Juhannusruokaa: Grilliplatteri, savulohi, rapeat letut – näitä haluat syödä keskikesän juhlassa

Savulohi ja varhaisperunat kuuluvat tietysti juhannusöytään. Niiden lisäksi keskikesän juhlassa on oltava tarjolla ainakin graavikalaa, kesäkasviksia ja mahtavia grilliherkkuja sekä tietysti lettuja. Satoi tai paistoi, tämä juhannusasteria maistuu kesälle.

Kalaa graavattuna ja savustettuna

Yksi juhannukseen ehdottomasti kuuluvista herkuista on graavikala, joka itse tehtynä on varsinaista herkkua. Yksinkertaisimmillaan graavaamiseen tarvitsee kalafileen lisäksi vain suolaa, ripauksen sokeria sekä yhdestä kahteen vuorokautta aikaa.

Suolaa levitetään fileen päälle tasainen kerros. Ohuempaan pyrstöön ja vatsapuoleen kannattaa laittaa suolaa kevyemmin kuin paksuun selkäniskaan. Sokerin tehtävä on pitää liha pehmeänä. Lopuksi päälle voi hieroa muut makuaineet. Sitten kala kääräistään folioon ja laitetaan jääkaappiin maustumaan. Ohut kalafilee graavautuu vuorokaudessa, paksumpi vaati pari päivää.

Lue lisää: Kalan graavaus – näin onnistut

lime-yrttigraavattu siika

Tässä ohjeessa graavataan siikaa ja mausteena käytetään raikasta limettiä sekä kesäistä tilliä. Limetillä marinoitu raikas graavisiika saaristolaisleivän päällä sopii alkupalaksi tai yöttömän yön pieneksi huikopalaksi.

Ohje: Lime-yrttigraavattua siikaa

Graavikalan lisäksi nautitaan tietysti savukalaa, joka on parasta kesäherkkua. Valitse savustettavaksi tuoretta kalaa ja anna sen suolautua tovi ennen savustusta. Pyyhi tämän jälkeen ylimääräinen suola pois ja aseta kala savustuspönttöön. Savustuspurujen päälle kannattaa asettaa pari sokeripalaa, jotka antavat savukalalle kauniin värin pintaan. Kala savustetaan miedossa lämmössä ja on kypsää sen koosta riippuen noin puolen tunnin kuluttua.

Lue lisää vinkkejä lohen savustukseen täältä.

Ohje: Savustettu lohi

Varhaisperunoita ja muita kesäkasviksia

Juhannus tarkoittaa monelle myös hetkeä, jolloin kotimaisten varhaisperunoiden kausi avataan. Tämä kesän suosikkilaji on Jussi. Tiestikö, että uudet perunat tulee aina laittaa kiehuvaan veteen, jossa on reilusti suolaa?

Lisää vinkkejä varhaisperunoiden keittämiseen löydät täältä.

Ratatouille on kesäherkku, jota et ehkä ennen tätä edes tiennyt kaipaavasi juhannuspöytään. Tässä ohjeessa klassikkoratatouille on muuttanut hieman muotoaan. Kasvikset viipaloidaan ja ne asetetaan vuorotellen vuokaan vieri viereen kahteen tai kolmeen riviin. Viipaloidut kasvikset saavat muhia tomaattikastikepedillä uunissa noin tunnin verran.

Ratatouillevuoka maistuu hyvältä sellaisenaan joko lämpimänä tai kylmänä rapeakuorisen leivän kera. Maista kasvisvuokaa myös grilliruokien lisukkeena.

ratatouillevuoka

Ohje: Ratatouillevuoka

Kesällä kasvikset ovat maukkaimmillaan ja niitä kannattaa nauttia sellaisenaan tai erilaisten salaattien muodossa. Suvisalaatissa rouskuvat muun muassa retiisit, porkkanat ja mehevä varhaiskaali.

Supersimppeli kurkku-tomaattisalaatti puolestaan höystetään fetajuustolla ja kruunataan pannulla rapeaksi paahdetuilla kikherneillä. Valmista kikherneitä kerralla tuplasatsi, ne ovat ihania naposteltavia myös sellaisenaan.

kurkku-tomaattisalaatti rapeilla kikherneillä

Ohjeet:

Kurkku-tomaattisalaatti fetalla ja rapeilla kikherneillä

Suvisalaatti

Grilli kuumaksi!

Juhannuksen ja itse asiassa koko kesän kuumin herkku on mahtava grilliplatteri, johon kootaan kesäisiä grilliherkkuja laidasta laitaan: espanjalaisesta tapaspöydästä tuttuja pieniä vihreitä Pimentos de padron -paprikoita, mustikka-paprikasalsaa, neljän raaka-aineen supersimppeliä chilidippiä, aasialaisittain maustettuja meheviä grilliribsejä sekä esimerkiksi raakamakkaroita ja maissia. Kokeile grillattuna myös kesäkasviksia, kuten lohkottua varhaiskaalia, retiisejä tai vaikkapa kurkkua.

Lue lisää: Grillaa raakamakkarat oikein – yksi virhe voi koitua kohtaloksi ja makkarasta tulee kuiva

Asettele grilliherkut jättimäiselle leikkuualustalle, tarjoiluvadille tai vaikka puulankulle ja aseta platteri keskelle pöytää. Siitä jokainen voi ottaa haluamansa määrän mieleistänsä ruokaa.

grilliplatteri

Ohje: Grilliplatteri

Kiireettömän kesäaterian aikana siemaillaan sitruunalla ja mintulla maustettua vihreää jääteetä. Alkoholiton juoma maistuu myös lapsille, aikuisten lasiin voi kaataa terästykseksi tilkan rommia tai vodkaa.

minttu-sitruunajäätee

Ohje: Minttu-sitruunajäätee

Lettuja, mansikoita ja jäätelöä jälkiruoaksi

Juhannuksena täytyy saada tietenkin myös tuoreita mansikoita sekä lettuja, jotka tällä ohjeella valmistuvat gluteenittomasti. Jos kaipaat lettujen kanssa jotain uutta, kokeile pistaasitahnaa, jota löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista sekä herkkuputiikeista.

Voit valmistaa letuista ja täytteistä myös näyttävän lettukakun. Paista silloin lettuja ainakin tuplamäärä, pinoa letut komeaksi torniksi ja sujauta väliin täytteitä.

marjoilla ja pistaasilla täytetyt letut

Ohje: Marjoilla ja pistaasilla täytetyt gluteenittomat letut

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.