Jouluvuoka eli juureskranssi on ylistys kotimaisille juureksille

Jouluvuoka eli juureskranssi on uunifetapastasta tutuksi tulleen Liemessä-bloggaaja Jennin uusin hittiresepti. Kysyimme Jenniltä hittireseptien salaisuuksia. Näin hän vastasi. 

Juureskranssissa juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kerma-sinihomejuustokastikkeessa.

Lue myös: Uunifetapasta on hittiresepti, joka leviää somessa

Liemessä-Jenni tunnetaan menestyneiden somehittireseptien takaa. Olet takonut muutamia somehittireseptejä muun muassa uunifetapastan ja uunifetaraviolit. Ovatko uuniruoat sinun juttusi? Miksi?

”Arkiruoanlaittoni perustuu usein helppouteen ja vaivattomuuteen, tinkimättä kuitenkaan mausta ja hyvästä ruoasta. Uuniruoka vastaa usein tähän tarpeeseen. Nykyisen asuntoni tiskikoneen täytyy myös olla markkinoiden pienin, joten yritän myös välttää turhaa tiskiä, jota syntyy jo ihan riittämiin lapsiperhearjessa. Uuniruoat valmistuvat usein yhdessä astiassa, kuten tämä jouluvuokakin. Pyrin myös minimoimaan ruokahävikkiä ja uunissa on helppo paahtaa esimerkiksi jääkaapin pohjalle pyörimään jääneet juurekset. Lähes kaikki myös maistuu piirun verran paremmalta paahdettuna, etenkin syksyllä ja talvella, kun kaipaan lämmittävää lohturuokaa”, Jenni fiilistelee.

Jouluvuoka juureskranssi

Kotimaiset juurekset kuuluvat joulupöytään. Kuva: Jenni Häyrinen 

Ulkomaanmatkat, ravintoiloissa syöminen ja Instagramin seuraaminen ovat Jennin suurimmat inspiraation lähteet. Töitä pitää tehdä nälkäisenä, jotta inspiraatio kukkii.

”Inspiroidun usein sesongin raaka-aineista ja erilaisista makuyhdistelmistä. Ammennan inspiraatiota ruokamatkoilta, ravintoloista ja kotimaisilta sekä ulkomaisilta ruoka-alan instagrammaajilta. Olen myös huomannut, että nälkäisenä olen luovimmillani keittiössä. Silloin ruoan on myös valmistuttava nopeasti. Aikaa menee myös kuvaamiseen. Usein mielenkiintoisimmat makuyhdistelmät ja uudet oivallukset syntyvät silloin, kun en jaksa lähteä kauppaan ja kurkkaan jääkaappiin. Nostan sieltä löytyviä aineksia pöydälle ja pähkin mitä niistä voisi yrittää tehdä.”

Arki se on myös ruokabloggaajan keittiössä eikä aina ole inspiraatiota keksiä uutta. Silloin Jenni tekee jotain tuttua ja turvallista, esimerkiksi uunifetapastaa. Toisinaan suosikkibloggaaja joutuu turvautumaan myös muiden idoihin.

”Välillä saatan kysyä seuraajiltani vinkkejä ja ideoita, mitä he kokkaavat juuri nyt”, Jenni kertoo.

Jouluvuoka juureskranssi

Sinihomejuuusto sulaa herkulliseksi kerman joukkoon.  Kuva: Jenni Häyrinen

Tässä juureskranssissa on suomalaisille tuttuja rosollin aineksia, syödäänkö rosollin sijaan tänä jouluna uunissa paahdettuja juureksia?

”Meidän joulupöydässä ainakin! Uunijuurekset ovat löytyneet joulupöydästämme jossain muodossa niin kauan kuin muistan. Eikä jouluvuoan tekeminen poissulje rosollia joulupöydästä; osittain samoja aineksia voi käyttää myös siihen. Tänä vuonna joulupöydästämme löytyy jouluvuoan lisäksi riistaa ja kalaa. Kinkkua ja rosollia kyllä maistellaan joulupäivänä isän perinteisessä joulupöydässä.”

Mikä inspiroi laittamaan juurekset kranssin muotoon?

”Ranskalainen tian-kasvisruoka, jossa juurekset tai kasvikset asetellaan vuokaan siivuina toimi alunperin inspiraation lähteenä reseptille. Kesäkurpitsan tai tomaatin sijaan käytin suomalaisia joululaatikoista ja rosollista tuttuja sesongin juureksia. Uunivuoan pyöreä muoto inspiroi asettelemaan siivutetut juurekset jouluisen kranssin muotoon. Siivutetut juurekset imevät itseensä makuja vuoan pohjalla muhivasta mausteisessa liemessä, josta löytyy rosmariinia, kanelia, tähtianista ja sinihomejuustoa. Joulupöydän näyttävä ruoka viimeistellään kuivatuilla karpaloilla ja manteleilla. Tuoksu on huumaava!”

Liemessä-Jennin jouluvuoka eli juureskranssi on todella helppo valmistaa, kurkkaa ohje Kotiliedestä. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jouluvuoka eli juureskranssi on ylistys kotimaisille juureksille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X