan rapeiksi paahtuneet mini-hasselbackan perunat.
Rukiisesta saaristolaisleivästä, ranskankermasta ja mädistä syntyy helppo ja herkullinen suupala joulun kalapöytään.
-
Mätimousse
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Mini-hasselbackan perunat, mätiä ja Västerbotten-cremeä
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Pienet blinit
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 22 annosta
-
Mätimalja
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Lohenmäti-napit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Mätipannacotta
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Lohicarpaccio ja mätimalja
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Mätivene eli mätileipä
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Ravunpyrstökaviaari
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Joulukalat: Graavikalaa joulupöytään
Graavikala kuuluu joulupöydän tähtiin. Kokeile perinteisen graavauksen lisäksi muitakin mausteita, kuten yrttejä, limettiä, kuusenkerkkää tai vaikkapa kirkasta viinaa. Jos et ehdi itse graavata, pyydä torin, hallin tai kaupan kalamestaria graavaamaann kala puolestasi.
Katso myös: Kalan graavaus – näin onnistut
Tarjoa graavikalaa leivällä, keitettyjen perunoiden ja sinappikastikkeen kanssa tai blinien ja mädin kanssa. Graavilohesta syntyy myös mainio tahna.
Katkaravut ovat näyttäviä tarjottavia joulupöydässä. Vappu Pimiän toast skagen on uskomattoman helppo ja herkullinen skagenröra juhlapöytään tai suuremman illallisen alkuapalaksi.
-
Limegraavattu siika
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Puolukkagraavattu siika
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Tervagraavattu lohi
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Graavisiika ja sitrus-misokastike
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Graavisiika
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Graavilohi
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Vodkalla graavattu lohi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
-
Vappu Pimiän toast skagen
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Joulukalat: Savukalaa joulupöytään
Savukala maistuu joulupöydässä sellaisenaan sitruunan ja tillin kanssa, mutta siitä saa myös unohtumattomia herkkuja. Savustetun kalan voi ostaa kaupasta valmiina tai savustaa itse.
Savukalatahnat esimerkiksi silakasta tai lohesta, voi maustaa punasipulilla, tillillä ja mehevöittää ranskankermalla. Tahnat maistuvat herkullisilta myös uuniperunan täytteenä.
Herkullinen savulohitartar tehdään kylmäsavulohesta, punasipulista, sitruunasta ja ranskankermasta. Se maistuu erityisen hyvältä saaristolaisleivän päällä.
Savusiikatartaleteissa yhdistyvät rapeaksi paistettu pohja ja ihana tillillä maustettu savusiika-ranskankermatäyte.
Vesihauteessa uunissakypsennetty ja vadille kumottu savulohipatee on herkullinen ja näyttävä tarjottava.
Lue myös: Mehevä savustettu lohi – näillä vinkeillä onnistut!
-
Savulohi devil eggs – paholaisen munat savulohitäytteellä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Savusiikaleivät
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Savulohipatee
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
Savulohileivät
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Savusiikatartaletit
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Savulohitartar
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Savulohta salaatinlehdillä
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Maukas savusilakkatahna
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Kylmäsavulohimousse ja rieskakupit
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Lipeäkala – mainettaan parempi joulukala
Lipeäkalasta joko pidetään tai ei. Toiset pitävät sitä joulun parhaana herkkuna, toiset ovat valmiita muuttamaan kotoa kuullessaan sitä valmistettavan. Lipeäkalasta pitäviä ilahduttaa varmasti sen sitkeä nouseminen trendiruokien joukkoon.
Lipeäkalalle kannattaakin antaa mahdollisuus, sillä lipeäkala on hennonmakuinen, kevyt ja helposti sulava kalaruoka. Lipeäkala on myös yksi joulupöydän edullisimmista kaloista.
Ruotsinsuomalainen toimittaja ja ruokakirjailija Elna Nykänen Andersson antoi Kotiliedelle Kära Sverige – ruokakirjassaan julkaistun lipeäkalan reseptin. Tee tänä jouluna Elnan lipeäkalaa ruotsalais-norjalaisittain.
Jouluhauki ja sen uudet muodot
Jouluhauki on saaristolaisten perinteinen joulun kalaruoka. Saustilan kartanon väen reseptillä tehty muhkea jouluhauki täytetään tomaattiriisillä ja tarjotaan munavoikastikkeen kera.
Lasimestarin hauki värikkäällä juurespedillä on joulupöydän katseenvangitsija. Sitruunainen oliiviöljykastike viimeistelee tämän trendikkään kalaruoan.
Liemessä kypsennetyt haukiquenellit eli haukipullat ovat lempeää ruokaa, joka sopii erityisen hyvin jouluisen juhla-aterian alkukeitoksi.
Juttua on päivitetty 16.12.2021: lisätty reseptilinkkejä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulukalat ovat yksi odotetuimmista herkuista – kokosimme parhaat ohjeet joulun kalapöytään